Κόσμος|29.06.2024 15:00

Εκλογές ΗΠΑ: Ποιοι είναι οι πιθανοί διάδοχοι του Μπάιντεν - Τα ονόματα που ακούγονται

Newsroom

Η καταστροφική εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν στο debate με τον Ντόναλντ Τραμπ έχει προκάλεσε πανικό στους Δημοκρατικούς, οι οποίοι εξετάζουν αν μπορούν να αντικαταστήσουν τον 81χρονο πρόεδρο με έναν ισχυρότερο υποψήφιο που θα μπορέσει να σταθεί απέναντι στον Ρεπουμπλικανό.

Οι υποψήφιοι για την αντικατάσταση του Μπάιντεν ξεκινούν με την αντιπρόεδρό του, την Καμάλα Χάρις. Αρκετοί Δημοκρατικοί κυβερνήτες, όπως ο Γκάβιν Νιούσομ της Καλιφόρνιας και η Γκρέτσεν Γουίτμερ του Μίσιγκαν, βρίσκονται επίσης ψηλά στη λίστα των υποψηφίων  και έχουν καλλιεργήσει την εθνική παρουσία τους, τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, όλα είναι ανοιχτά καθώς και ο ίδιος ο Μπάιντεν παραμένει στην κούρσα παρά τα «πυρά» που δέχεται

Καμάλα Χάρις

Η Καμάλα Χάρις θα ήταν η πρώτη επιλογή για ορισμένους γνώστες του Δημοκρατικού Κόμματος για να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν. Ωστόσο, σύμφωνα με τους Financial Times, η 59χρονη αντιπρόεδρος δεν είναι πολύ δημοφιλής και υπάρχουν αμφιβολίες ότι θα μπορούσε να βελτιώσει τις πιθανότητες του κόμματος έναντι του Τραμπ.

Πρώην εισαγγελέας και γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια, η Χάρις έγινε η πρώτη γυναίκα νοτιοασιατικής καταγωγής και μόλις η δεύτερη μαύρη γυναίκα που εκλέγεται στη Γερουσία των ΗΠΑ. Το 2020, έγινε η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος.

Όμως έκανε αρκετά δημόσια λάθη στις αρχές της θητείας της στον Λευκό Οίκο και γκάφες που τορπίλισαν τα ποσοστά αποδοχής της.

Ο τελευταίος μέσος όρος των εθνικών δημοσκοπήσεων έδειξε ότι η Χάρις είχε την έγκριση λίγο πάνω από το 39% των ψηφοφόρων, ενώ λίγο κάτω από το 50% την αποδοκίμαζε. Τα ποσοστά αυτά είναι καλύτερα από εκείνα του Μπάιντεν.

Η Χάρις στάθηκε στο πλευρό του προέδρου μετά την κακή εμφάνισή του στο debate, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις να παραιτηθεί. Σε συνέντευξή της στο CNN, παραδέχτηκε ότι ο πρόεδρος είχε «αργή αρχή» αλλά «δυνατό φινάλε».


Γκάβιν Νιούσομ

Το δεύτερο όνομα που ακούγεται είναι αυτό του κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ,- ο οποίος παρακολούθησε το debate στην Ατλάντα και ανέλαβε τον γνωστό του ρόλο ως υπέρμαχος του προέδρου. «Δεν γυρίζεις την πλάτη σου εξαιτίας μιας παράστασης», είχε δηλώσει στο MSNBC.

Ο Νιούσομ ως αντικαταστάτης του Μπάιντεν προσπαθεί εδώ και ένα χρόνο να χτίσει ένα εθνικό προφίλ και - πολλοί Δημοκρατικοί πιστεύουν – πως μπορούσε τοποθετηθεί ως υποψήφιος πρόεδρος το 2028, ή ίσως και νωρίτερα.

