Κόσμος | 04.07.2024 20:27

Ο Μίτσκοσκι μίλησε ξανά για «Μακεδονία» αλλά κάλεσε Μητσοτάκη και Ράντεφ σε συνεργασία

Newsroom

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βούλγαρου προέδρου Ρούμεν Ράντεφ, που είπαν ότι η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας δεν σέβεται τις διεθνείς συμφωνίες, ο πρωθυπουργός της χώρας Χρίστιαν Μίτσκοσκι, είπε ξανά «Μακεδονία».

Όπως δήλωσε, «έχω συνηθίσει στην ταπείνωση και τις προσβολές (...). Θα δούμε πώς θα πάει τώρα. Λυπάμαι που δεν βλέπουν αλλαγή πολιτικής. Στη χώρα μας, στην κυβέρνηση της Μακεδονίας, έχουν περάσει οι εποχές πολιτικών που ταπεινώνουν τον εαυτό τους, που είναι έτοιμοι να υπογράψουν τα πάντα».

Ο Μίτσκοσκι είπε στη συνέχεια ότι «πρέπει να συνηθίσουν τους πολιτικούς που είναι εδώ για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των πολιτών, να εργαστούν για το καλό της πατρίδας (...). Είμαστε έτοιμοι να οικοδομήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας με όλους. Το μήνυμά μου και στους δύο, που είναι πιο έμπειροι και καιρό στις θέσεις τους, είναι πως είμαστε ένα μικρό, ειρηνικό, έθνος. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε. Δεν μπορεί (η συνεργασία) να είναι μονόδρομος».

Τέλος, κάλεσε Ράντεφ και Μητσοτάκη να συνεργαστούν για την οικονομική ανάπτυξη των κρατών και τη συνεύρεση των λαών:

«Ας χτίσουμε μια πολιτική καλής γειτονίας. Δεν πρέπει να γίνει με απαξίωση και ύβρεις. Νόμιζα ότι αφήσαμε τέτοιες συμπεριφορές στον Μεσαίωνα, σκέφτηκα ότι στον 21ο αιώνα θα έπρεπε να μιλήσουμε για το πώς θα αναπτύξουμε από κοινού την οικονομία, την εκπαίδευση, τον τουρισμό, να φέρουμε κοντά τους ανθρώπους. Είμαι έτοιμος να μιλήσω γι' αυτό και νομίζω ότι οι συνομιλητές μου θα πρέπει να επανεξετάσουν τις δηλώσεις και τη συμπεριφορά τους. Ωστόσο, δεν είμαι αυτός που θα τους πει τι να κάνουν».

Συμφωνία των ΠρεσπώνΒόρεια ΜακεδονίαΧρίστιαν Μιτσκοσκιειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκης