Κόσμος|03.07.2024 17:46

Ερντογάν και Πούτιν συναντήθηκαν για να «αναθερμάνουν» τις σχέσεις τους - Νέο πυρηνικό σταθμό τάζει ο Τούρκος πρόεδρος

Μαρία Ζαχαράκη

Με έμφαση στον κατευνασμό του θυμωμένου Πούτιν και τη χάραξη ενός οδικού χάρτη για την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Συρίας με «κουμπάρο» τη Μόσχα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκαν σήμερα, έπειτα από 10 μήνες, στην Αστάνα του Καζακστάν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO). Ενώ ο Ερντογάν προσκάλεσε τον Πούτιν να επισκεφθεί την Τουρκία το συντομότερο δυνατό και επιβεβαίωσε τις συνομιλίες για δεύτερο πυρηνικό σταθμό στη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας σε συνεργασία πάλι με τη Ρωσία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των διμερών σχέσεων παρά τις διεθνείς κρίσεις και δυσκολίες.

«Δεν μπορέσαμε να συναντηθούμε με τον αγαπητό μου φίλο για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά είχαμε τηλεφωνική διπλωματία και οι συνεργάτες μας είναι σε συνεχή επαφή μεταξύ τους. Οι υπουργοί μας των Εσωτερικών, Οικονομικών, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων διατηρούν συνεχείς επαφές», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέδειξε τη σημασία της ολοκλήρωσης του πυρηνικού σταθμού Άκουγιου, σημειώνοντας: «Φυσικά, όλη μας η επιθυμία είναι να τεθεί σε λειτουργία και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Βρισκόμαστε, ωστόσο, σε συνομιλίες και για τον πυρηνικό σταθμό της Σινώπης. Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε σοβαρά βήματα σε αυτόν τον τομέα». Επιπλέον, τόνισε τη συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ των εταιρειών ενέργειας Botas και Gazprom, με στόχο να φθάσουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε εμπορικές συναλλαγές.

Ο Πούτιν, από την πλευρά του, επαίνεσε τη συνεχιζόμενη πρόοδο στις ρωσοτουρκικές σχέσεις και απέφυγε, μπροστά στις κάμερες τουλάχιστον, να δείξει το θυμό του για τη δυτική στροφή που έχει λάβει η Τουρκία το τελευταίο διάστημα.

«Παρά τις δυσκολίες στον κόσμο, οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας προχωρούν βήμα προς βήμα», δήλωσε, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική συνεργασία και τα κοινά σχέδια με την Τουρκία. Αναφέρθηκε επίσης στην εντυπωσιακή επίδοση στον τουρισμό, σημειώνοντας ότι πέρυσι 6,7 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία, σπάζοντας ρεκόρ.

Πρόσκληση στον Πούτιν

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε για άλλη μια φορά τον Ρώσο πρόεδρο να επισκεφτεί την Τουρκία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να υπόσχεται ξανά ότι θα το πραγματοποιήσει.

«Πέρα από αυτή τη θερμή σχέση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, θα ήθελα να σας φιλοξενήσω στη χώρα μου το συντομότερο δυνατό», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν στον συνομιλητή του, ο οποίος απάντησε ότι θα έρθει οπωσδήποτε στην Τουρκία.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΒλαντίμιρ ΠούτινΤουρκίαειδήσεις τώραΡωσίαπυρηνικό εργοστάσιο