Κόσμος | 05.07.2024 13:34

Η Τουρκία καλεί το Αζερμπαϊτζάν να αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ: «Ανακηρύξτε την τώρα»

Μαρία Ζαχαράκη

Το μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Συνεργασίας και Αλληλεγγύης Φιλίας Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν (TADIV) καθηγήτρια Dr. Aygun Attar δήλωσε: «Όλοι περιμένουμε από το Αζερμπαϊτζάν να αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ ως κράτος μετά την Τουρκία και να την ανακηρύξει».

Η Attar, η οποία συμμετείχε στο «Φόρουμ των δεξαμενών σκέψης του Τουρκικού Κόσμου» που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Διπλωματίας με τη συμβολή της Τουρκικής Υπηρεσίας Συνεργασίας και Συντονισμού (TIKA) και φιλοξενήθηκε από το Πανεπιστήμιο Gelisim της Κωνσταντινούπολης, έκανε εκτιμήσεις στον ανταποκριτή του ΑΑ σχετικά με την Άτυπη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (OTS) που θα πραγματοποιηθεί στη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν στις 6 Ιουλίου.

«Με τη Διακήρυξη της Σούσα, οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν είχαν μετατραπεί από αδελφότητα σε συμμαχία. Η Διακήρυξη της Σούσα έχει μεγάλη σημασία για το ότι η OTS πήρε τη σημερινή της μορφή, διότι η διαδικασία που οδήγησε τις χώρες να γίνουν μέλη και παρατηρητές της OTS ξεκίνησε με την υπογραφή της στο Αζερμπαϊτζάν, στο Ναχτσιβάν».

Αναφέροντας ότι η στρατηγική συνεργασία και η συμμαχική σχέση μεταξύ της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν αντανακλάται στα άλλα μέλη της OTS, η Attar επεσήμανε τη σημασία της Συνόδου Κορυφής της Σούσα σε αυτό το πλαίσιο.

«Είναι σημαντικό να προσκαλείται και να αναγνωρίζεται η ΤΔΒΚ από άλλα κράτη-μέλη του OTS»

Η κα Attar υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) Ερσίν Τατάρ θα συμμετάσχει επίσης για πρώτη φορά στη σύνοδο κορυφής με πρόσκληση του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι θα είναι μια σύνοδος κορυφής με καλό περιεχόμενο και πολλά μηνύματα από κάθε άποψη».

Η Attar υπενθύμισε ότι το κυβερνών κόμμα του Αζερμπαϊτζάν, το Νέο Αζερμπαϊτζάν, προσκάλεσε τον πρωθυπουργό της ΤΔΒΚ Unal Ustel στην εκδήλωση που διοργανώθηκε για την επέτειο της υπογραφής της Διακήρυξης της Σούσα και σημείωσε ότι η φιλία που έχει προκύψει μεταξύ του Κοινοβουλίου του Αζερμπαϊτζάν και του Κοινοβουλίου της ΤΔΒΚ το τελευταίο διάστημα και η ομάδα φιλίας που έχει δημιουργηθεί και οι συναντήσεις που πραγματοποιούνται στην ΤΔΒΚ αποτελούν σημαντικές εξελίξεις.

Η Attar εξέφρασε την προσδοκία της να γίνουν σοβαρά βήματα στη Σύνοδο Κορυφής της Σούσα σχετικά με την αναγνώριση της ΤΔΒΚ με τα εξής λόγια: «Το Καζακστάν απηύθυνε επίσης μια τέτοια πρόσκληση, αλλά ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή λόγω πιέσεων. Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι "ήλπιζε ότι το Αζερμπαϊτζάν θα ενεργούσε διαφορετικά". Είναι σημαντικό ότι η ΤΔΒΚ προσκαλείται στην OTS ως παρατηρητής και ότι αναγνωρίζεται από άλλα κράτη μέλη της OTS, αλλά ειλικρινά, όλοι περιμένουμε από το Αζερμπαϊτζάν να αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ ως κράτος μετά την Τουρκία και να το δηλώσει».

ΤουρκίαΒόρεια Κύπροςειδήσεις τώραΑζερμπαϊτζάν