Κόσμος|26.06.2024 19:25

Μελόνι μαινόμενη για τις «κρυφές» αποφάσεις για τις κορυφαίες ευρωθέσεις: «Δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα»

Newsroom

Οργή από την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, για τις διαπραγματεύσεις με τις οποίες «κλείδωσαν» οι επιλογές των προσώπων για τις κορυφαίες θέσεις στην Κομισιόν.

Οι Ιταλίδα πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «γραφειοκρατικό γίγαντα» την ΕΕ και κατηγορεί τους ηγέτες των κρατών - μελών πως θέλουν να κρύψουν τα προβλήματα και δεν λογαριάζουν την ψήφο των πολιτών. «Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι πολίτες δεν είναι αρκετά σοφοί για να λάβουν ορισμένες αποφάσεις και ότι η ολιγαρχία είναι η μόνη αποδεκτή μορφή δημοκρατίας, αλλά εγώ διαφωνώ», είπε η Μελόνι στο ιταλικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με το POLITICO.

Αποκάλεσε την ΕΕ «έναν επεμβατικό γραφειοκρατικό γίγαντα»

Οι «πύρινες» δηλώσεις της Μελόνι έρχονται μετά την ανακοίνωση από κεντρώα κόμματα πως η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα (Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα) και η Εσθονή Κάγια Κάλλας (Φιλελεύθεροι) θα λάβουν τις υψηλότερες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Εξωτερική Πολιτική, αντίστοιχα.

Τα ίδια τρία ονόματα κυκλοφορούσαν και πριν τις ευρωκάλπες του Ιουνίου. Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της φον ντερ Λάιεν αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής, αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο... έστριψε περισσότερο προς τα δεξιά, με την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) της Μελόνι να κερδίζει έδρες. Η Μελόνι θέλει αυτή η αλλαγή να αντικατοπτρίζεται στην ευρωπαϊκή λήψη αποφάσεων. Σχολίασε πως οι ηγέτες της ΕΕ φαίνεται να μπαίνουν στον πειρασμό να «σκουπίσουν τη σκόνη κάτω από το χαλί» αντί να αναγνωρίσουν πως πολλοί ψηφοφόροι είναι δυσαρεστημένοι.

Μάλιστα, αποκάλεσε την ΕΕ «έναν επεμβατικό γραφειοκρατικό γίγαντα» και τόνισε πως η Ιταλία θα πρέπει να αναλάβει χαρτοφυλάκιο Επιτρόπου που θα αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία.

Επίσης, ανέφερε πως είναι «σουρεαλιστικό» να παρουσιάζονται ονόματα για κορυφαίες θέσεις της ΕΕ «χωρίς καν να τηρούνται τα προσχήματα, χωρίς να προσποιούνται ότι συζήτησαν πρώτα τα μηνύματα από τους ψηφοφόρους».

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, σε μία προσπάθεια να σφραγίσουν το «πακέτο» για τις κορυφαίες θέσεις.

Τζόρτζια Μελόνιειδήσεις τώραΚομισιόνΙταλίαΕυρωπαϊκή Επιτροπή