Νότιο Σουδάν: Δέος με το ιστορικό ρεκόρ από τη μεγαλύτερη μετακίνηση θηλαστικών ζώων – Μαγευτικές εικόνες
NewsroomΤο Νότιο Σουδάν έχει καταστραφεί από τον πόλεμο τις τελευταίες δεκαετίες, καθιστώντας την επικίνδυνη για την επιστημονική έρευνα και τα δεδομένα για τη μετακίνηση της άγριας ζωής εκεί ήταν περιορισμένα. Μια νέα έκθεση όμως εκτιμά ότι η χώρα της κεντρικής Αφρικής φιλοξενεί τη μεγαλύτερη γνωστή μετανάστευση θηλαστικών ζώων στη Γη.
Εναέρια έρευνα στο Νότιο Σουδάν αποκάλυψε μια τεράστια μετανάστευση 6 εκατομμυρίων αντιλόπων - τη μεγαλύτερη μετανάστευση χερσαίων θηλαστικών οπουδήποτε στη Γη. Είναι υπερδιπλάσια από το μέγεθος της περίφημης ετήσιας «μεγάλης μετανάστευσης» μεταξύ Τανζανίας και Κένυας, στην οποία συμμετέχουν περίπου 2 εκατομμύρια γκνου, ζέβρες και γαζέλες.
«Η μετανάστευση στο Νότιο Σουδάν ξεπερνά κάθε άλλη μετανάστευση που γνωρίζουμε», δήλωσε ο Ντέιβιντ Σίμπσον, διαχειριστής των πάρκων της ΜΚΟ African Parks για την άγρια φύση, για τα εθνικά πάρκα Boma και Badingilo, μεταξύ των οποίων κινείται η μετανάστευση. «Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα τεράστια κοπάδια των ειδών αντιλόπης... είναι σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερα από τη μεγάλη μετανάστευση της ανατολικής Αφρικής. Η κλίμακα αυτή προκαλεί πραγματικά δέος».
Το ρεκόρ του 2007
Το 2007, μια έρευνα της Wildlife Conservation Society έδειξε ότι η μετανάστευση στο Νότιο Σουδάν αφορούσε περίπου 1,3 εκατομμύρια ζώα. Ωστόσο, τα African Parks, τα οποία διαχειρίζονται τα εθνικά πάρκα Boma και Badingilo στα νοτιοανατολικά του Νοτίου Σουδάν για λογαριασμό της κυβέρνησης, ήταν σε θέση να παρέχουν μια πιο ακριβή καταμέτρηση χρησιμοποιώντας βελτιωμένη τεχνολογία και αξιολογώντας μια πιο ολοκληρωμένη περιοχή. Δύο αεροπλάνα εξοπλίστηκαν με κάμερες προγραμματισμένες να τραβούν μια φωτογραφία κάθε δύο δευτερόλεπτα. Αυτό παρήγαγε 330.000 εικόνες, οι οποίες μελετήθηκαν από πτυχιούχους του Πανεπιστημίου της Τζούμπα, οι οποίοι χρησιμοποίησαν λογισμικό για την καταμέτρηση της άγριας ζωής.
«Βλέποντας αυτά τα ζώα εδώ σε τέτοια κλίμακα είναι κάτι που δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι υπάρχει ακόμα στον πλανήτη» δήλωσε ο Mike Fay, συντονιστής των African Parks για την Boma και το Badingilo. «Από τον αέρα, ένιωσα σαν να παρακολουθούσα πώς μπορεί να ήταν η Γη πριν από χιλιετίες, όταν η φύση και οι άνθρωποι εξακολουθούσαν να υπάρχουν μαζί σε ισορροπία».
«Βιώσιμη τουριστική βιομηχανία»
Ο πρόεδρος του Νότιου Σουδάν Σάλβα Κιίρ Μαγιάρντιτ δήλωσε ότι η καταμέτρηση αυτή κατέστησε τη μετανάστευση της χώρας «πρώτη στον κόσμο», προσθέτοντας ότι «καθώς το Νότιο Σουδάν συνεχίζει να αναπτύσσεται, δεσμευόμαστε να μετατρέψουμε τον τομέα της άγριας ζωής σε μια βιώσιμη τουριστική βιομηχανία».
Από τις 28 Απριλίου έως τις 15 Μαΐου 2023, οι πιλότοι και οι παρατηρητές πέταξαν πάνω από μια έκταση 122.774 τετραγωνικών χιλιομέτρων -σχεδόν όσο η Ελλάδα- καλύπτοντας όλο το γνωστό εύρος εξάπλωσης του είδους της αντιλόπης στο τοπίο Boma-Badingilo Jonglei. Κάλυψαν ορισμένες περιοχές που δεν είχαν ποτέ ερευνηθεί. Εκτός από τις αντιλόπες, οι ερευνητές κατέγραψαν και άλλα είδη, όπως λιοντάρια, καμηλοπαρδάλεις, βουβάλια και ελέφαντες.
«Η πιο δύσκολη πρόκληση είναι η ρύθμιση του εξοπλισμού εναέριας έρευνας στα αεροπλάνα, ώστε το οπτικό πεδίο να είναι σωστό και η βαθμονόμηση να είναι ακριβής και ακριβής», δήλωσε o Fay. «Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να πετάς σε χαμηλό επίπεδο με μεγάλα πουλιά, όπως οι γύπες, στον αέρα γύρω από το αεροπλάνο, και είναι έντονο να πετάς για τέσσερις ώρες και να μετράς συνεχώς κάθε μέρα για εβδομάδες».
«Επισκιάζει κάθε άλλη γνωστή μετανάστευση χερσαίων θηλαστικών στον πλανήτη»
Οι εκτιμήσεις ανέφεραν 5 εκατομμύρια λευκοφόρους κομπ, λίγο κάτω από 300.000 tiang, 350.000 γαζέλες Mongalla και 160.000 bohor reedbuck, τα τέσσερα είδη αντιλόπης συνολικά λίγο κάτω από 6 εκατομμύρια. Η Fay δήλωσε ότι ο αριθμός αυτός σημαίνει ότι «αυτή η μεγάλη μετανάστευση αντιλόπης του Νείλου είναι η μεγαλύτερη στη Γη, σύμφωνα με τα δεδομένα μας, επισκιάζοντας κάθε άλλη γνωστή μετανάστευση χερσαίων θηλαστικών στον πλανήτη».
Η μεγάλη μετανάστευση του Νείλου είναι μια ετήσια μετακίνηση ζώων από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά, περνώντας στην Γκαμπέλα της Αιθιοπίας και επιστρέφοντας πάλι πίσω. Πιθανώς οφείλεται στη διαθεσιμότητα καλών συνθηκών βόσκησης.
- Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
- Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει νέο πρόεδρο: Ανοιχτές οι κάλπες - Όλες οι εξελίξεις στο ethnos.gr
- Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
- Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης