Κόσμος|06.07.2024 08:14

Υπογεννητικότητα στην Τουρκία - Το ποσοστό έπεσε σχεδόν στο μισό σε 20 χρόνια

Μαρία Ζαχαράκη

Τον Μάιο, η τουρκική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το ποσοστό γεννητικότητας της Τουρκίας μειώθηκε από 2,38 παιδιά ανά γυναίκα το 2001 σε 1,51 το 2023. Το ποσοστό γεννήσεων μειώθηκε από 20,3% το 2001 σε 11,2% το 2023.

Σε απάντηση, η κυβέρνηση έσπευσε να αναζητήσει άμεσες λύσεις και υπέβαλε σχέδιο στο κοινοβούλιο για την προώθηση των γεννήσεων.

Αιτία οι χαμηλοί μισθοί

Ως αιτία της υπογεννητικότητας αναφέρεται η αύξηση της αστικοποίησης και το αυξανόμενο κόστος της ζωής στις πόλεις, σε συνδυασμό με τους μισθούς που δεν αυξήθηκαν με τον ίδιο ρυθμό. Αυτό μείωσε το ποσοστό γεννήσεων στην Τουρκία και αύξησε γρήγορα τη μικρο-πυρηνική οικογενειακή δομή. Αυτή η κατάσταση άρχισε να καθορίζει τη δομή του πληθυσμού.

Ένας άλλος αντίκτυπος της αυξανόμενης αστικοποίησης και της επιδείνωσης της κατανομής του εισοδήματος είναι η μείωση των ποσοστών γάμου και η αύξηση των ποσοστών διαζυγίων. Ενώ η Τουρκία εξακολουθούσε να έχει υψηλότερο ποσοστό γάμων από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, το ποσοστό διαζυγίων ξεπέρασε τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, που ήταν 1,8 ανά 1.000 άτομα. Η Τουρκία βρίσκεται στο 2,1.

Τουρκίαυπογεννητικότηταειδήσεις τώραπαιδιά