Κόσμος|03.07.2024 22:28

Μπάιντεν για το ενδεχόμενο απόσυρσης από τις εκλογές: «Κανείς δεν με διώχνει, δεν φεύγω»

Newsroom

O Τζο Μπάιντεν απαντώντας στο δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο εκμυστηρεύτηκε σε σύμμαχό του ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από την εκλογική αναμέτρηση των ΗΠΑ, υποσχέθηκε να παραμείνει στην προεδρική κούρσα και να συνεχίσει την προσπάθεια επανεκλογής του, λέγοντας στους επιτελείς του: «Κανείς δεν με σπρώχνει να αποχωρήσω», σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές.

Σε τηλεφώνημα που έκανε την Τετάρτη λίγες μέρες μετά την τραγική εμφάνισή του στο ντιμπέιτ της περασμένης εβδομάδας και εν μέσω αυξανόμενου πανικού από τους Δημοκρατικούς αλλά και αναφορών ότι δέχεται πιέσεις για να εγκαταλείψει τη μάχη των αμερικανικών εκλογών και να διεκδικήσει άλλος Δημοκρατικός την προεδρία απέναντι στον Τραμπ, ο Μπάιντεν δήλωσε:

«Επιτρέψτε μου να το πω όσο πιο ξεκάθαρα μπορώ, όσο πιο απλά και ευθέως μπορώ: Είμαι υποψήφιος. Δεν φεύγω. Είμαι σε αυτή την κούρσα μέχρι τέλους και θα κερδίσουμε».

Στηρίζει Μπάιντεν η Καμάλα Χάρις

Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις - το όνομα της οποίας κυκλοφορεί όλο και περισσότερο ως πιθανή αντικαταστάτρια του Μπάιντεν - συνέχισε να εκφράζει την υποστήριξή της προς τον Μπάιντεν.

«Δεν θα υποχωρήσουμε. Θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα του προέδρου μας. Θα αγωνιστούμε και θα νικήσουμε. Ο Τζο Μπάιντεν έχει αφιερώσει τη ζωή του στον αγώνα για τους ανθρώπους της χώρας μας. Αυτή τη στιγμή, ξέρω ότι όλοι μας είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε γι' αυτόν», είπε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στο επιτελείο των Δημοκρατικών.

Η διάψευση του Λευκού Οίκου: «Ήταν άρρωστος στο debate»

Πρώτος διέψευσε το δημοσίευμα ο Λευκός Οίκος, ξεκαθαρίζοντας ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει καθαρό μυαλό και «παραμένει στον αγώνα» για την επανεκλογή του. «Ο πρόεδρος δεν αποχωρεί», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρέιν Ζαν-Πιέρ κατά την ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης στην Ουάσινγκτον.

«Υπήρχε το ταξίδι. Και τα ταξίδια οδήγησαν σε ένα κρυολόγημα. Όλοι έχουμε περάσει από εκεί, δεν είναι ασυνήθιστο. Και το ξεπερνάς», δήλωσε αναφερόμενη στην τραγική εμφάνιση του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ της περασμένης εβδομάδας.

Ο Ζαν-Πιερ πρόσθεσε αργότερα ότι τέτοια πράγματα επηρεάζουν τους ανθρώπους, είτε είναι 20 είτε 80 ετών. Είπε ότι μίλησε για το πώς η ηλικία του επηρέασε την απόδοσή του και ήταν ειλικρινής.

Το δημοσίευμα των New York Times που προκάλεσε συναγερμό

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των NYT, ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε σε έναν βασικό σύμμαχό του ότι γνωρίζει ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να σώσει την υποψηφιότητά του εάν δεν μπορέσει να πείσει το κοινό τις επόμενες ημέρες ότι είναι κατάλληλος για την παραμονή στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ μετά την καταστροφική εμφάνιση στο ντιμπέιτ.

