Κόσμος|20.06.2024 23:15

Επίσκεψη Πούτιν στο Βιετνάμ: Η ενίσχυση της «στρατηγικής συνεργασίας» των δύο χωρών προτεραιότητα του Ρώσου προέδρου

Newsroom

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η ενίσχυση των στρατηγικών δεσμών της χώρας του με το Βιετνάμ είναι «μια από τις προτεραιότητές» του, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στη χώρα.

Μία ημέρα αφού υπέγραψε αμοιβαία αμυντική συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα, ο Πούτιν επεσήμανε ότι η Μόσχα και το Ανόι επιθυμούν να δημιουργήσουν μια αξιόπιστη αρχιτεκτονική ασφαλείας, όπως τη χαρακτήρισε, στην περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού. Επίσης πρόσθεσε ότι η Ρωσία επιδιώκει να επεκτείνει τις επενδύσεις της στον τομέα της ενέργειας στο Βιετνάμ.

Ωστόσο το Βιετνάμ έχει υπογράψει συμφωνία «συνολικής στρατηγικής συνεργασίας» με τις ΗΠΑ και την Κίνα, την ίδια που υπέγραψε με τη Ρωσία, και η επίσκεψη Πούτιν στη χώρα έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους Δυτικούς εταίρους του Ανόι οι οποίοι επιμένουν ότι δεν θα πρέπει να δίνεται στον Ρώσο πρόεδρο βήμα για να υπερασπιστεί τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία.

«Θερμή» υποδοχή

Ο Πούτιν έγινε δεκτός στο Ανόι με 21 πυροβολισμούς στη διάρκεια στρατιωτικής τελετής σήμερα, όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ πέρυσι, μια τιμή που επιφυλάσσεται για τους σημαντικότερους ηγέτες κρατών.

Ο πρόεδρος του Βιετνάμ Το Λαμ συνεχάρη τον Πούτιν για την επανεκλογή του και εξήρε τα επιτεύγματα της Ρωσίας, περιλαμβανομένης της «εσωτερικής πολιτικής σταθερότητας», στη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες.

«Για μία ακόμη φορά συγχαρητήρια στον σύντροφό μας που έλαβε τεράστια στήριξη στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, η οποία υπογράμμισε την εμπιστοσύνη του ρωσικού λαού» προς το πρόσωπό του, επεσήμανε ο Λαμ.

Οι δύο πρόεδροι υπέγραψαν 11 συμφωνίες και μνημόνιο κατανόησης, που αφορούσαν μεταξύ άλλων τους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, την πυρηνική επιστήμη και την παιδεία.

Ο Πούτιν έφτασε νωρίς το πρωί στο Βιετνάμ, τελική στάση της περιοδείας του στην Ασία στο πλαίσιο της οποίας βρέθηκε και στη Βόρεια Κορέα.

Ωστόσο οι ΗΠΑ, βασικός εμπορικός εταίρος του Βιετνάμ, αλλά και η ΕΕ επέκρινε την επίσκεψη Πούτιν.

ειδήσειςΒλαντίμιρ ΠούτινΡωσίαειδήσεις τώραΒιετνάμ