Κόσμος|26.06.2024 04:32

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ δεν χρησιμοποιεί το αεροδρόμιο της Βηρυτού για να αποθηκεύει όπλα

Newsroom

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Λιβάνου υπερασπίστηκαν «τη φήμη» του αεροδρομίου της Βηρυτού οργανώνοντας χθες Δευτέρα επίσκεψη για δημοσιογράφους και μέλη ξένων αντιπροσωπειών, προκειμένου να διαψεύσουν τις πληροφορίες βρετανικής εφημερίδας, σύμφωνα με την οποία η Χεζμπολάχ αποθηκεύει εκεί όπλα.

Το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα άνοιξε μέτωπο εναντίον του Ισραήλ στις 8 Οκτωβρίου 2023, σε ένδειξη υποστήριξης προς την παλαιστινιακή Χαμάς, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Τι ανέφερε δημοσίευμα της Telegraph 

Σε άρθρο της που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο την Κυριακή η βρετανική εφημερίδα The Telegraph ανέφερε ότι η Χεζμπολάχ αποθηκεύει ιρανικούς πυραύλους και εκρηκτικά στο αεροδρόμιο, το οποίο βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Βηρυτού, μια περιοχή που θεωρείται προπύργιο της οργάνωσης.

Εξάλλου, σύμφωνα με το άρθρο αυτό, εργαζόμενοι του αεροδρομίου παρατήρησαν την άφιξη «περίεργων κιβωτίων» όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού.

Αξιωματούχοι απορρίπτουν τις κατηγορίες

Λιβανέζοι αξιωματούχοι αμέσως απέρριψαν τις κατηγορίες αυτές.

Διπλωμάτες από την Αίγυπτο, τη Γερμανία και την ΕΕ μεταξύ άλλων, όπως και δημοσιογράφοι, συμμετείχαν σε επίσκεψη στο μοναδικό διεθνές αεροδρόμιο του Λιβάνου. Οι επισκέπτες εισήλθαν σε δύο αποθήκες όπου στοιβάζονται κιβώτια με εμπορεύματα από το Ιράν και άλλες χώρες.

«Το αεροδρόμιο σέβεται τους διεθνείς κανόνες», διαβεβαίωσε ο Λιβανέζος υπουργός Μεταφορών Αλί Χαμιέ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το άρθρο της Telegraph αποτελεί μέρος του «ψυχολογικού πολέμου» εναντίον του Λιβάνου και έχει στόχο «να πλήξει τη φήμη» του αεροδρομίου.

«Η παρουσία μας είναι ένα μήνυμα υποστήριξης» προς τον Λίβανο και «ένα μήνυμα προς όλες τις πλευρές για να πούμε ότι είναι απαραίτητη η ηρεμία», δήλωσε ο Αιγύπτιος διπλωμάτης Αλάα Μούσα, αν και, σύμφωνα με τον ίδιο, η επιθεώρηση του αεροδρομίου δεν ανήκει στις αρμοδιότητες των διπλωματών.

Οι ΗΠΑ, σύμμαχος κλειδί του Ισραήλ, διευκρίνισαν ότι ο πρεσβευτής τους δεν συμμετείχε στην επίσκεψη, αλλά η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές του Λιβάνου αναφορικά με το θέμα.

«Ενημερωθήκαμε για την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Λιβάνου, σύμφωνα με την οποία το άρθρο δεν βασίζεται σε γεγονότα. Λαμβάνουμε τα ζητήματα αυτά πολύ σοβαρά υπόψη μας και τα παρακολουθούμε στενά», δήλωσε ο Μάθιου Μίλερ εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο διευθυντής του αεροδρομίου της Βηρυτού Φάντι αλ Χάσαν δήλωσε ότι όλα τα αεροσκάφη που φτάνουν στο αεροδρόμιο, περιλαμβανομένων των ιρανικών, «υπόκεινται στις ίδιες διαδικασίες στο τελωνείο».

Το Ισραήλ κατηγορεί εδώ και πολλά χρόνια το λιβανέζικο κίνημα ότι μετατρέπει ρουκέτες σε πυραύλους ακριβείας, κυρίως σε μια περιοχή κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού. Η Χεζμπολάχ είχε αρνηθεί τις κατηγορίες αυτές το 2020.

Το Ισραήλ έχει βομβαρδίσει το αεροδρόμιο της Βηρυτού κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τον Λίβανο στο παρελθόν, πιο πρόσφατα το 2006 στον πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ.

ΒηρυτόςΧεζμπολάχΛίβανοςαεροδρόμιοειδήσεις τώρα