Κόσμος|07.07.2024 16:00

Γιατί οι διαρρήκτες αγαπούν τα... Lego; «Χρυσωρυχείο» χωρίς μπελάδες

Newsroom

Τα πασίγνωστα συναρμολογούμενα παιχνίδια Lego δεν είναι αγαπημένα μόνο για τα παιδιά αλλά, όπως φαίνεται,  και για τους ληστές που μπουκάρουν στα καταστήματα για να τα κλέψουν!

Τα Lego είναι μέσα στα 10 πιο δημοφιλή προϊόντα για κλοπή, αφού η συνεχής ζήτηση και η εμμονή πολλών συλλεκτών για συγκεκριμένες εκδοχές τους – με συγκεκριμένα κομμάτια να φτάνουν τιμές έως 1.000 δολάρια – τα κάνει πραγματικά περιζήτητα.

Δύσκολο να εντοπιστούν

Ο Miguel Zuniga, ο οποίος διατηρεί κατάστημα franchise μεταπώλησης Bricks & Minifigs Lego στη Lumita του Λος Άντζελες, ήρθε αντιμέτωπος με μια δυσάρεστη έκπληξη, καθώς του διέρρηξαν το μαγαζί στις 18 Ιουνίου. Η ληστεία για τα Lego συνέβη γύρω στις 5 π.μ. το πρωί.

«Κοιμόμουν και το σύστημα ασφαλείας ADT με ειδοποίησε. Στη συνέχεια, η γυναίκα μου έλαβε ένα τηλεφώνημα. Πήγα κατευθείαν στις κάμερες και είδα ότι μας είχαν ληστέψει», δήλωσε ο Zuniga στο CNN. Έφτασε στο κατάστημά του μέσα σε 10 λεπτά, αλλά οι διαρρήκτες είχαν φύγει - με περίπου 5.000 έως 7.000 δολάρια Lego, όπως εκτιμά.

Οι ειδικοί σε θέματα εγκληματικότητας στο λιανεμπόριο δήλωσαν στο CNN ότι τα κλεμμένα σετ Lego είναι εύκολο να μεταπωληθούν, είναι συνήθως δύσκολο να εντοπιστούν και μπορούν να πιάσουν κοντά στην αρχική τιμή λιανικής πώλησης αν είναι σε άριστη κατάσταση και αχρησιμοποίητα. Ακόμη και τα μεταχειρισμένα σετ σε αξιοπρεπή κατάσταση μπορούν να πωληθούν στο 50% της αρχικής τιμής.

Στο top 10 των φημισμένων προϊόντων για κλοπή

Αν και είναι δύσκολο να βρεθούν αδιάσειστα στοιχεία, οι ειδικοί δήλωσαν ότι τα σετ Lego συγκαταλέγονται συνήθως στα 10 πιο κλεμμένα προϊόντα λιανικής πώλησης, μαζί με επώνυμα τζιν, τσάντες, παπούτσια σχεδιαστών, προϊόντα περιποίησης δέρματος Olay και προϊόντα Apple.

«Η Lego είναι μοναδική. Η μάρκα ανανεώνει πάντα τις προσφορές της, είναι πάντα στην τάση με συνδέσεις με την ποπ κουλτούρα και σετ ειδικών εκδόσεων», δήλωσε ο Read Hayes, εγκληματολόγος στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και διευθυντής του Ερευνητικού Συμβουλίου Πρόληψης Απωλειών, στα μέλη του οποίου περιλαμβάνονται οι Walmart, Target, Home Depot και Gap.

Ο Hayes δήλωσε στο CNN ότι η ομάδα του συνεργάζεται με την πλειονότητα των λιανοπωλητών που διαθέτουν προϊόντα Lego, καθώς και με τα θεματικά πάρκα Legoland. «Η ζήτηση είναι πάντα εκεί».

Η ανθρώπινη διάσταση πίσω από το φαινόμενο

Μεταξύ 8 Ιανουαρίου 2024 και 7 Μαΐου 2024, η αστυνομία της Wichita διερεύνησε 19 κλοπές Lego, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το αστυνομικό τμήμα στο CNN. Οι κλοπές περιλάμβαναν σκηνικά βασισμένα σε ταινίες Star Wars, Indiana Jones και Back to the Future, σύμφωνα με τα δεδομένα.

Υπάρχει φυσικά και η ανθρώπινη διάσταση πίσω από το φαινόμενο. «Όταν επέστρεψα έστειλα ένα σήμα με νυχτερίδα στην κοινότητα να έρθει και να μας στηρίξει την ώρα που έχουμε ανάγκη», είπε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος παιχνιδιών Miquel Zuniga. «Ήρθαν πελάτες, ορισμένοι μάλιστα δώρισαν τα σετ Lego τους, ήρθε κόσμος για να γεμίσει άδεια ράφια» πρόσθεσε σχετικά.

«Στις 9 το πρωί, ο πρώτος πελάτης που ήρθε ήταν ένας 71χρονος που έφτιαξε μερικά από τα πιο ακριβά σετ Lego με υλικά από το κατάστημά μας», είπε ο Zuniga, με τη φωνή του να ραγίζει καθώς έκλαιγε. «Είναι ο τοπικός μας θρύλος. Εμφανίστηκε δακρυσμένος που έλειπαν μερικά πολύτιμα κομμάτια», πρόσθεσε.

ΗΠΑLegoειδήσειςμαγαζιάκλέφτεςειδήσεις τώρα