Κόσμος|27.06.2024 19:31

Εκλογές ΗΠΑ: Τραμπ VS Μπαίντεν στο πρώτο ντιμπέιτ - Οι προσδοκίες, η στρατηγική και όσα πρέπει να ξέρετε

Newsroom

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ θα διεξαγάγουν την Πέμπτη το πρώτο από τα δύο προγραμματισμένα προεδρικά ντιμπέιτ των ΗΠΑ. Η αντιπαράθεση που θα διεξαχθεί νωρίτερα από το συνηθισμένο θα δώσει την ευκαιρία και στους δύο άνδρες να προβάλουν την επιχειρηματολογία τους για μια δεύτερη θητεία σε ένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά -και διαδικτυακά- ακροατήρια του εκλογικού κύκλου.

Ο κίδνυνος που ενέχει το ντιμπέιτ

Η αναμέτρηση της Πέμπτης ενέχει επίσης τον κίνδυνο οι Αμερικανοί που είναι ήδη δυσαρεστημένοι με τις επιλογές τους να αποχωρήσουν ακόμη πιο απογοητευμένοι. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια εξαιρετικά αμφίρροπη κούρσα μεταξύ του 81χρονου εν ενεργεία και του 78χρονου πρώην προέδρου των ΗΠΑ - και οι δύο υποψήφιοι παραμένουν ευρέως αντιδημοφιλείς.

Δείτε τι πρέπει να ξέρετε και τι να παρακολουθήσετε κατά τη διάρκεια της 90λεπτης μετάδοσης.

Τι διακυβεύεται για κάθε υποψήφιο;

Και οι δύο υποψήφιοι φτάνουν στο ντιμπέιτ με παρόμοιο στόχο: να μεγεθύνουν τις αδυναμίες του άλλου.

Ο Τραμπ έχει καταδικαστεί για 34 κακουργήματα και η ποινή του θα ανακοινωθεί στις 11 Ιουλίου. Αυτή την εβδομάδα συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση Roe v Wade, μια απόφαση για την οποία ο Τραμπ πήρε τα εύσημα. Ως πρόεδρος, διόρισε τρεις συντηρητικούς δικαστές που ψήφισαν υπέρ της κατάργησης του συνταγματικού δικαιώματος στην άμβλωση, προκαλώντας πολιτικές αντιδράσεις ακόμη και σε κυρίως συντηρητικές πολιτείες.

Το όραμα του Τραμπ για μια δεύτερη θητεία περιλαμβάνει απειλές για τη δίωξη των πολιτικών του εχθρών και την υπόσχεση να δώσει χάρη στους ταραξίες που συμμετείχαν στην επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, προκαλώντας συναγερμό για το μέλλον της αμερικανικής δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Ο Μπάιντεν, εν τω μεταξύ, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη βαθιά δυσφορία του εκλογικού σώματος: τη δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς του στην οικονομία και τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Αλλά ίσως ακόμη πιο έντονα, ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει ερωτήματα σχετικά με το αν έχει την αντοχή και τη γνωστική υγεία για να ηγηθεί της χώρας για άλλα τέσσερα χρόνια. Μια ενεργητική εμφάνιση - όπως η ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης - θα μπορούσε να διασκεδάσει κάποιες ανησυχίες.

Πριν από το ντιμπέιτ της Πέμπτης, ο Τραμπ και η ομάδα του προσπαθούσαν να μετριάσουν τις προσδοκίες για τον Μπάιντεν, αφού έβαλαν τον πήχη τόσο χαμηλά που ακόμη και ορισμένοι συντηρητικοί προειδοποίησαν ότι ο Δημοκρατικός πρόεδρος θα ξεπερνούσε τις προσδοκίες αν κατάφερνε απλώς να μείνει… ξύπνιος. Ενώ η Δεξιά έχει απεικονίσει αδιάκοπα τον Μπάιντεν ως εύθραυστο και ετοιμόρροπο, μεταξύ άλλων με τη χρήση παραπλανητικών βίντεο, ο Τραμπ, επίσης, έχει ένα μοτίβο ασυναρτησίας και γκάφας κατά τη διάρκεια προεκλογικών ομιλιών, εκτιμά ο Guardian.

