Κόσμος|02.07.2024 16:03

Γαλλία: Η ακροδεξιά ήρθε για να μείνει - Μπορεί η Λεπέν να πάρει την προεδρία;

Γιάννης Κούσουλας

Αντιμέτωπη με μία νέα πραγματικότητα βρίσκεται η Γαλλία μετά τα ιστορικά κέρδη που σημείωσε στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν. Το RN και οι σύμμαχοί του κέρδισαν με 33% των ψήφων, αφήνοντας δεύτερη την συμμαχία της αριστεράς με 28% και τρίτη την συμμαχία των κεντρώων του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που συγκέντρωσε μόλις 22%.

Η ακροδεξιά ήρθε για να μείνει

Μιλώντας στο ethnos.gr, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Σωτήρης Ρούσσος εξήγησε ότι υπάρχει μία τεράστια δυναμική της ακροδεξιάς τη Γαλλία όπως το έχουμε δει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με χαρακτηριστικό περίπου τον διπλασιασμό της εκλογικής τους δύναμης. Τόνισε ότι πρόκειται για μία δυναμική η οποία δεν μπορεί να ανακοπεί εύκολα.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν έχει ξεκινήσει να χτίζει μία σταθερή κοινωνική βάση των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων, καθώς πήρε τα υψηλότερα ποσοστά στην κατηγορία των μισθωτών και των εργατών. Το παραπάνω στοιχείο σύμφωνα με τον κ. Ρούσσο δείχνει την ανθεκτικότητα αυτού του φαινομένου.

Προσπάθεια για να μην λάβει την πλειοψηφία το κόμμα της Λεπέν

Εξήγησε ότι αυτό που προσπαθούν να πετύχουν οι πολιτικές δυνάμεις είναι να μην καταφέρει να πάρει η ακροδεξιά την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή και αναγκάσει τον Εμανουέλ Μακρόν να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε έναν πρωθυπουργό που θα προέρχεται από την πλευρά του Εθνικού Μετώπου.

Ο Σωτήρης Ρούσσος σημείωσε ότι είναι πολύ δύσκολο να διαμορφωθεί μία συμμαχία η οποία θα μπορεί να ελέγχει τη Βουλή έχοντας την απόλυτη πλειοψηφία χωρίς την ακροδεξιά. «Είναι πολύ δύσκολο το άθροισμα των εδρών που θα λάβει το Λαϊκό Μέτωπο και το κόμμα του Μακρόν να είναι τέτοιο ώστε να μην έχει την πλειοψηφία η ακροδεξιά», είπε ο ίδιος.

Προβληματισμός για την προεδρία

Σε ό,τι αφορά την προεδρία, τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Ο καθηγητής εξήγησε ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για τις προεδρικές εκλογές και τόνισε ότι το αποτέλεσμά τους είναι δύσκολο να εκτιμηθεί από τώρα, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Τόνισε ότι θα είναι σημαντικό το χρονικό διάστημα που θα έχει μεσολαβήσει και έτσι ο γαλλικός λαός θα έχει δει πώς συμπεριφέρεται η ακροδεξιά όταν είναι η κυρίαρχη δύναμη στο κοινοβούλιο και θα το αποτιμήσει είτε θετικά είτε αρνητικά και στη συνέχεια θα λάβει τις αποφάσεις του για το τι θα επιλέξει στην κάλπη.

Εξήγησε ότι το πιο κρίσιμο δεδομένο είναι πόσο ισχυρή θα είναι η ακροδεξιά στη Βουλή και αν τελικά θα πάρει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Είπε ότι σε περίπτωση που γίνει αυτό θα είναι «δίκοπο» μαχαίρι για το κόμμα της Λεπέν, καθώς από τη μία θα λάβει σίγουρα μία ώθηση, ωστόσο από την άλλη θα δοκιμαστούν στη διακυβέρνηση της χώρας που θα δείξει ποιες είναι οι πραγματικές πολιτικές τους.

Κυβερνητική αστάθεια

Ο καθηγητής επεσήμανε ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, αναμένεται να έχουμε περισσότερα από δύο χρόνια κυβερνητικής και πολιτικής αστάθειας στη Γαλλία κάτι το οποίο επηρεάζει και την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον κόσμο γενικότερα.

Σημείωσε ότι και παλαιότερα στη Γαλλία έχουν υπάρξει «συγκατοικήσεις» του προέδρου με ένα κόμμα το οποίο δεν είναι δικό του, ωστόσο τέτοια ανάπτυξη της ακροδεξιάς είναι πρωτόγνωρη για τη Γαλλία, καθώς είχε εμφανιστεί την περίοδο του μεσοπολέμου και με μικρότερη δυναμική.

Τι περιμένουμε από μία ακροδεξιά κυβέρνηση

Ο κ. Ρούσσος και για τις συνήθεις κινήσεις μίας ακροδεξιάς κυβέρνησης. Εξήγησε ότι υπάρχουν τρία κυβερνητικά ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη. Πρόκειται για το κόμμα του Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία, της Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία και κατά καιρούς το κόμμα της Ελευθερίας στην Αυστρία.

Εξήγησε ότι στην περίπτωση της Μελόνι και του κόμματος της Ελευθερίας στην Αυστρία υπάρχει ένας συμβιβασμός των ακροδεξιών με το κατεστημένο στην Ευρώπη και στη Δύση. «Δεν κάνουν κινήσεις έξω από τα δυτικά πλαίσια, είτε αυτά είναι η ΕΕ, είτε η Ευρωζώνη  και το NATO», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, αναφερόμενος στο εσωτερικό των χωρών που κυβερνώνται από ακροδεξιά κόμματα είπε ότι κινούνται διαφορετικά, καθώς θέτουν ζητήματα ταυτότητας, ασκούν πιο αυστηρές πολιτικές στον τομέα του μεταναστευτικού και προχωρούν σε συντηρητικοποίηση της παιδείας και σε στοχοποίηση ομάδων διαφορετικότητας.

Μάλιστα εξήγησε ότι ο Βίκτορ Όρμπαν έχει κάνει ένα βήμα παραπάνω και έχει συγκρουστεί κατά καιρούς με τις επιλογές που κάνει η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, κυρίως στο θέμα της Ρωσίας.

Στην περίπτωση της Μαρίν Λεπέν, αναμένεται να ακολουθήσει τις επιλογές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ενώ παράλληλα θα προσπαθήσει να προωθήσει μία ατζέντα που θα περιλαμβάνει τη γαλλική ταυτότητα, τη μείωση της μετανάστευσης με ακραία μέτρα κατά των μεταναστών και περιορισμό δικαιωμάτων διαφορετικότητας.

Τι αλλάζει στην Ευρώπη

Αναφερόμενος στις αλλαγές που μπορεί να έρθουν στην Ευρώπη εάν προστεθεί ακόμα μία ακροδεξιά κυβέρνηση είπε δεν αναμένεται το κόμμα της Λεπέν να κάνει κάποια κίνηση που θα δημιουργήσει προβλήματα στην ΕΕ, ειδικά την ώρα που πρόεδρος της Γαλλίας είναι ο Εμανουέλ Μακρόν.

Παρόλα αυτά αναμένεται να επικρατήσει ένα γενικότερο κλίμα ανησυχίας στην ΕΕ λόγω της αστάθειας στην οποία θα μπει η Γαλλία και τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο άμεσο μέλλον.

Τζόρτζια ΜελόνιΓαλλίαΜαρίν ΛεπένΕυρωπαϊκή Ένωσηειδήσεις τώραακροδεξιάΒίκτορ ΌρμπανΕμανουέλ Μακρόν