Κόσμος|23.06.2024 21:18

Τα βλέμματα στραμμένα στη Βόρεια Μακεδονία: Τελικά, θα αποκαλέσει ο Μίτσκοσκι τη χώρα του με το συνταγματικό της όνομα;

Μαρία Ζαχαράκη

Όλοι περιμένουν απόψε την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας. Τα εγχώρια ΜΜΕ έχουν στρέψει την προσοχή τους στο αν τελικά ο Χρίστιαν Μίτσκοτσκι θα αποκαλέσει τη χώρα του με το συνταγματικό της όνομα, δηλ. Βόρεια Μακεδονία, όπως και έχει δεσμευτεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, του ethnos.gr ο Χρίστιαν Μίτσκοτσκι, είναι πιθανό να κάνει ντρίμπλα και την ώρα που θα λέει μαζί με τους υπουργούς του τον όρκο να πει σκέτο Μακεδονία αντί για Βόρεια Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι ο Μίτσκοτσκι στη βουλή λίγο πριν από την ορκωμοσία κλείνοντας τις ομιλίες στη βουλή είπε την Κυριακή το εξής: «Θα πω το ντροπιαστικό επίθετο στην ορκωμοσία. Εσείς μας φέρατε σε αυτή την κατάσταση κι εγώ είμαι αδύναμος να το αλλάξω. Είναι ντροπή».

Επίσης, είπε τουλάχιστον 5 φορές το «Μακεδονία» στην τελευταία του ομιλία.


Ο όρκος τον οποίο θα διαβάζουν, θα γράφει: «Ορκίζεται η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Το «Βόρεια θα παραμείνει αλλά ίσως να μην πουν μεγαλόφωνα. Αν, πάντως, το κάνουν, θα ορκιστεί μια κυβέρνηση σε μια χώρα που δεν υπάρχει.

Παρέμβαση υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών από το κόμμα του Ζάεφ

Οι βουλευτές του κυβερνώντος VMRO στις συνεντεύξεις που παραχώρησαν την Κυριακή επέμεναν να αποκαλούν τη χώρα σκέτο «Μακεδονία».  Έγινε, επίσης, παρέμβαση βουλευτών από το κόμμα του Ζάεφ υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Βουλευτής, συγκεκριμένα, προέτρεψε τον νέο πρωθυπουργό να σεβαστεί τις συνταγματικές δεσμεύσεις και να λύσει το πρόβλημα.
«Ας προχωρήσουμε μπροστά», είπε και πρόσθεσε πως η Ελλάδα είπε θα κινηθεί διεθνώς, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στη Βόρεια Μακεδονία.

Ο Μιλοσόσκι του VMRO απάντησε ότι η χώρα δέχεται επίθεση από την αντιπολίτευση και από τον Μητσοτάκη. Ένταση δημιουργήθηκε και όταν το αντιπολιτευόμενο Ευρωπαϊκό Μέτωπο διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη μη συμμετοχή Τούρκου υπουργού στην κυβέρνηση Μίτσκοτσκι.

Το ΒΛΕΝ έχει δεσμευτεί να αποκαλέσει τη χώρα Βόρεια Μακεδονία 

Ο Νίκολα Μίτσεβσκι του κυβερνώτος VMRO απάντησε ότι θα μπορούσε ο Τούρκος βουλευτής, Σάλι Μουράτι, να αναλάβει ως υφυπουργός σε κάποιο από τα υπουργεία. Η δήλωση του όμως που δεν θεωρήθηκε ικανοποιητική από την πλευρά της αντιπολιτευόμενης συμμαχίας με επικεφαλής το αλβανικό κόμμα DUI.

H κυβέρνηση νιώθει την πίεση της αντιπολίτευσης, καθώς σε έναν χρόνο θα διεξαχθούν δημοτικές εκλογές και πρέπει να κρατηθεί ο συνασπισμός και οι εθνικιστές φυσικά… Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι ο αλβανικός συνασπισμός ΒΛΕΝ, που θα λάβει μέρος στην κυβέρνηση Μίτσκοτσκι΄ έχει δεσμευτεί να αποκαλέσει κατά την ορκωμοσία τη χώρα με το όνομά της, «Βόρεια Μακεδονία».

Βόρεια ΜακεδονίαΣυμφωνία ΠρεσπώνΣυμφωνία ΠρέσπεςΧρίστιαν Μιτσκοσκιειδήσεις τώρα