Όταν οι ανησυχίες για την ηλικία του Μπάιντεν αυξήθηκαν πέρυσι, οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγόρησαν δημοσίως τον Νιούσομ ότι διεξάγει μια «σκιώδη» εκστρατεία που θα του επέτρεπε να μπει στην κούρσα αν ο πρόεδρος αποσυρόταν. Ορισμένοι Δημοκρατικοί συμφώνησαν σιωπηλά.

Ο 56χρονος πρώην δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο είναι ένθερμος υποστηρικτής του ελέγχου της οπλοκατοχής, των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ και του δικαιώματος στην άμβλωση. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ, ο Νιούσομ δήλωσε ότι η Καλιφόρνια είναι ο ηγέτης της «αντίστασης» στην κυβέρνησή του.

Συνάδελφοί του Δημοκρατικοί λένε ωστόσο ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την εθνική του δόξα δεν είναι ο φιλελευθερισμός του, αλλά τα προβλήματα της Καλιφόρνιας: μια κρίση αστέγων, ένα δημοσιονομικό έλλειμμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και ένα πρόβλημα κόστους ζωής που οι ψηφοφόροι εν μέρει επιρρίπτουν στον κυβερνήτη.

Έχει περιθώριο μέχρι το 2026, όταν λήγει η θητεία του, να αλλάξει τα πράγματα - εκτός αν παρουσιαστεί κάποια άλλη ευκαιρία πριν από αυτό.

Τζος Σαπίρο

Ο Τζος Σαπίρο κατέκτησε τη θέση του κυβερνήτη της πολιτείας Πενσυλβάνια το 2022, ξεπερνώντας τα μικρά περιθώρια του Μπάιντεν το 2020 στην πολιτεία, ενώ κέρδισε και έναν υποψήφιο που υποστήριζε ο Τραμπ με περισσότερες από 14 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο 51χρονος πολιτικός, σταθερό στοιχείο της πολιτικής της Πενσυλβάνια από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, υπηρέτησε τέσσερις θητείες στη Βουλή των Αντιπροσώπων της πολιτείας και αργότερα δύο θητείες ως επίτροπος της κομητείας Μοντγκόμερι.

Πέρασε έξι χρόνια ως γενικός εισαγγελέας της πολιτείας, τραβώντας την προσοχή σε εθνικό επίπεδο επειδή κέρδισε έναν διακανονισμό ύψους 1 δισ. δολαρίων κατά της Johnson & Johnson και άλλων φαρμακευτικών ομίλων για τον ρόλο τους στην επιδημία των οπιοειδών.

Η επανεκλογή του το 2020 συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους από οποιονδήποτε πολιτικό στην ιστορία της Πενσυλβάνια - ακόμη και περισσότερες από τον Μπάιντεν, ο οποίος ήταν στο ίδιο ψηφοδέλτιο.

Αν και κατηγορήθηκε από περιβαλλοντικές ομάδες για την υποστήριξή του στη βιομηχανία σχιστολιθικού αερίου της πολιτείας και από ορισμένους στην προοδευτική αριστερά για τη θερμή υποστήριξή του στο Ισραήλ, η διακυβέρνησή του ήταν σε γενικές γραμμές δημοφιλής.

Απέσπασε εθνικούς επαίνους για τον επιδέξιο χειρισμό του σε περίπτωση κατάρρευσης μιας διάβασης αυτοκινητόδρομου τον Ιούνιο του 2023, ξεπερνώντας τις προσδοκίες, επαναφέροντας τον δρόμο σε λειτουργία σε μόλις δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Franklin & Marshall College από τον Απρίλιο του 2024, έχει 54% αποδοχή στην πολιτεία.

Μόλις στην πρώτη του θητεία ως κυβερνήτης, ο Σαπίρο έχει εκφράσει την υποστήριξή του στον εν ενεργεία πρόεδρο, αλλά έχει συγκρουστεί μαζί του στο παρελθόν για την περιβαλλοντική πολιτική.

