Κόσμος|04.07.2024 15:30

Εκλογές στη Βρετανία: Ποιος είναι ο Κιρ Σταρμερ που προβάρει πρωθυπουργικό κοστούμι

Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Εκλογές στη Βρετανία (AP) gallery
Εκλογές στη Βρετανία (AP) gallery
Εκλογές στη Βρετανία (AP) gallery
Εκλογές στη Βρετανία (AP) gallery
Εκλογές στη Βρετανία (AP) gallery
Εκλογές στη Βρετανία (AP) gallery
Εκλογές στη Βρετανία (AP) gallery
Εκλογές στη Βρετανία (AP) gallery
Εκλογές στη Βρετανία (AP) gallery
Εκλογές στη Βρετανία (AP) gallery
Εκλογές στη Βρετανία (AP) gallery
Εκλογές στη Βρετανία (AP) gallery
Εκλογές στη Βρετανία (AP) gallery
Εκλογές στη Βρετανία (AP) gallery

Την πολιτική που θα ακολουθήσει, σε θέματα που ταλανίζουν σε παγκόσμιο επίπεδο, ο επικεφαλής των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, το κόμμα του οποίου μετά από 14 χρόνια φαίνεται ότι θα έρθει πρώτο στις εν εξελίξει βουλευτικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, τουλάχιστον με βάση τις μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις, αναλύει στο ethnos.gr ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Λάβδας.

Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών, ο καθηγητής με σιγουριά λέει ότι θα υπάρξει μία συντριβή των Συντηρητικών, χωρίς, ωστόσο, να μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα, για το αν θα έχουμε αυτοδυναμία των Εργατικών ή κυβέρνηση συνεργασίας με τους Φιλελεύθερους, διότι αυτό εξαρτάται από σειρά παραμέτρων.

Η αυτοδυναμία ή η κυβέρνηση συνεργασίας, ωστόσο, είναι δεδομένο κατά τον κ. Λάβδα ότι θα έχουν διαφορετικό αντίκτυπο στο νόμισμα του κράτους, τη λίρα. Όπως λέει, σε περίπτωση που καταγραφεί νίκη με αυτοδυναμία των Εργατικών, δε θα υπάρχει κάποια συνέπεια στη λίρα. Σε μία κυβέρνηση συνεργασίας η λίρα θα δεχτεί ένα «ταρακούνημα» σε κάποιο βαθμό.

«Υποχρεώθηκε να πάει σε εκλογές ο Σούνακ»

Ειδικότερα κατά τον κ. Λάβδα, ο νυν πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, υποχρεώθηκε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, από τη στιγμή που το κόμμα του, αυτό των Συντηρητικών, φυλλοροούσε σε ό,τι αφορά τον αριθμό των βουλευτών του, με το πρόβλημα να γίνεται εντονότερο τον τελευταίο χρόνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Συντηρητικοί το 2019 είχαν καταφέρει να εκλέξουν 365 βουλευτές στην Κάτω Βουλή, ενώ πλέον ο αριθμός τους έφτασε στους 344, με τους υπόλοιπους να ανεξαρτητοποιούνται ή να πηγαίνουν σε άλλα κόμματα.

«Από αυτό φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο Σούνακ ήταν υποχρεωμένος να πάει σε εκλογές. Επέλεξε να το κάνει τώρα αυτό, που είναι περισσότερο διαχειρίσιμη η κατάσταση για το κόμμα του. Αν το έκανε το φθινόπωρο, αναμφισβήτητα, η κατάσταση θα ήταν πολύ πιο δύσκολη, αφού το κόμμα του θα κατέγραφε μέχρι τότε μεγαλύτερες απώλειες», λέει στο ethnos.gr ο κ. Λάβδας.

«Με τον Στάρμερ η χώρα μπαίνει σε περίοδο ομαλοποίησης της πολιτικής»

Αναφερόμενος στον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος, με βάση τις μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει πάρα πολλές πιθανότητες να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ο κ. Λάβδας σημειώνει ότι με αυτόν στο «τιμόνι» η χώρα θα μπει σε μία περίοδο ομαλοποίησης της πολιτικής της.

«Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και από το προφίλ αλλά και από το βιογραφικό του Στάρμερ. Θα στείλει ένα μήνυμα ομαλότητας κοινοβουλευτικής, με ένα φρέσκο βλέμμα και όχι ένα μήνυμα περισσότερο αριστερό», σημειώνει ο κ. Λάβδας.

Κατά τον ίδιο, ο Στάρμερ θέλει να προωθήσει και κατά το δυνατό να βελτιώσει τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη κινούμενος προς αυτήν την κατεύθυνση εστιάζει στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου.

«Δεν τίθεται κανένα θέμα νέου δημοψηφίσματος ή επιστροφής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τουλάχιστον τώρα, γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα γίνει στο μέλλον. Αυτό που θέλει ο Στάρμερ είναι κατά το δυνατό να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει ο κ. Λάβδας.

Η στάση του Στάρμερ απέναντι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή

Σε ό,τι αφορά τη στάση που αναμένεται να κρατήσει ο Κιρ Στάρμερ απέναντι στις δύο ιδιαίτερα φλέγουσες για το παγκόσμιο γίγνεσθαι εμπόλεμες συρράξεις, σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου εκτιμάει ότι δε θα είναι ιδιαίτερα διαφοροποιημένη από αυτήν που κρατάνε σήμερα οι χώρες της Δύσης.

Ειδικότερα και αναφορικά με το ουκρανικό ο κ. Λάβδας εκτιμάει ότι ο Στάρμερ θα ακολουθήσει τη σημερινή γραμμή της Δύσης, η οποία θέλει να δείξει ότι στηρίζει την Ουκρανία στην προσπάθειά της να πλησιάσει το ΝΑΤΟ αλλά δεν προτίθεται να πάει σε σύγκρουση με τη Ρωσία.

Για τη Μέση Ανατολή ο κ. Λάβδας ισχυρίζεται ότι δύσκολα θα δούμε αλλαγή στη στάση του Στάρμερ από αυτήν που τηρεί μέχρι σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το γεγονός ότι οι Εργατικοί έχουν περισσότερους φιλοπαλαιστινιακούς θύλακες.

«Θα είναι απόλυτα συντεταγμένος με το ΝΑΤΟ και ίσως δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία σε άλλα θέματα, όπως στην παροχή υγειονομικής βοήθειας», καταλήγει ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου.

ΝΑΤΟΗνωμένο ΒασίλειοΒρετανίαΠάντειοεκλογέςΡίσι Σούνακ