Κόσμος|26.06.2024 21:47

Μαρκ Ρούτε: Ποιος είναι ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ

Newsroom

Δεν ήταν εύκολο, και χρειάστηκε περισσότερος χρόνος από το αναμενόμενο, αλλά τώρα είναι επίσημο: O απερχόμενος Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε θα γίνει ο επόμενος επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

Πρωθυπουργός για πρώτη φορά του 2010

Ο Ρούτε, πτυχιούχος ιστορίας, έγινε πρωθυπουργός της Ολλανδίας για πρώτη φορά το 2010 - αλλά παραιτήθηκε τον περασμένο Ιούλιο μετά τη διάλυση του τετρακομματικού συνασπισμού του για τον τρόπο με τον οποίο θα περιορίσει τη μετανάστευση. 

Ο Ολλανδός αναλαμβάνει την ηγεσία της συμμαχίας των 32 χωρών από την 1η Οκτωβρίου 2024, μετά από μια δεκαετία με τον πρώην πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ στο τιμόνι.  

Εκτός από τον γνωστό άνετο και χαμογελαστό τρόπο του, ο Ρούτε δεν έχει το παρατσούκλι «Teflon Mark« για το τίποτα: Ο Ολλανδός ηγέτης είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην Ολλανδία και έχει ιστορικό αποφυγής σκανδάλων κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Η τρίτη κυβέρνηση συνασπισμού του κατέρρευσε το 2021 εξαιτίας ενός σκανδάλου που αφορούσε έρευνες σχετικά με τα επιδόματα τέκνων, κατά τις οποίες χιλιάδες γονείς κατηγορήθηκαν ψευδώς για απάτη.

Λίγους μήνες αργότερα, ο Ρούτε πέρασε ένα ακόμη τεστ αντοχής, οδηγώντας το συντηρητικό κόμμα VVD στη νίκη στις εθνικές εκλογές και σχηματίζοντας τον τέταρτο και τελευταίο συνασπισμό του από τα ίδια κόμματα που είχαν εγκαταλείψει την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο 57χρονος Ολλανδός, ο οποίος πηγαίνει στη δουλειά του με ποδήλατο και ζει στην ίδια γειτονιά της Χάγης όπου μεγάλωσε, είναι επίσης γνωστός ως πλάσμα της συνήθειας, με αυτοσυγκρατημένο τρόπο, ικανός να επιλύει συμβιβασμούς - χαρακτηριστικά που φαίνεται να εκτιμούν πολύ οι συνάδελφοί του στην ΕΕ. Έγινε γνωστός όμως και για την ιδιαίτερα σκληρή στάση του έναντι της Ελλάδας το 2015.

«Η εμπειρία σας, η τεχνογνωσία σας στην πολιτική ασφαλείας και οι διπλωματικές σας ικανότητες βρίσκονται στο σωστό μέρος», έγραψε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στο X. 

Ο Ρούτε επέδειξε αυτές τις δεξιότητες κατά τις διαπραγματεύσεις και για τον δικό του διορισμό, στον οποίο είχε αντισταθεί ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν λόγω αντιρρήσεων, μεταξύ των οποίων η δαπάνη των χρημάτων της χώρας για τη στήριξη της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Euronews.

Η Βουδαπέστη ήρε το βέτο της στη συμφωνία μετά από μια επιστολή που έστειλε ο Ρούτε στον Όρμπαν κατευνάζοντας τον Ούγγρο πρωθυπουργό ότι, ως επικεφαλής του ΝΑΤΟ, ο Ρούτε δεν θα αναπτύξει τον στρατό της Βουδαπέστης ούτε θα δαπανήσει χρήματα της Ουγγαρίας για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Από τον Οκτώβριο, θα έρθει η ώρα για τον Ρούτε να εγκαταλείψει την αγαπημένη του χώρα, να μετακομίσει στις Βρυξέλλες και να αποδείξει ότι έχει δοκιμάσει τις ικανότητες και την εμπειρία του ως επικεφαλής τεσσάρων διαφορετικών κυβερνήσεων, προκειμένου να πλοηγήσει τη συμμαχία σε ένα δύσκολο γεωπολιτικό πλαίσιο, με έναν πόλεμο στα σύνορα της Ευρώπης.

Ο Ρούτε υποστήριξε την Ουκρανία και «το δικαίωμά της να υπερασπιστεί τον εαυτό της» από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2022 - στην πραγματικότητα, ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους επιδίωξε εξαρχής τη θέση, όπως είπε.  

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ρούτε συμμετείχε επίσης στη σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία στην Ελβετία, όπου υποσχέθηκε ότι οι Κάτω Χώρες «θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία με όποιον τρόπο μπορούμε. Για όσο διάστημα χρειαστεί και με όλη την υποστήριξη που είναι απαραίτητη».