Κόσμος | 06.07.2024 05:33

Η ακροδεξιά προ των πυλών στη Γαλλία, η «Αλλαγή» στη Βρετανία και η κακοκαιρία πάνω από τον αττικό ουρανό: Η εβδομάδα σε φωτογραφίες

Newsroom

Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα που ξεχωρίσαμε την εβδομάδα που μάς πέρασε. 

Κωνσταντινούπολη, 29/06

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Koc ανακηρύχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της σημερινής τελετής αποφοίτησης του τουρκικού πανεπιστημίου. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι πριν από ακριβώς έναν χρόνο, ανακοίνωσε δημόσια την απόφασή του να παραιτηθεί από την πρώτη γραμμή της πολιτικής, μετά από 15 συναπτά έτη ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι μια απόφαση για την οποία δεν μετανιώνω», σημείωσε. «Λίγες μέρες αργότερα, ενώ περπατούσα σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας, ένας νεαρός Τούρκος με πλησίασε και με ξάφνιασε λέγοντάς μου να μην τα παρατήσω. Μου είπε ότι οι Τούρκοι έχουν ένα ρητό: Boyun egme. -Κράτα το κεφάλι σου ψηλά, είπε. Αυτό είναι κάτι που θα το θυμάμαι πάντα», πρόσθεσε. Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι «έτσι σήμερα, έναν χρόνο μετά, καθώς σας συγχαίρω για την αποφοίτησή σας, θα ήθελα να θυμάστε αυτά τα λόγια. Για όλες τις μεγάλες στιγμές και όλες τις σπουδαίες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά σας. Για όλα όσα θα χρειαστεί να αγωνιστείτε -στη ζωή σας, για τη χώρα σας, τις οικογένειές σας ή το μέλλον σας. Πρέπει να βρείτε τον τρόπο να εξελίσσεστε, διατηρώντας τις αρχές σας. Και να θυμάστε πάντα: boyun egme». (Eurokinissi)

Ιερουσαλήμ, 30/06

Υπερορθόδοξοι Εβραίοι καίνε σκουπίδια κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας ενάντια στην υποχρεωτική επιστράτευση που αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ. Το δικαστικό σώμα διέταξε την κυβέρνηση να αρχίσει την κατάταξη των υπερορθόδοξων ανδρών στο στρατό, επιδιώκοντας να δώσει τέλος στο σύστημα που τους τους επέτρεπε να αποφεύγουν την κατάταξη στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Στο Ισραήλ, ο στρατός περιγράφεται συχνά ως «ο λαϊκός στρατός» και η ευρείας κλίμακας εξαίρεση των υπερορθόδοξων εβραίων ανδρών από τη στράτευση αποτελεί σημείο διαμάχης εδώ και δεκαετίες. Ο πόλεμος στη λωρίδα της Γάζας -και η εκτεταμένη άρνηση του Ισραήλ να ανταποκριθεί στις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός- έχει επιφέρει έλλειψη σε στρατιώτες, κάτι που το Ανώτατο Δικαστήριο έρχεται να καλύψει με αυτή την απόφαση. (Associated Press)

Λονδίνο, 01/07

Χαμός επικράτησε στο κέντρο του Λονδίνου όταν τρία στρατιωτικά άλογα ξέφυγαν από τον έλεγχο των αναβατών τους και άρχισαν να τρέχουν στους δρόμους της πόλης. Το περιστατικό συνέβη γύρω από το Knightsbridge όταν έξι άλογα εκτελούσαν άσκηση ρουτίνας. Κάποια στιγμή το άλογο-οδηγός τρόμαξε από ένα λεωφορείο και ξέφυγε της πορείας του και στη συνέχεια το ακολούθησαν άλλα δύο. Το περιστατικό σημειώθηκε λίγους μήνες αφότου μία παρόμοια κατάσταση εκτυλίχθηκε στους δρόμους του Λονδίνου με άλογα να τρέχουν στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας. Τον περασμένο Απρίλιο, άλογα του Household Cavalry, στο κέντρο του Λονδίνου, απέδρασαν, τραυματίζοντας τέσσερις ανθρώπους από την ξέφρενη πορεία τους, καθώς είχαν τρομάξει από οικοδομικές εργασίες. Τα άλογα τότε, είχαν πέσει πάνω σε οχήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός διώροφου λεωφορείου, τραυματίζοντας τέσσερις ανθρώπους (x.com).

