Κόσμος | 01.07.2024 07:24

Γαλλία: Η ακροδεξιά πανηγυρίζει και επιδιώκει την απόλυτη πλειοψηφία

Newsroom

Η ακροδεξιά της Γαλλίας πανηγυρίζει καθώς βρίσκεται στην πρώτη θέση μετά τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών που επιβεβαίωσε την κυριαρχία της στη γαλλική πολιτική και την έφερε στις πύλες της εξουσίας. Οι υποστηρικτές του αντιμεταναστευτικού Εθνικού Συναγερμού (RN) της Μαρίν Λεπέν πανηγύρισαν καθώς η ίδια δήλωσε ότι «το μπλοκ των Μακρονιστών του προέδρου έχει σχεδόν εξαλειφθεί».

Το RN της Λεπέν και οι σύμμαχοί του έλαβαν το 33% των ψήφων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο ήρθε δεύτερο με 28%. Ο κεντρώος συνασπισμός του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έλαβε το 20% των ψήφων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

«Στόχος μου είναι να γίνω πρωθυπουργός για όλο τον γαλλικό λαό, αν οι Γάλλοι μας δώσουν την ψήφο τους», δήλωσε ο 28χρονος ηγέτης του κόμματος RN, Ζορντάν Μπαρντελά.

Ποτέ στο παρελθόν η ακροδεξιά δεν είχε κερδίσει τον πρώτο γύρο γαλλικών βουλευτικών εκλογών. Το γεγονός ότι αυτό κατέστη δυνατό είναι «ιστορικό», υπογραμμίζουν πολιτικοί αναλυτές.

Αυτό που θέλουν η Μαρίν Λεπέν και ο Τζόρνταν Μπαρδέλα είναι η απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών.

Τι διακυβεύεται στον δεύτερο γύρο

Οι προβλέψεις για τις έδρες στον δεύτερο γύρο των επαναληπτικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής δείχνουν ότι μπορεί να μην τα καταφέρουν.

Χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία, η Γαλλία θα έχει ένα κοινοβούλιο χωρίς ισχύ και το RN δεν θα μπορέσει να προωθήσει τα σχέδιά του για τη μετανάστευση, τις φορολογικές περικοπές και την επιβολή του νόμου και της τάξης.

Ο Εμανουέλ Μακρόν μετά τη νίκη του RN στις ευρωεκλογές δήλωσε ότι ήταν η «πιο υπεύθυνη λύση», αν και δεν ήταν υποχρεωμένος να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και τώρα είναι αντιμέτωπος με μία συντριπτική ήττα.

Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν η υψηλότερη για πρώτο γύρο βουλευτικών εκλογών από το 1997, γεγονός που αντανακλά τον κομβικό χαρακτήρα μιας ψηφοφορίας που έγινε μετά από μια αστραπιαία εκστρατεία μόλις τριών εβδομάδων. Ήδη μετά τον πρώτο γύρο, 39 βουλευτές του Εθνικού Συναγερμού έχουν εκλεγεί κερδίζοντας περισσότερες από τις μισές ψήφους, ενώ 32 έχουν εκλεγεί για το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο.

Σε σοκ οι αριστεροί και οι κεντρώοι ψηφοφόροι

Εκατοντάδες αριστεροί ψηφοφόροι συγκεντρώθηκαν στην Place de la Republique στο Παρίσι για να εκφράσουν την οργή και το σοκ τους για την επιτυχία του RN.Ο πρόεδρος Μακρόν άφησε τον λόγο στον πρωθυπουργό του, Γκαμπριέλ Αττάλ, αλλά εξέδωσε ανακοίνωση, λέγοντας ότι ήρθε η ώρα για μια «ευρεία, σαφώς δημοκρατική και ρεπουμπλικανική συμμαχία για τον δεύτερο γύρο».Ενώ άλλοι ηγέτες απευθύνονταν σε επευφημούντες υποστηρικτές, ο κ. Αττάλ έκανε μια σύντομη, επίσημη ομιλία έξω από την κατοικία του στο Hotel Matignon.

«Ούτε μία ψήφος δεν πρέπει να πάει στον Εθνικό Συναγερμό», δήλωσε. «Το διακύβευμα είναι ξεκάθαρο - να εμποδίσουμε τον Εθνικό Συναγερμό να έχει την απόλυτη πλειοψηφία».

«Ένα πράγμα είναι σίγουρο», δήλωσε ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI), «ο κ. Attal δεν θα είναι πλέον πρωθυπουργός», πρόσθεσε.

Το κόμμα του Μεσνσόν είναι το πιο ριζοσπαστικό από τα αριστερά κόμματα που απαρτίζουν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο τερμάτισε σε απόσταση λίγων μονάδων από τον Εθνικό Συναγερμό. Ωστόσο, συμφώνησε με τον πρωθυπουργό ότι δεν πρέπει να πάρει ούτε μία ψήφο παραπάνω το RN.

Το κόμμα της Λεπέν

Ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν έχει διανύσει ένα μακρύ ταξίδι, από τις ρίζες του στο ακροδεξιό περιθώριο της γαλλικής κοινωνίας μέχρι την εξασφάλιση της υποστήριξης ενός στους τρεις Γάλλους ψηφοφόρους.

Διαθέτουν έναν χαρισματικό νεαρό ηγέτη που θα μπορούσε να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας και ένα σύνολο πολιτικών που κυμαίνονται από την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στις σχολικές αίθουσες και τη μείωση των φόρων στην ενέργεια μέχρι την κατάργηση των επιδομάτων από τους αλλοδαπούς.

«Οι άνθρωποι δεν είναι ευτυχισμένοι όταν υπάρχει ανασφάλεια στους δρόμους», δήλωσε ένας ψηφοφόρος που ονομάζεται Πατρίκ σε ένα από τα πιθανά νέα προπύργια του RN ανατολικά του Παρισιού.

«Η νίκη είναι ορατή», δήλωσε ο Eric Ciotti, ένας συντηρητικός ηγέτης που διέσπασε το Ρεπουμπλικανικό κόμμα του και σχημάτισε μια συμμαχία με τον Εθνικό Συναγερμό την οποία χαρακτήρισε «πρωτοφανή και ιστορική».

ειδήσεις τώραΓαλλίαεκλογέςΜαρίν ΛεπένΕμανουέλ Μακρόν