Κόσμος|28.06.2024 07:53

Αμερικανικές εκλογές 2024: Σκληρή μονομαχία Μπάιντεν και Τραμπ στο πρώτο debate

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Σκληρή ήταν η πρώτη μονομαχία των δύο υποψήφιων για την προεδρεία των ΗΠΑ, καθώς λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ της Πέμπτης ο εν ενεργεία αμερικάνος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διασταύρωσαν τα ξίφη τους ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Το ντιμπέιτ έγινε στην Ατλάντα της Τζόρτζια, μια από τις πολιτείες-κλειδιά για την έκβαση των εκλογών του Νοεμβρίου, χωρίς ακροατήριο, με χρονομετρημένες απαντήσεις και κλειστό μικρόφωνο στον υποψήφιο που δεν είχε τον λόγο.

Επικράτηση Τραμπ και προβληματισμός στους Δημοκρατικούς

To debate ήταν σκληρό με τους δυο υποψηφίους να μην ανταλλάσουν ούτε χειραψία ενώ καθόλη της διάρκεια της συζήτησης εξαπέλυσαν εκατέρωθεν πυρά σε πολλά καυτά θέματα: για την οικονομία, το μεταναστευτικό και τους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με την σφυγμομέτρηση που διεξήγαγε το ίδιο το CNN για την τηλεμαχία των δύο αντιπάλων, δύο στους τρεις τηλεθεατές (67%) έκριναν ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών επικράτησε κατά την αντιπαράθεση στο στούντιο έναντι μόνο 33% που έχρισαν νικητή τον Μπάιντεν.

Στις προηγούμενες εκλογές, το 2020 ο Μπάιντεν είχε θεωρηθεί νικητής ύστερα και από τα δύο ντιμπέιτ με τον ίδιο αντίπαλο, με ποσοστά που έφθαναν το 60%.

Μπαίντεν σε Τραμπ: «Είναι τρομερό αυτό που κάνατε με τις αμβλώσεις»

Ο 81χρονος Δημοκρατικός πρόεδρος ήταν βραχνιασμένος και τον ταλαιπώρησε ένας βήχας στα πρώτα λεπτά του ντιμπέιτ, ενώ κάποια στιγμή φάνηκε να χάνει τον ειρμό της σκέψης του.

«Ο πληθωρισμός σκοτώνει τη χώρα μας», ξεκίνησε ο 78χρονος τέως πρόεδρος, που εμφανίστηκε άνετος επαναλαμβάνοντας ένα επιχείρημα που γνωρίζει ότι έχει απήχηση στους Αμερικανούς, υποστηρίζοντας ότι ο Μπάιντεν έκανε «πολύ κακή δουλειά» στον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, στη συνέχεια παρουσιάστηκε πιο συγκροτημένος και εξαπέλυσε συχνά επιθέσεις στον αντίπαλό του. Μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τον Τραμπ για τον ρόλο του στην αναίρεση από το Ανώτατο Δικαστήριο της συνταγματικής κατοχύρωσης του δικαιώματος στην άμβλωση, καθώς και ότι «ψεύδεται» σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική κρίση και τη σύνδεσή της με την εγκληματικότητα. 

«Είναι τρομερό αυτό που κάνατε», τόνισε ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ απευθυνόμενος στον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του.

«Ο Μπάιντεν συμπεριφέρεται σαν Παλαιστίνιος»

Σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει τον 81χρονο Μπάιντεν ως αδύναμο ηγέτη, ο Τραμπ υποστήριξε ότι συμπεριφέρεται «σαν Παλαιστίνιος» ενώ θα έπρεπε να αφήσει το Ισραήλ «να τελειώσει τη δουλειά» απέναντι στη Χαμάς. Ειδικότερα, υποστήριξε ότι ο Μπάιντεν θα έπρεπε να αφήσει το Ισραήλ «να τελειώσει τη δουλειά», αλλά «δεν θέλει να το κάνει». «Έχει γίνει σαν Παλαιστίνιος, αλλά δεν τον συμπαθούν γιατί είναι πολύ κακός Παλαιστίνιος. Είναι αδύναμος», υποστήριξε ο Τραμπ, για να λάβει αργότερα από τον Μπάιντεν την απάντηση ότι δεν είχε ξανακούσει τόσες ανοησίες.

Ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας ισχυρίστηκε επίσης ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα ξεσπούσε ποτέ εάν υπήρχε ένας πραγματικός ηγέτης στον Λευκό Οίκο και δεσμεύτηκε πως, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, θα τερματίσει «τον πόλεμο μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι» προτού αναλάβει επισήμως καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.

Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή ο Τραμπ δήλωσε πως: «Θέλω καθαρό νερό και καθαρό αέρα». Πρόσθεσε ότι οι «στατιστικολόγοι μου, μου έδωσαν τα στοιχεία πως είχαμε την πιο καθαρή ατμόσφαιρα και το καλύτερο νερό»

Ενώ ο Μπάιντεν τόνισε πως οι πολιτικές που ακολούθησε για το κλίμα ήταν σωστές και πως¨«ο Τραμπ μας έβγαλε από τις συνθήκες για αυτό» ενώ ο ίδιος στη συνέχεια παραδέχτηκε πως η Αμερική είναι τις χώρες με την μεγαλύτερη ρύπανση και πως θέλει να μειώσει την ρύπανση στο μισό έως το 2030.

Τι είπαν για την ηλικία τους

Ο Μπάιντεν ρωτήθηκε για την ηλικία του και το γεγονός ότι θα είναι 86 ετών στο τέλος μιας δεύτερης θητείας – είναι, άλλωστε, ο μεγαλύτερος σε ηλικία πρόεδρος που έχει ποτέ αναλάβει καθήκοντα.

Ο Αμερικάνος πρόεδρος ξεκίνησε λέγοντας ότι συχνά τον επέκριναν επειδή ήταν ένας από τους νεότερους νομοθέτες των ΗΠΑ και ότι ο Τραμπ είναι «τρία χρόνια νεότερος και πολύ λιγότερο ικανός». «Κοιτάξτε το ιστορικό. Κοιτάξτε πώς ανέτρεψα την τρομερή κατάσταση που μου άφησε», προσθέτει, πριν απαριθμήσει μερικά από τα επιτεύγματά του είπε ο ίδιος.

Όταν ρωτήθηκε για τη δική του ηλικία – είναι τώρα 78 και θα είναι 82 στο τέλος μιας δεύτερης θητείας – ο Τραμπ λέει ότι «πέτυχε» σε δύο γνωστικά τεστ, πριν προσβάλει τον Μπάιντεν. «Χτυπάμε ξύλο, όπου έχουμε ξύλο, είμαι σε πολύ καλή υγεία» ενώ συνέχισε «Νιώθω σε τόσο καλή κατάσταση όσο ήμουν πριν 25, 30 χρόνια. Στην πραγματικότητα, είμαι λίγο πιο αδύνατος».

«Θα σεβαστώ το αποτέλεσμα»

Οι συντονιστές του CNN πίεσαν δύο φορές τον Τραμπ να απαντήσει αν θα σεβαστεί τα αποτελέσματα των εκλογών του 2024 ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει.

Εκείνος αγνόησε επανειλημμένα την ερώτηση, στρέφοντας τη συζήτηση στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Η Ντάνα Μπας τον ρωτάει μια τελευταία φορά «Αν είναι μια δίκαιη, νόμιμη και καλή εκλογή, απολύτως» είπε επαναλαμβάνοντας αβάσιμους ισχυρισμούς ότι η εκτεταμένη απάτη επηρέασε το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020.

«Αμφιβάλλω πως θα το αποδεχθείς», σχολίασε αργότερα ο Τζο Μπάιντεν, επειδή «είσαι τόσο κλαψιάρης», υπενθυμίζοντας πως ο προκάτοχός του δεν είχε παραδεχθεί την ήττα του στις προηγούμενες εκλογές.

Ένα δεύτερο ντιμπέιτ μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ έχει προγραμματιστεί στο δίκτυο ABC, την 10η Σεπτεμβρίου, δύο μήνες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

αμερικανικές εκλογέςειδήσεις τώραΤζο ΜπάιντενΝτόναλντ Τραμπ