Κόσμος|05.07.2024 19:21

Ερντογάν υπέρ Ντεμιράλ: «Μήπως λέει κανείς κάτι για τον αετό των Γερμανών ή τον κόκορα των Γάλλων;»

Μαρία Ζαχαράκη

Προς υπεράσπιση του ποδοσφαιριστή της εθνικής Τουρκίας Μέριχ Ντεμιράλ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επιστροφή του από την Αστάνα, σχετικά με τη διαμάχη που προέκυψε μετά τη χειρονομία του Ντεμιράλ, ο οποίος σχημάτισε το σήμα των γκρίζων λύκων κατά τη διάρκεια του αγώνα των προημιτελικών του Euro24, αναρωτήθηκε «μήπως λέει κανείς κάτι που οι Γερμανοί έχουν αετό στη φανέλα τους ή οι Γάλλοι έχουν κόκορα;».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν πριν από την ανακοίνωση της ποινής που επέβαλε η UEFA στον Ντεμιράλ, αποκλείοντας τον από δύο αγωνιστικές. Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η χειρονομία ήταν μια έκφραση ενθουσιασμού και όχι πολιτικής δήλωσης.
«Εκεί, η Μέριχ εξέφρασε τον ενθουσιασμό της με αυτή την εικόνα», ανέφερε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατέληξε λέγοντας ότι προτίθεται να παρακολουθήσει τον αγώνα Τουρκίας-Ολλανδίας στη Γερμανία, εκτός εάν προκύψει κάτι εξαιρετικό. «Ας ελπίσουμε να φύγουμε με νίκη από το γήπεδο και να περάσουμε στον επόμενο γύρο», τόνισε, δείχνοντας την αποφασιστικότητά του να υποστηρίξει την εθνική ομάδα της χώρας του.

Καταιγίδα αντιδράσεων στην Τουρκία για τον αποκλεισμό του Ντεμιράλ από την UEFA

Η απόφαση της UEFA να τιμωρήσει τον ποδοσφαιριστή της εθνικής Τουρκίας, Μερίχ Ντεμιράλ, με αποκλεισμό δύο αγωνιστικών λόγω της χειρονομίας του με το σήμα των γκρίζων λύκων μετά από γκολ στον αγώνα Αυστρίας-Τουρκίας, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στην Τουρκία. Η αθλητική και πολιτική ηγεσία της χώρας κατηγόρησαν την UEFA για προκατάληψη και πολιτική πίεση, με ορισμένους να χαρακτηρίζουν την απόφαση ως «μαύρο λεκέ» στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

«Μαύρος λεκές» και πολιτική πίεση

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ χαρακτήρισε την απόφαση της UEFA ως «αξέχαστο μαύρο λεκέ στην ιστορία του ποδοσφαίρου», ενώ ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε ότι «η απόφαση της UEFA έχει ρίξει μια σκιά πολιτικής πίεσης στο ποδόσφαιρο». Ο υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού, Οσμάν Ασκίν Μπακ, ανέφερε: «Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας με νομικά μέσα ενάντια σε αυτά τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που εφαρμόζονται στη χώρα μας και στον ποδοσφαιριστή της εθνικής μας Μερίχ Ντεμιράλ».

Παρέμβαση στην ανεξαρτησία του ποδοσφαίρου

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA, Σερβέρ Γιαρντιμτσί, δήλωσε ότι η ποινή εναντίον του Ντεμιράλ αποτελεί παρέμβαση στην ανεξαρτησία του ποδοσφαίρου. «Ο ποδοσφαιριστής μας, όταν πανηγύρισε με τους Τούρκους φιλάθλους, μοιράστηκε την ευτυχία μιας στιγμής που φτάσαμε στα προημιτελικά του EURO 2024 με τα γκολ που σημείωσε και επιλέχθηκε ως ο ‘παίκτης του αγώνα’. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο εδώ που θα μπορούσε να βλάψει τον αντίπαλό του ή οποιαδήποτε κοινότητα», ανέφερε.

Θλίψη και απογοήτευση

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε θλίψη για την απόφαση της UEFA, σημειώνοντας ότι οι διεθνείς αθλητικοί αγώνες διοργανώνονται για να φέρουν κοινωνίες και χώρες πιο κοντά. «Αυτή η απόφαση προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση σε όλους τους πολίτες μας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Ενίσχυσε την εκτίμηση ότι η τάση για προκατάληψη έναντι των αλλοδαπών αυξάνεται σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε το Υπουργείο.

«Απόφαση που υπερβαίνει τον σκοπό της»

Ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, Νουμάν Κουρτουλμούς, δήλωσε: «Καταδικάζω την απόφαση που έλαβε η Πειθαρχική Επιτροπή της UEFA για τον ποδοσφαιριστή της εθνικής μας, Μερίχ Ντεμιράλ. Αυτή η ποινή είναι αποτέλεσμα μιας προσέγγισης δύο μέτρων και δύο σταθμών και προκατάληψης».

Πολιτική απόφαση

Ο υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού, Οσμάν Ασκίν Μπακ, δήλωσε: «Καταδικάζουμε την άδικη και μεροληπτική απόφαση της UEFA, η οποία πιστεύουμε ότι δεν έχει νομική βάση και είναι απολύτως πολιτική. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας με νομικά μέσα ενάντια στα δύο μέτρα και δύο σταθμά που εφαρμόζονται για τη χώρα μας και τον εθνικό μας ποδοσφαιριστή Μερίχ Ντεμιράλ».

Απαράδεκτη απόφαση

Ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, ανέφερε: «Η απόφαση της UEFA να αποκλείσει τον εθνικό μας ποδοσφαιριστή Μερίχ Ντεμιράλ από δύο αγώνες είναι απαράδεκτη. Αναμένουμε να διορθωθεί η απόφαση με φιλελεύθερη και δίκαιη προσέγγιση και με σοβαρή εξέταση του φακέλου υπεράσπισης».

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΓερμανίαυπουργείο ΕξωτερικώνUEFAειδήσεις τώρα