Κόσμος|30.06.2024 18:24

Εκλογές Γαλλία: Μεγάλη η προσέλευση εν μέσω ακραίας πόλωσης – Πότε θα ξέρουμε τα αποτελέσματα

Newsroom

Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί της Κυριακής (30/6) οι Γάλλοι ψηφοφόροι, εν μέσω κλίματος πόλωσης στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών που θα ολοκληρωθεί στις 9 το βράδυ ώρα Ελλάδος. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν υψηλή συμμετοχή και νίκη της ακροδεξιάς.

Οι εκλογές για τις 577 έδρες στην Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας είναι μια διαδικασία δύο γύρων. Η μορφή του νέου κοινοβουλίου θα διαφανεί μόνο μετά τον δεύτερο γύρο στις 7 Ιουλίου.

Μεγάλη συμμετοχή

Η συμμετοχή το μεσημέρι στην ηπειρωτική Γαλλία ήταν 25,9%, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Μια σημαντική αύξηση σε σχέση με το 18,43% που είχε ψηφίσει την ίδια ώρα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2022. Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι αυτές οι βουλευτικές εκλογές μπορεί να έχουν την υψηλότερη συμμετοχή των τελευταίων σχεδόν 30 ετών. Η τελική δημοσκόπηση της Ipsos για τη Le Monde προέβλεπε συνολική συμμετοχή 61-65%, σε σύγκριση με το 47,51% που προσήλθε να ψηφίσει το 2022.

Τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα των εκλογικών περιφερειών θα ανακοινωθούν την Κυριακή το βράδυ. Ένας μικρός αριθμός υποψηφίων ενδέχεται να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Αυτό θα εξαρτηθεί από την προσέλευση των ψηφοφόρων. Για να κερδίσει μια έδρα στον πρώτο γύρο, ένας υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων, αλλά πρέπει επίσης να φτάσει το 25% του συνολικού αριθμού των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στην εκλογική περιφέρεια. Μια υψηλή συμμετοχή διευκολύνει την επίτευξη αυτού του ορίου του 25%.

Η ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν ελπίζει να εκλεγεί στη βόρεια εκλογική της περιφέρεια στον πρώτο γύρο και ελπίζει ότι αρκετοί από τους απερχόμενους βουλευτές της θα κάνουν το ίδιο. Η Αριστερά ελπίζει να εκλεγούν κάποιοι βουλευτές το βράδυ της Κυριακής, ιδίως στο Παρίσι και στα ανατολικά και βόρεια προάστιά του.

Δεύτερος γύρος

Οι περισσότερες εκλογικές περιφέρειες θα πάνε σε δεύτερο γύρο στις 7 Ιουλίου. Οι δύο πρώτοι υποψήφιοι θα περάσουν στον επαναληπτικό γύρο, καθώς και οποιοσδήποτε υποψήφιος συγκεντρώσει πάνω από το 12,5% του συνολικού αριθμού των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Μια υψηλή συμμετοχή θα διευκολύνει την επίτευξη αυτού του ορίου του 12,5%.

Θα μπορούσε επίσης να υπάρξει σημαντικός αριθμός εκλογικών περιφερειών που θα βρεθούν αντιμέτωπες με επαναληπτικές εκλογές μεταξύ τριών ή περισσότερων υποψηφίων στις 7 Ιουλίου. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε «παζάρια» στην αριστερά, την παραδοσιακή δεξιά και το κέντρο σχετικά με το αν ένας από τους υποψηφίους θα πρέπει να παραιτηθεί, προκειμένου να μην διασπαστεί η ψήφος έναντι της ακροδεξιάς. Τα παζάρια και η στρατηγική τακτικής μεταξύ ορισμένων κομμάτων θα αρχίσουν το βράδυ της Κυριακής.

Ο τελικός κατάλογος των υποψηφίων που θα είναι υποψήφιοι στον δεύτερο γύρο θα γίνει γνωστός το βράδυ της Τρίτης.

Γαλλίαειδήσεις τώραεκλογέςειδήσεις