Κόσμος|24.06.2024 07:14

Είπε τελικά «Βόρεια Μακεδονία» ο Χρίστιαν Μίτσκοτσκι, αλλά… «όνειδος» η Συμφωνία των Πρεσπών

Μαρία Ζαχαράκη

Στη Βόρεια Μακεδονία ορκίστηκε τελικά ο νέος πρωθυπουργός Χρίστιαν Μίτσκοτσκι της χώρας (συνασπισμός VMRO-VLEN), παρά την έντονη αντίθεσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών, που καθορίζει την επίσημη ονομασία της χώρας. Προσπαθώντας να απαλύνει την αίσθηση της «υποχώρησης» και να διατηρήσει την υποστήριξη των εθνικιστών ψηφοφόρων του, ο Μίτσκοτσκι, στην αποφώνησή του, πριν ξεκινήσει η ορκωμοσία, επιτέθηκε φραστικά σε όσους υπέγραψαν τις Πρέσπες, παρουσιάζοντας τη χρήση του όρου «Βόρεια» ως εξαναγκασμό.

Λίγο πριν από την ορκωμοσία, ο νέος πρωθυπουργός χαρακτήρισε μάλιστα τη συμφωνία των Πρεσπών «όνειδος», κάνοντας σαφές στην ομιλία του στη Βουλή ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να σεβαστεί το Σύνταγμα και τους νόμους.

«Θα πω το ντροπιαστικό επίθετο στην ορκωμοσία. Εσείς μας κάνατε να νιώσουμε αυτή τη ντροπή και αυτή τη στιγμή είμαι αδύναμος για να τη διορθώσω», παραδέχτηκε ο Μίτσκοτσκι πριν από την ορκωμοσία, μεταφέροντας την ευθύνη στους πολιτικούς του αντιπάλους και δηλώνοντας την αδυναμία του να αλλάξει την υπάρχουσα κατάσταση.

«Αυτό που κάνατε (Συμφωνία Πρεσπών και Συμφωνία με Βούλγαρους) θα κοστίσει σε κάθε πολίτη και θα κοστίσει ακριβά και στην Μακεδονία», είπε, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις συνέπειες αυτών των συμφωνιών στην εθνική ταυτότητα της χώρας.

Εξωτερικές πιέσεις;

Η απόφαση του Μίτσκοτσκι να ορκιστεί ως πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, παρά τις προηγούμενες δηλώσεις του περί χρήσης του όρου «Μακεδονία», αντανακλά τις εξωτερικές πιέσεις και τους συμβιβασμούς που πρέπει να γίνουν για την ενσωμάτωση της χώρας στην παγκόσμια κοινότητα. Η προσπάθεια της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Τίμτσο Μουτσούντσκι, στις Βρυξέλλες την Τρίτη, υποχρέωσαν τον Μίτσκοτσκι να δείξει ότι σέβεται τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας.

Η απόφασή του, αν και επώδυνη, όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, έπρεπε να ληφθεί.

«Ναι, θα πω το ντροπιαστικό επίθετο κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας. Αυτό θα θυμίζει τη δική σας αισχύνη, αυτή που κάνατε στην πατρίδα μου, στην οικογένειά μου, στα παιδιά μου και στα εγγόνια μου, που ακόμη δεν έχουν γεννηθεί», δήλωσε ο Μίτσκοτσκι, επισημαίνοντας την υποχρέωσή του να σέβεται τους νόμους όσο βρίσκεται στην εξουσία.

Ο Μίτσκοτσκι δεσμεύτηκε ωστόσο στην πολιτική του τιμή να διορθώσει, κατά τη διάρκεια της θητείας του, ό,τι θεωρεί αδικία για την πατρίδα του.

«Όσο είμαι ζωντανός, ως πολιτικός και ως άνθρωπος, θα κάνω ό,τι μπορώ για να διορθώσω αυτή την αδικία. Θα πω όμως το ντροπιαστικό επίθετο, γιατί είναι μέρος του Συντάγματος και των νόμων, τα οποία πρέπει να σέβομαι όσο είμαι πρόεδρος της κυβέρνησης».

«Έρχεται μία γενιά η οποία θα κάνει τη Μακεδονία ξανά περήφανη. Είναι η τελευταία ευκαιρία», είπε ο Μίτσκοτσκι, κλείνοντας την ομιλία του στη βουλή.

Αναφορές στη «Μακεδονία»

Ο Μίτσκοτσκι προσπάθησε να εξισορροπήσει τη χρήση του όρου «Βόρεια Μακεδονία» με την εθνικιστική του ρητορική, επαναλαμβάνοντας το όνομα «Μακεδονία» πολλές φορές στην ομιλία του, πριν από τον όρκο.

«Χάσατε τις εκλογές, επειδή σπιλώσατε το γόητρο της Μακεδονίας», τόνισε, αναφερόμενος στους πολιτικούς του αντιπάλους, τους σοσιαλδημοκράτες του κόμματος του Ζόραν Ζάεφ.

«Κάντε εσείς τις μεταρρυθμίσεις, κάντε την κάθαρση, που χρειάζεται η Μακεδονία και που χρειάζεται το VMRO-VLEN και ο συνασπισμός «Η δική σου Μακεδονία» (το σύνθημα στις εκλογές).

«Σας δίνω το χέρι μου και θα συνεχίσω να το κάνω σε ό,τι αφορά το συμφέρον της Μακεδονίας», πρόσθεσε.

Η στρατηγική του Μίτσκοτσκι να χρησιμοποιήσει επανειλημμένα το όνομα «Μακεδονία», πριν από την ορκωμοσία της κυβέρνησής του, είχε ως στόχο να πείσει τους υποστηρικτές του ότι αναγκάζεται να συμμορφωθεί με τη συμφωνία, αλλά παραμένει πιστός στις εθνικιστικές του αρχές. Δείχνει παράλληλα τη δύσκολη προσπάθεια να ισορροπήσει μεταξύ των διεθνών δεσμεύσεων και των εσωτερικών απαιτήσεων.

Βόρεια ΜακεδονίαΣυμφωνία των Πρεσπών