Κόσμος|01.07.2024 15:42

Τουρκία: Σαρκαστικά σχόλια για την παρουσία Τσίπρα σε ένα από τα ακριβότερα πανεπιστήμια

Μαρία Ζαχαράκη

Η φράση του Αλέξη Τσίπρα στην τελετή αποφοίτησης του τουρκικού ιδιωτικού πανεπιστημίου Κοτς το Σάββατο «Μη σκύβετε το κεφάλι» εκτός από κύμα ενθουσιασμού στην αρχή, προκάλεσε κι έντονες επικρίσεις στην Τουρκία.

Πολλοί Τούρκοι χρήστες των social media δεν άφησαν ασχολίαστη την ομιλία του Τσίπρα σε ένα από τα πιο ακριβά πανεπιστήμια της χώρας και με σαρκαστικά σχόλια τον επέκριναν για υποκρισία και ανακολουθία στα λεγόμενά του.

  • «Αν οι εργάτες εξεγερθούν, μη σκύψεις το κεφάλι στις απαιτήσεις τους»
  • «Ελπίζω να πληρώθηκε γι' αυτή την ομιλία, γιατί αλλιώς θα κάνει ζημιά στον καπιταλισμό»
  • «Η μετατροπή της Αριστεράς σε αφροσύνη», ήταν μερικά από τα σχόλια που γράφτηκαν και ειπώθηκαν στην Τουρκία.

«Ο Τσίπρας έσκυψε το κεφάλι στο κεφάλαιο»

Οι αντιδράσεις δεν περιορίστηκαν μόνο στο διαδίκτυο. Το Κομμουνιστικό Κίνημα Τουρκίας (TKH) εξέδωσε ανακοίνωση, καταγγέλλοντας τον πρώην πρωθυπουργό ότι «έσκυψε το κεφάλι στον ιμπεριαλισμό».

Η ανακοίνωση ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν θα επιτρέψουμε σε όσους σκύβουν το κεφάλι στον ιμπεριαλισμό της ΕΕ και επιβάλλουν λιτότητα στους Έλληνες εργαζόμενους να είναι αριστεροί ή να κάνουν κήρυγμα περί αριστεράς στη χώρα μας!».

Η TKH τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκπροσωπεί την αριστερά, αλλά φιλελεύθερες πολιτικές μεταμφιεσμένες σε αριστερά.

«Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν προδώσει τις αριστερές αξίες και δεν έχουν θέση να διδάσκουν μαθήματα πολιτικής στην Τουρκία», υπογράμμισε το κόμμα.

«Δεν θα ξεγελαστούμε από τον ψευτο-αριστερισμό του Τσίπρα!»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού αριστερού κινήματος ΤΚΗ: «ο Αλέξης Τσίπρας, πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας και πρώην ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ήταν ομιλητής στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Κοτς, έκλεισε την ομιλία του λέγοντας "Μη σκύβετε το κεφάλι".

Η μόνη λέξη που δεν ταιριάζει στον Τσίπρα είναι η "υποταγή".

Δεν επιτρέπουμε σε αυτούς που, υποκλινόμενοι στον ιμπεριαλισμό της ΕΕ, επιβάλλουν λιτότητα στους Έλληνες εργαζόμενους να είναι αριστεροί, ούτε τους επιτρέπουμε να μας κάνουν μάθημα περί αριστεράς στη χώρα μας!

Ήταν μια συμπεριφορά με νόημα και που ταίριαζε στον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ να παριστάνει τον αριστερό στην τελετή αποφοίτησης, στην οποία ήταν προσκεκλημένος από το Κοτς, μια από τις ομάδες σύμβολα της τουρκικής αστικής τάξης.

Το τι επιδιώκει ο Τσίπρας είναι μια άλλη διάσταση του θέματος. Επιπλέον, η πραγματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα είναι ένα μάθημα, όσον αφορά την ανάδειξη του πραγματικού προσώπου παρόμοιων μορφών που θέλουν να λάμψουν στη χώρα μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αριστερά, αλλά φιλελεύθερη πολιτική μεταμφιεσμένη σε αριστερά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μεγαλύτερη απογοήτευση των Ελλήνων εργαζομένων και προδοσία των Ελλήνων εργαζομένων.

Κοιτάξτε καλά τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα για να μην εξαπατηθούν και πάλι οι εργαζόμενοι της Τουρκίας με παρόμοιο τρόπο: Μην ενδώσετε στα ψέματα της αριστερόστροφης καθεστωτικής πολιτικής».

ΤουρκίαΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπραςειδήσεις τώρα