Κόσμος|28.06.2024 11:47

Αμερικανικές εκλογές 2024: Πώς κρίνουν το debate οι αναποφάσιστοι - Ο «γερασμένος» Μπάιντεν και ο «αντιπαθητικός» Τραμπ

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Μεγάλη μερίδα των αμερικανών ψηφοφόρων αδυνατεί να επιλέξει μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ για τις αμερικανικές εκλογές και το debate φάνταζε ως μια ιδανική λύση για να καταλήξουν στον εκλεκτό τους.

Τα πράγματα όμως έγιναν πιο περίπλοκα ενώ τα νέα για τον Τζο Μπάιντεν δεν είναι ενθαρρυντικά.

Από τους 13 αναποφάσιστους που μίλησαν στο Reuters, οι 10 περιέγραψαν την εμφάνιση του 81χρονου Δημοκρατικού προέδρου έναντι του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Τραμπ συλλήβδην ως αδύναμη, αμήχανη, ντροπιαστική και δύσκολη να την παρακολουθήσει κανείς.

Από τον Τραμπ στον Μπάιντεν και… αντίστροφα!

Η 65χρονη συνταξιούχος Τζίνα Γκάνον, που μένει στην πολιτεία Τζόρτζια, ψήφισε τον Τραμπ το 2016 πριν τον «παρατήσει» για τον Μπάιντεν το 2020.

«Ο Τζο Μπάιντεν φαινόταν πολύ αδύναμος και μπερδεμένος από την αρχή. Με ανησυχεί το γεγονός ότι οι παγκόσμιοι εχθροί μας βλέπουν τον Τζο Μπάιντεν με αυτόν τον τρόπο. Ήμουν σοκαρισμένη και απογοητευμένη. Μισώ να βλέπω τον πρόεδρό μας να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο στην τηλεόραση και μπροστά στον κόσμο", δήλωσε η Γκάνον. Και πρόσθεσε: «Θα ψηφίσω οπωσδήποτε τον Ντόναλντ Τραμπ τώρα».

Το στοίχημα των αναποφάσιστων

Τα προεδρικά debate έχουν συνήθως περιορισμένη επιρροή στους ψηφοφόρους, αλλά ο Μπάιντεν και ο Τραμπ βρίσκονται σε μια αμφίρροπη κούρσα και οι εκλογές πιθανότατα θα κριθούν από μόλις χιλιάδες ψήφους, σε μια χούφτα πολιτείες. Και οι δύο υποψήφιοι πρέπει να κερδίσουν τον σχετικά μικρό αριθμό ψηφοφόρων που δεν έχουν ακόμη αποφασίσει ποιον θα ψηφίσουν.

Ο Μπάιντεν πραγματοποίησε μια ασταθή, παραπαίουσα εμφάνιση, ενώ ο Τραμπ τον «κακοποίησε» με μια σειρά από συχνά ψευδείς επιθέσεις.

«Σεισμός» στους Δημοκρατικούς

Η κακή εμφάνιση του Μπάιντεν ταρακούνησε τους Δημοκρατικούς και ανοίγει νέος γύρος συζητήσεων μετά τις ανησυχίες των ψηφοφόρων ότι είναι πολύ μεγάλος για να υπηρετήσει άλλη μια τετραετία.

Επτά από τους εννέα ψηφοφόρους που απογοητεύτηκαν από την επίδοση του Μπάιντεν δήλωσαν στο Reuters ότι κλείνουν τώρα προς τον Τραμπ, επειδή δεν πιστεύουν πλέον ότι ο Μπάιντεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του ως πρόεδρος.

Τρεις από αυτούς δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν οπωσδήποτε τον Τραμπ στην εκλογική ρεβάνς με τον Μπάιντεν στις 5 Νοεμβρίου, παρόλο που δύο από αυτούς δήλωσαν ότι δεν συμπαθούν τον πρώην Ρεπουμπλικανό πρόεδρο.

«Θα ψήφιζα έναν κατάδικο παρά έναν άνθρωπο που δεν φαίνεται καλά νοητικά»

Η Μέρεντιθ Μάρσαλ, είναι 51 ετών και ζει στο Λος Άντζελες. Παρακολούθησε το debate και δήλωσε… σοκαρισμένη! Ψήφισε τον Μπάιντεν το 2020, αλλά τώρα τείνει προς τον Τραμπ, δεδομένης της έλλειψης πνευματικής οξύτητας του Μπάιντεν, όπως τη χαρακτήρισε.

«Θεός φυλάξοι αν οι επιλογές μου είναι όπως είναι τώρα με βάση αυτό το debate. Χωρίς αμφιβολία θα ψήφιζα έναν ψεύτη και έναν κατάδικο έναντι ενός ανθρώπου που δεν φαίνεται να είναι όλος εκεί νοητικά».

Ψηφίζουν… αποχή!

Περίπου το 20% των ψηφοφόρων δηλώνουν ότι δεν έχουν επιλέξει υποψήφιο στη φετινή προεδρική κούρσα και τείνουν προς επιλογές τρίτων ή ενδέχεται να μην ψηφίσουν καθόλου, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos.

Η Ashley Altum, μια 28χρονη διαχειρίστρια ψυχικής υγείας από τη Νότια Καρολίνα δήλωσε ότι έμεινε ικανοποιημένη από τις απαντήσεις του Μπάιντεν, δεδομένου ότι ήταν πιο πρόθυμος από τον Τραμπ να απαντήσει απευθείας στις ερωτήσεις.

«Τι καταστροφή για τους Δημοκρατικούς», δήλωσε ο Σκοτ Χάρινγκτον, 63χρονος, ιχθυοπώλης από την Μασαχουσέτη. «Ήμουν ουσιαστικά αναποφάσιστος, αλλά ήλπιζα ότι ο Μπάιντεν θα ήταν αρκετά καλός ώστε να τον ψηφίσω. Αντιπαθώ έντονα τον Τραμπ. Ανησυχούσα ότι ο Μπάιντεν θα έδειχνε ότι δεν είναι ικανός για τη δουλειά, αλλά ήταν ακόμη χειρότερος απ' ό,τι φοβόμουν. Ίσως να απέχω από την ψηφοφορία».

ντιμπέιτεκλογέςΤζο ΜπάιντενdebateΑμερικήειδήσειςειδήσεις τώραΝτόναλντ Τραμπ