Κόσμος|01.07.2024 17:35

Τουρκία: Η αντιπολίτευση έσπασε την σιωπή της για το Κυπριακό

Μαρία Ζαχαράκη

«Η επίλυση του Κυπριακού πρέπει πλέον να αποτελεί προτεραιότητα του CHP», δήλωσε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP, Οζγκιούρ Οζέλ, σε συνέντευξή του στην αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα T24, χαράσσοντας μία νέα γραμμή σε ένα διεθνές ζήτημα, που προκάλεσε το ίδιο του το κόμμα πριν από 50 χρόνια, με την εισβολή στην Κύπρο.

«Αυτό το Κυπριακό δεν πρέπει να είναι πλέον ένα από τα θέματα, για τα οποία το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα αποφεύγει να μιλάει», δήλωσε, σπάζοντας τη ηχηρή σιωπή που τηρούσε η αξιωματική αντιπολίτευση τα τελευταία χρόνια στα εθνικά ζητήματα.

Ενόψει της επίσκεψής του στην Κύπρο μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στις 20 Ιουλίου, την 50η επέτειο της εισβολής, ο Οζέλ έθεσε τις στρατηγικές προσεγγίσεις, που θα πρέπει να έχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το Κυπριακό, αλλά χωρίς να αποσαφηνίζει, αν τάσσεται υπέρ της ομοσπονδιακής λύσης ή των δύο κρατών, που προκρίνει η ηγεσία Ερντογάν και με την οποία τελευταία τείνει να συντάσσεται σε αρκετές πολιτικές θέσεις ο αρχηγός της αντιπολίτευσης.

Ο Οζέλ εμφανίστηκε πάντως αντίθετος σε οποιαδήποτε προοπτική απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, όποια κι αν είναι η λύση.

Ανανεωτική προσέγγιση Οζέλ

Ο πρόεδρος του CHP «αποστρατεύοντας» την παλιά στάση του κόμματός του, τόνισε τη σημασία μιας ευρωπαϊκής προσέγγισης για μια βιώσιμη λύση.

«Στο παρελθόν, υπήρξε μια διαδικασία κατά την οποία η δεξιά στην Τουρκία και η αριστερά στην Κύπρο, η αριστερά στην Τουρκία και η δεξιά στην Κύπρο υποστήριζαν τα ίδια πράγματα για το Κυπριακό. Σε αυτή τη διαδικασία, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα είχε δομικές δυσκολίες στην παραγωγή μιας κυπριακής πολιτικής», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «ο Τούρκος πρωθυπουργός Ετζεβίτ, ο οποίος πραγματοποίησε την Ειρηνευτική Επιχείρηση (σσ. τουρκική εισβολή) Κύπρου το 1974, ήταν πρόεδρος του CHP. Υπήρχε μια ιστορική σύνδεση και είχε σχέσεις με τον Ντενκτάς. Όλοι μας είμαστε ευγνώμονες στον αείμνηστο Ντενκτάς και θα είμαστε για πάντα. Αλλά το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα άφηνε πάντα το θέμα των βημάτων, που πρέπει να γίνουν για λύση στην Κύπρο, σε άλλους. Αντί να μιλά, να συζητά και να στηρίζει, παρέμεινε στη θέση του θεατή.

Δεν έχουμε πλέον μια τέτοια επιλογή στο σημείο που έχουμε φτάσει σήμερα. Επιπλέον, πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τις διαδικασίες στις οποίες η υπεράσπιση μιας λύσης στην Κύπρο και η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ μπορεί να θεωρούνται προδοσία. Πρέπει να καθίσουμε και να μιλήσουμε για τη δυνατότητα η Τουρκία, η Ελλάδα, η Βόρεια Κύπρος, η Νότια Κύπρος να είναι όλοι μαζί μέλη της ΕΕ».

Ο Οζέλ καλεί σε θάρρος στην Κύπρο

Ο πρόεδρος του CHP, απορρίπτοντας την ιδέα της εγκατάλειψης των τουρκικών συμφερόντων ή της απόσυρσης των στρατευμάτων από το νησί, αναφέρει ότι χρειάζεται θάρρος, ανοικτός διάλογος και συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για μία λύση στην Κύπρο.

«Πρέπει να δείξουμε θάρρος σε αυτό το θέμα. Αυτό δεν σημαίνει εγκατάλειψη των συμφερόντων της Τουρκίας, αυτό δεν σημαίνει απόσυρση στρατευμάτων ή εγκατάλειψη των θέσεων της Τουρκίας. Αντίθετα, είναι να πάρουμε την πρωτοβουλία για μια μόνιμη λύση. Τις προάλλες, συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) στα κεντρικά γραφεία και κάναμε αξιολογήσεις εκεί. Όπως γνωρίζετε, την πρώτη μας επίσκεψη την πραγματοποιήσαμε στην 'ΤΔΒΚ'. Θα είμαστε εκεί μεταξύ 18-20 Ιουλίου του τρέχοντος μήνα».

«Δεν με προσκάλεσε ο Ερντογάν, αλλά η ιστορία!»

Ο Οζέλ διέψευσε τέλος ότι η παρουσία του στις εκδηλώσεις στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου είναι κατόπιν προσωπικής πρόσκλησης του Ερντογάν και επισήμανε την αυτόνομη απόφασή του να παρευρεθεί.

«Πρώτα απ' όλα, δεν πάμε μετά από πρόσκληση του Τούρκου προέδρου. Ήμουν επίσης εκεί για την 40ή επέτειο της «ίδρυσης» της «ΤΔΒΚ» και είχα ήδη πει σε όλες τις «Αρχές» της «ΤΔΒΚ» ότι ήθελα να είμαι παρών στην 50ή επέτειο της «Ειρηνευτικής Επιχείρησης» (σσ. τουρκικής εισβολής) ως νυν πρόεδρος του CHP, του κόμματος του Τούρκου πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ, όταν πήγα εκεί αμέσως μετά την εκλογή μου ως προέδρου στο συνέδριο (15 Νοεμβρίου 2023). Θέλαμε ακόμη και Τούρκους βετεράνους της (σσ. τουρκικής εισβολής) Κύπρου του 1974 να μας συνοδεύσουν, αλλά δεν υπήρχαν αρκετά αεροπλάνα. Αλλά και πάλι, βετεράνοι της (σσ. τουρκικής εισβολής) Κύπρου του 1974 θα με συνοδεύσουν. Με άλλα λόγια, ούτως ή άλλως θα πήγαινα και όταν ο Ερντογάν με ρώτησε: «Θα έρθεις κι εσύ;», του είπα: ‘Θα έρθω ούτως ή άλλως’. Τίποτα δεν έχει αλλάξει», τόνισε.

ειδήσειςΚύπροςΚυπριακόεισβολήΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώρα