Κόσμος|05.07.2024 14:45

Εκλογές Βρετανία: Eπίσημα πρωθυπουργός ο Κιρ Στάρμερ - Πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Κάρολο

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

«Ψηφίσατε αποφασιστικά υπέρ της αλλαγής» τόνισε στις πρώτες του δηλώσεις από την Ντάουνινγκ Στριτ ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, λίγο αφότου έλαβε εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο. 

Ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στον Ρίσι Σούνακ ευχαριστώντας τον και τονίζοντας το πόσο σημαντικό είναι το γεγονός πως ήταν ο πρώτο Βρετανο - Ασιάτης πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Η χώρα μας ψήφισε αποφασιστικά υπέρ της αλλαγής, της εθνικής ανανέωσης και της επιστροφής της πολιτικής στη δημόσια υπηρεσία», τόνισε στη συνέχεια. 

Έστειλε παράλληλα το μήνυμα πως «πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά μαζί». «Αυτή η πληγή, αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης μπορεί να επουλωθεί μόνο με πράξεις - όχι με λόγια - το ξέρω αυτό. Αλλά μπορούμε να κάνουμε μια αρχή σήμερα», επισήμανε.

«Θα σας υπηρετήσουμε είτε μας ψηφίσατε είτε όχι»

Συνεχίζοντας την ομιλία του ανέφερε ότι θα φέρει την ευθύνη της εμπιστοσύνης που έδειξαν οι ψηφοφόροι στους Εργατικούς:

«Είτε ψηφίσατε Εργατικούς είτε όχι, σας λέω ευθέως ότι η κυβέρνησή μου θα σας υπηρετήσει. Η πολιτική μπορεί να είναι μια δύναμη για το καλό. Αλλάξαμε το Εργατικό Κόμμα, το επαναφέραμε στην υπηρεσία και έτσι θα κυβερνήσουμε. Πρώτα η χώρα, μετά το κόμμα».

«Η χώρα μας χρειάζεται επανεκκίνηση», επισήμανε. 

«Άμεσα αλλαγές στη χώρα» - Υγεία, ενέργεια και ασφάλεια στις προτεραιότητες των Εργατικών 

Ο κ. Στάρμερ επισήμανε επίσης πω «οι εργασίες για την αλλαγή της χώρας θα ξεκινήσουν "αμέσως"».

Υποσχέθηκε πως το κόμμα του θα «ανοικοδομήσει τη Βρετανία» με «πλούτο που θα δημιουργηθεί σε κάθε κοινότητα».

Στη συνέχεια, ο ηγέτης των Εργατικών περιέγραψε μια σειρά από δεσμεύσεις του κόμματος, μεταξύ των οποίων η ανοικοδόμηση του Συστήματος Υγείας, τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας και τη διασφάλιση των συνόρων της χώρας.

Όπως είπε «πολλοί» θα διαφωνούσαν ότι η σημερινή Βρετανία θα είναι καλύτερη για τα παιδιά τους. «Η κυβέρνησή μου θα αγωνίζεται κάθε μέρα μέχρι να πιστέψετε ξανά», είπε.

Η κυβέρνηση των Εργατικών του θα καθοδηγείται «μόνο από την αποφασιστικότητα να υπηρετήσει το συμφέρον σας», επισήμανε.

«Το έργο μας είναι επείγον και ξεκινάμε σήμερα», κατέληξε στην ομιλία του.

 

Ο Ρίσι Σούνακ παραιτήθηκε και από την ηγεσία των Τόρις

Νωρίτερα, ο Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε μπροστά από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ ότι παραιτείται και από την ηγεσία των Τόρις, μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη το κόμμα του, οι Συντηρητικοί.

«Έδωσα τα πάντα σε αυτή τη αποστολή, αλλά στείλατε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να αλλάξει και η δική σας κρίση είναι η μοναδική που μετρά», δήλωσε ο Σούνακ.

«Άκουσα την οργή σας, την απογοήτευσή σας και αναλαμβάνω την ευθύνη για αυτή την ήττα», τόνισε.

Ο ίδιος ευχαρίστησε όλους τους υποψήφιους των Συντηρητικών για τις προσπάθειές τους και σημείωσε ότι «τον πονά» το γεγονός ότι πολλοί συνάδελφοί του δεν θα είναι πλέον στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Τέλος, είπε πως θα παραιτηθεί από την ηγεσία των Συντηρητικών, αλλά όχι αμέσως, μόνο αφού γίνουν οι επίσημες διαδικασίες για να αναλάβει ένας διάδοχος.

ειδήσεις τώραΒρετανίαΚιρ Στάρμερεκλογές Βρετανία