Ποια είναι η στρατηγική για κάθε υποψήφιο;

Και οι δύο υποψήφιοι έχουν να υπερασπιστούν προεδρικά ρεκόρ και να προσφέρουν οράματα για τη δεύτερη θητεία τους. Από τη σκηνή του ντιμπέιτ, η πρόκληση για τον Μπάιντεν θα είναι να υπενθυμίσει στους ψηφοφόρους γιατί τον επέλεξαν έναντι του Τραμπ πριν από τέσσερα χρόνια. Είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει τα ίδια τα λόγια του Τραμπ εναντίον του - υποστηρίζοντας ότι ο πρώην πρόεδρος αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα και την αμερικανική δημοκρατία. Όσον αφορά τη μετανάστευση, ο Μπάιντεν έχει νέα στοιχεία για να δείξει, τα οποία δείχνουν ότι ο αριθμός των διελευσεων στα νοτιοδυτικά σύνορα μειώνεται σταθερά από τότε που τέθηκαν σε ισχύ οι περιορισμοί του για το άσυλο. Πρόσφατα, επίσης, δρομολόγησε νέες δράσεις για την επέκταση των οδών προς την υπηκοότητα για τους ανθρώπους που ζουν στις ΗΠΑ χωρίς έγγραφα.

Η διατήρηση της ψυχραιμίας αλλά και της εγρήγορσης υπό τον καταιγισμό επιθέσεων που αναμένεται να εκτοξευθούν από τον Τραμπ αποτελεί άλλη μια δοκιμασία για τον πρόεδρο, ο οποίος είναι γνωστό ότι έχει ταμπεραμέντο όταν προκαλείται.

Ο Τραμπ, αντίθετα, πρέπει να απευθυνθεί στους μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανούς που τον εγκατέλειψαν το 2020, αλλά είναι δυσαρεστημένοι με την παρούσα κατάσταση των πραγμάτων. Δεν είναι πιθανό να πειστούν από προσωπικές προσβολές και θεωρίες συνωμοσίας. Μια πειθαρχημένη εμφάνιση μπορεί να είναι αρκετή για να πείσει ορισμένους από τους Ρεπουμπλικάνους σκεπτικιστές.

Τα νομικά ζητήματα

Υπάρχει μια συζήτηση μεταξύ των Δημοκρατικών σχετικά με το πόσο κεντρικό θέμα θα πρέπει να κάνει ο Μπάιντεν τις κακουργηματικές κατηγορίες του Τραμπ, για την παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων στο πλαίσιο ενός εγκληματικού σχεδίου παροχής χρημάτων για να επηρεάσει τις εκλογές του 2016. Αντιμετωπίζει επίσης σοβαρές κατηγορίες σε τρεις ακόμη ποινικές δίκες.

Για πολλούς ψηφοφόρους, οι νομικές δυσκολίες του Τραμπ επισκιάζονται από τις ανησυχίες τους για την οικονομία, τη μετανάστευση, τα δικαιώματα των αμβλώσεων και την κατάσταση της δημοκρατίας. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι η ποινική καταδίκη απασχολεί ορισμένους ψηφοφόρους, ιδίως ανεξάρτητους και ταλαντευόμενους ψηφοφόρους που θα μπορούσαν να καθορίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο Μπάιντεν ήταν ως επί το πλείστον συγκρατημένος σχετικά με το θέμα, σε μια προσπάθεια να αποφύγει οποιαδήποτε εμφάνιση πολιτικής παρέμβασης, αν και αυτό δεν εμπόδισε τον πρώην πρόεδρο να ισχυριστεί κάτι τέτοιο. Με εξαίρεση μερικές αιχμές σε προεκλογικές εκδηλώσεις, ο Μπάιντεν αφήνει ως επί το πλείστον τους συμμάχους του να κάνουν τις επιθετικές επιθέσεις κατά του νομικού μητρώου του Τραμπ.

Οι Δημοκρατικοί έχουν προσπαθήσει να παρουσιάσουν τα κακουργήματα του Τραμπ -και τις εκκρεμείς υποθέσεις- ως νίκη του κράτους δικαίου και της ισότιμης εφαρμογής της δικαιοσύνης, ενώ ο πρώην πρόεδρος έχει ισχυριστεί χωρίς αποδείξεις ότι η υπόθεση ήταν "στημένη" και "απάτη".

Ο Τραμπ, εν τω μεταξύ, θα μπορούσε επίσης να κυνηγήσει τον γιο του Μπάιντεν, τον Χάντερ, ο οποίος καταδικάστηκε πρόσφατα για κατηγορίες που σχετίζονται με την αγορά όπλου. Ο Τραμπ και οι δεξιοί σύμμαχοί του προσπάθησαν επίσης να συνδέσουν τις ξένες επιχειρηματικές συναλλαγές του Χάντερ με τον πρόεδρο, αλλά δεν αποκάλυψαν κανένα στοιχείο που να το υποστηρίζει αυτό.

εκλογές ΗΠΑΝτόναλντ ΤραμπΤζο Μπάιντενντιμπέιτειδήσεις τώρα