Μίλτον Κινζ, 01/07

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, μιλάει σε υποστηρικτές του ενόψει των εκλογών της 4ης Ιουλίου. Ύστερα από 14 χρόνια των Συντηρητικών στην εξουσία, όλες οι δημοσκοπήσεις -- εδώ και πολύ καιρό -- έδιναν ξεκάθαρο και σταθερό προβάδισμα έως και 20 μονάδων στους Εργατικούς του Στάρμερ. Η αύξηση του κόστους ζωής, το μεταναστευτικό, η υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η άνοδος της εγκληματικότητας κ.α. είναι ζητήματα για τα οποία οι πολίτες κατηγορούν τις κυβερνήσεις των Συντηρητικών πως δεν τα αντιμετώπισαν αποτελεσματικά. Είναι τόσο μεγάλη η απογοήτευση του κόσμου που το κόμμα των Τόρις τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας δεν αγωνιζόταν να διατηρηθεί στην εξουσία, αλλά για να κρατηθεί στη δεύτερη θέση. Χαρακτηριστικό είναι πως αρκετοί υποψήφιοι των Συντηρητικών αντί να παρουσιάζουν τις θέσεις τους, υπογράμμιζαν τους κινδύνους που εγκυμονεί το ενδεχόμενο «οι Εργατικοί να κερδίσουν με τεράστια αυτοδυναμία», όπως τουλάχιστον υποστήριζαν. Οι Συντηρητικοί φαίνεται να χάνουν ψήφους που πάνε από τη μια στο ακροδεξιό κόμμα Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ και από την άλλη στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, οι οποίοι διεκδικούν με αξιώσεις να είναι την επόμενη μέρα η αξιωματική αντιπολίτευση.

Παρίσι, 03/07

Γάλλοι πολίτες διαδηλώνουν κατά της ακροδεξιάς στην πλατεία Republique. Πίσω από τη συγκέντρωση ήταν συνδικάτα, μέσα και οργανώσεις πολιτών. Όλοι μαζί κάλεσαν τους ψηφοφόρους να εμποδίσουν την άνοδο της ακροδεξιάς στον δεύτερο γύρο των εκλογών που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή. Οι δημοκρατικοί πολίτες της χώρας φοβούνται ότι η πιθανή νίκη του ακροδεξιού συνδυασμού «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν θα περιορίσει πολιτικές ελευθερίες λόγω της ξενοφοβίας και του αντισημιτισμού. Ανησυχητικό σημάδι, επίσης, είναι και η κούραση, που μπορεί να αποτρέψει πολλούς από το να βρεθούν στις κάλπες στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Η γαλλική κοινωνία είναι βαθιά διχασμένη μετά τη νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης (με την υποστήριξη μελών του δεξιού, Ρεπουμπλικανικού κόμματος) με 33% στην πρώτο γύρο. (Associated Press)

Πλατεία Κουμουνδούρου, 04/07

Εργαζόμενοι της ιστορικής εφημερίδας «Η Αυγή» συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, πριν τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, ζητώντας την ανάκληση στην προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη για ξαφνικό κλείσιμο του καθημερινού φύλλου. Εργαζόμενος είπε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι η εφημερίδα λοιδορείται όταν λέγεται ότι πουλάει 400 φύλλα και πρόσθεσε ότι δεν υπολογίζεται η σημασία της και η επιδραστικότητά της στον πολιτισμό, στην κοινωνία και στο ίδιο το κόμμα. «Πήρες μια απόφαση να κλείσει το καθημερινό φύλλο από την Αμερική και ακόμη δεν έχεις έρθει να μας δεις, να ακούσεις τα προβλήματα της εφημερίδας. Δεν έχουμε ακούσει τίποτα για το μέλλον της εφημερίδας» του είπε εργαζόμενος, ο οποίος πρόσθεσε ότι η προεκλογική εκστρατεία στηρίχθηκε και στην Αυγή και το ποσοστό που κρίνεται επιτυχημένο οφείλεται και στην Αυγή και στο Κόκκινο. (Eurokinissi)

Ακαδημία, 04/07

Η κακοκαιρία - εξπρές σάρωσε την Ελλάδα, με βροχές και καταιγίδες αλλά και έντονη κεραυνική δραστηριότητα, κάτι που προκάλεσε και την κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών. Στην Αττική, μάλιστα, από νωρίς στάλθηκε μήνυμα του 112, που προειδοποιούσε τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις: «Σύμφωνα με την ΕΜΥ προβλέπονται τοπικά ισχυρές καταιγίδες στην Αττική από το μεσημέρι σήμερα έως και τις πρώτες βραδινές ώρες. Περιορίστε τις μετακινήσεις και ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

ακροδεξιάΣΥΡΙΖΑΒρετανίαΛονδίνοΙσραήλΓαλλίαεφημερίδα ΑυγήάλογαεπιστράτευσηΑλέξης Τσίπραςειδήσεις τώρα