Γκρέτσεν Γουίτμερ

Η κυβερνήτης του Μίσιγκαν, η οποία θεωρείται εδώ και καιρό ως πιθανή διάδοχος του Μπάιντεν, τράβηξε την προσοχή της χώρας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν διαπληκτίστηκε με τον Λευκό Οίκο και τον Τραμπ για την ανεπαρκή αντίδραση τους στα ζητήματα της δημόσιας υγείας.

Κυριάρχησε στα εθνικά πρωτοσέλιδα τον Οκτώβριο του 2020, όταν οι αρχές επιβολής του νόμου αποκάλυψαν μια συνωμοσία μιας ομάδας που στήριζε τον Τραμπ για την απαγωγή της. Η Γουίτμερ κατηγόρησε τότε τον Τραμπ γα την εμπρηστική ρητορική του.

Η πρώην γερουσιαστής και εκπρόσωπος της πολιτείας κέρδισε την πολιτεία με 9,5 μονάδες το 2018. Όμως εξέπληξε τους ειδικούς το 2022, όταν η νίκησε τον Ρεπουμπλικανό ανταγωνιστή της με διαφορά 11 μονάδων και βοήθησε τους Δημοκρατικούς να ανακαταλάβουν τη Βουλή και τη Γερουσία του Μίσιγκαν για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες.

Έκτοτε η Γουίτμερ έχει εκφράσει έναν προοδευτικό κατάλογο επιθυμιών, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας για τον έλεγχο της οπλοκατοχής και ενός νομοσχεδίου για την καθαρή ενέργεια.

Πέρασε επίσης δημοφιλείς μειώσεις φόρων για τις μικρές επιχειρήσεις και τους συνταξιούχους και επέβλεψε την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Μίσιγκαν.

Η Γουίτμερ έχει ήδη υπαινιχθεί τις φιλοδοξίες της για τον Λευκό Οίκο, λέγοντας σε ομιλία της ότι θα δει τους ψηφοφόρους «το 2028». Πρόσφατα κυκλοφόρησε τα απομνημονεύματά της και έχει εκφράσει επανειλημμένα την υποστήριξή της στον Μπάιντεν και την επανέλαβε εκ νέου μετά το debate.

Τζέι Μπι Πρίτζκερ

Την ώρα της τηλεμαχίας Μπάιντεν – Τραμπ, ο κυβερνήτης του Ιλινόις, Πρίτζκερ δημοσίευσε μια σειρά από αναρτήσεις στο X υποστηρίζοντας τον πρόεδρο και επιτίθετο στο ιστορικό του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του.

«Να θυμάστε - ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι απλώς φίλος με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Θέλει να ΕΙΝΑΙ ο Βλαντιμίρ Πούτιν», είχε γράψει σε μια από τις αναρτήσεις του.

Ο Πρίτζκερ, που εξελέγη για πρώτη φορά στο αξίωμα το 2018, έχει ακολουθήσει μια προοδευτική ατζέντα: έχει αυξήσει τον κατώτατο μισθό του Ιλινόις στα 15 δολάρια, έχει νομιμοποιήσει τη μαριχουάνα για ψυχαγωγικούς σκοπούς, έχει εγγυηθεί τις αμβλώσεις και την περίθαλψη για την αλλαγή φύλου και έχει απαγορεύσει τα επιθετικά όπλα.

Ο Πρίτζκερ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας προεδρικής υποψηφιότητας, ενώ και η προσωπική του περιουσία θα βοηθούσε σε τυχόν δυσκολίες συγκέντρωσης χρημάτων.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά δήλωσε ότι οι πιθανότητες να απομακρυνθεί ο Μπάιντεν είναι «λίγες» και επανέλαβε την υποστήριξή του προς τον πρόεδρο.

Τζο Μπάιντενειδήσεις τώραΗΠΑdebateεκλογές ΗΠΑΚάμαλα Χάρις