Κρίσιμες οι επόμενες εμφανίσεις του Μπάιντεν για την απόφασή του

Ο πρόεδρος, ο οποίος, όπως τόνισε ο σύμμαχος, εξακολουθεί να είναι βαθιά εντός της μάχης για την επανεκλογή του, κατανοεί ότι οι επόμενες εμφανίσεις του -συμπεριλαμβανομένης μιας συνέντευξης που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή στον Τζορτζ Στεφανόπουλο του ABC News και προεκλογικών στάσεων στην Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν- πρέπει να πάνε οπωσδήποτε καλά.

«Ξέρει ότι αν έχει άλλες δύο τέτοιες εκδηλώσεις, θα είμαστε σε διαφορετικό σημείο» μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου, δήλωσε ο σύμμαχος, αναφερόμενος στην προβληματική εμφάνιση του κ. Μπάιντεν στο ντιμπέιτ. Το πρόσωπο μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει μια ευαίσθητη κατάσταση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της έγκριτης αμερικανικής εφημερίδας, πρόκειται για την πρώτη ένδειξη που μιλά για σκέψεις απόσυρσης από την εκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ. Τις τελευταίες ημέρες άλλωστε (και ιδιαίτερα μετά το ντιμπέιτ) οι ανησυχίες αυξάνονται σχετικά με την υποψηφιότητά του αλλά και για το πόσον θα μπορούσε να υπηρετήσει ως πρόεδρος για άλλα τέσσερα χρόνια.

Κορυφαίος σύμβουλος του κ. Μπάιντεν, ο οποίος επίσης μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει την κατάσταση, δήλωσε ότι ο πρόεδρος «γνωρίζει καλά την πολιτική πρόκληση που αντιμετωπίζει».

Ο πονοκέφαλος των δημοσκοπήσεων 

Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας του προέδρου παρακολουθούν με μεγάλη νευρικότητα τις δημοσκοπήσεις, αναγνωρίζοντας ότι τα κακά νούμερα θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν κρίση στο εσωτερικό των Δημοκρατικών αλλά και να δώσουν αέρα νίκης στον Τραμπ. Μια δημοσκόπηση του CBS News την Τετάρτη έδειξε ότι ο πρώην πρόεδρος προηγείται του κ. Μπάιντεν από το ντιμπέιτ με 50% έναντι 48% σε εθνικό επίπεδο και 51% έναντι 48% σε πολιτείες «κλειδιά».

Ο κ. Μπάιντεν προσεγγίζει Δημοκρατικούς εκλεγμένους αξιωματούχους ενώ έχει προγραμματίσει συνάντηση με Δημοκρατικούς κυβερνήτες στον Λευκό Οίκο για το βράδυ της Τετάρτης. Συνεχίζει επίσης να προσεγγίζει ανθρώπους που εμπιστεύεται και έχει πει σε τουλάχιστον ένα άτομο ότι είναι ανοιχτός στο να αφήσει πίσω την εμφάνισή του στο ντιμπέιτ και να στρέψει την προσοχή ξανά στον αντίπαλό του, τον κ. Τραμπ, αλλά φοβάται πως ό,τι και να κάνει δεν μπορεί να επανακάμψει.

Αρκετοί σύμμαχοι του κ. Μπάιντεν, ο οποίος συσκέπτεται με την οικογένεια και τους συμβούλους του, υπογράμμισαν ότι ο πρόεδρος εξακολουθεί να δίνει τη μάχη της πολιτικής του ζωής και σε μεγάλο βαθμό βλέπει αυτή τη στιγμή ως μια ευκαιρία να επιστρέψει από εκεί που μοιάζει χαμένος, όπως έχει κάνει πολλές φορές σε όλη την καριέρα του.

Πάντως οι ίδιες πηγές δεν αρνούνται ότι η επίδοσή του στο ντιμπέιτ αποτελεί «ανωμαλία» στον δρόμο προς την επανεκλογή.

εκλογέςΤζο ΜπάιντενΚάμαλα Χάριςεκλογές ΗΠΑΝτόναλντ ΤραμπΗΠΑ