Κόσμος|07.07.2024 13:00

Εκλογές Γαλλία: Η Λεπέν θέλει να τους κρύψει - Ρατσιστές, πουτινικοί και αρνητές του Ολοκαυτώματος πλησιάζουν στην εξουσία

Newsroom

Είναι γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία, η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν έχει βάλει σκοπό να απαλλάξει το κόμμα από την εικόνα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, απολύοντας μάλιστα τον ίδιο της τον πατέρα και απομακρύνοντας το κόμμα από το «σκοτεινό» παρελθόν του . Ωστόσο, οι προσπάθειές της να παρουσιάσει ένα γυαλισμένο πέφτουν στο κενό και εκείνο «ραγίζει» όταν κάποιος ρίχνει μια πιο προσεκτική ματιά στους υποψηφίους της.

Μέσα στο κόμμα της Λεπέν κανείς μπορεί να δει (μετανοημένους τώρα πια) αρνητές του Ολοκαυτώματος, θαυμαστές του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και δηλωμένους ρατσιστές οι οποίοι ζητούν στήριξη στον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Ρατσιστες στον δρόμο προς την Βουλή

Όπως αναφέρει το POLITICO, οι υποψήφιοι της Λεπέν, οι οποίοι αναμένεται να λάβουν μεταξύ 230 και 260 εδρών στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών, πλησιάζοντας στην απόλυτη πλειοψηφία, μοιάζουν με μια ομάδα γεμάτη εξτρεμιστές και γραφικούς που θα ένιωθαν εξίσου άνετα στο κόμμα όταν το διοικούσε ο αμφιλεγόμενος πατέρας της Λεπέν, ο Ζαν-Μαρί.

Το δημοσίευμα κάνει μία αρχική αναφορά στις ρατσιστικές αναρτήσεις στο Χ ή στο Facebook. Οι υποψήφιοι της Λεπέν δεν πτοούνται από την πορεία προς την εξουσία και συλλαμβάνονται αν γράφουν πράγματα όπως «δεν είναι όλοι οι πολιτισμοί ίσοι» και ότι κάποιοι «έχουν παραμείνει λίγο πάνω από την κτηνοβασία στην εξελικτική αλυσίδα». Αυτή ήταν κατά λέξη μία ανάρτηση (που μετά διαγράφηκε), από την Marie-Christine Sorin, μια υποψήφια στη νότια Γαλλία που κατέλαβε την πρώτη θέση στην περιφέρειά της μετά τον πρώτο γύρο την περασμένη Κυριακή.

Μια άλλη υποψήφια, η Monique Griseti, έβαλε στο στόχαστρο έναν διάσημο μαύρο τραγουδιστή ονόματι Gims, γράφοντας στο Facebook τον Ιανουάριο του 2022 ότι θα έπρεπε «να επιστρέψει εκεί από όπου κατάγεται και να φέρει μαζί του ολόκληρη τη φυλή του. Ας πάει να αρμέξει κατσίκες, θα δώσει σε όλους εμάς τους υπόλοιπους διακοπές», όπως τονίζει η εφημερίδα Liberation. Μια άλλη υποψήφια, η Paule Veyre de Soras, πρόβαλε το γεγονός ότι έχει έναν «Εβραίο οφθαλμίατρο» και έναν «μουσουλμάνο οδοντίατρο» ως απόδειξη του μη ρατσισμού της.

Βέβαια το να ανασύρονται και να αναδημοσιεύονται τέτοια μηνύματα καθόλου δεν βλάπτει τις πιθανότητες αυτών των υποψηφίων στην κάλπη. Το κάθε άλλο! Και οι τέσσερις υποψήφιοι προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας, πράγμα που -πάντως - δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα εκλεγούν κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου την Κυριακή.

Λέσχη οπαδών του Πούτιν

Όπως αναφέρει το POLITICO, υπάρχει μέσα στο κόμμα ένα τεράστιο fan club των πρακτικών του Βλαντίμιρ Πούτιν. Το fan club περιλαμβάνει υποψηφίους όπως ο Pierre Gentillet, συνιδρυτής του φιλορωσικού Κύκλου Πούσκιν της Γαλλίας, που στο παρελθόν ταξίδεψε στη Συρία μετά από πρόσκληση του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Υπάρχουν επίσης εκείνοι που προσέφεραν προσωπικά υπηρεσίες στον Πούτιν ενεργώντας ως «παρατηρητές εκλογών» σε διάφορες εικονικές εκλογές που έλαβαν χώρα στη Ρωσία ή σε εδάφη της Ουκρανίας που ελέγχονται από τη Ρωσία. Υπάρχει ακόμα, ο Frederic Boccaletti που συνδυάζει τον φιλοπουτινισμό -ήταν παρατηρητής στις βουλευτικές εκλογές της Ρωσίας το 2021- με ένα ιστορικό αντισημιτισμού. Πράγματι, στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ήταν ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου που ειδικεύεται σε αντισημιτικά και αρνητικά για την ύπαρξη του Ολοκαυτώματος έργα.

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι όμως δεν τιμωρούν αυτούς τους υποψηφίους επειδή αγκάλιασαν τον Ρώσο ηγέτη. Ο Boccaletti κατέλαβε την πρώτη θέση με 48,3% των ψήφων στη νότια περιφέρειά του Var, προπύργιο του Εθνικού Συναγερμού. Το ίδιο και ο Gentillet, ο οποίος κατέλαβε την πρώτη θέση στην περιφέρειά του. Συνολικά, σύμφωνα με το tf1info, εννέα υποψήφιοι του Εθνικού Συναγερμού που συμμετείχαν σε εικονικές αποστολές παρακολούθησης των εκλογών για τη Ρωσία πέρασαν το εμπόδιο του πρώτου γύρου την περασμένη Κυριακή και θα μπορούσαν να κατευθυνθούν προς μια έδρα στην Εθνοσυνέλευση.

Πώς αντιμετωπίζει η Λεπέν τα «μαύρα πρόβατα»

Όταν έρχεται αντιμέτωπη με τα απροκάλυπτα ρατσιστικά σχόλια των υποψηφίων της, η ηγεσία του Εθνικού Συναγερμού τείνει να υιοθετεί μία από τις εξής δύο προσεγγίσεις.

Εάν το σχόλιο ή η συμπεριφορά ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο (συνήθως νομικά κολάσιμες πράξεις βάσει των γαλλικών νόμων περί ρητορικής μίσους), το κόμμα μπορεί να αποσύρει την υποστήριξή τους. Αυτή ήταν η περίπτωση της Ludivine Daoudi, μιας υποψήφιας στη βόρεια Γαλλία, η οποία αποσύρθηκε μετά την εμφάνιση μιας φωτογραφίας που την έδειχνε να χαμογελά με ένα σκουφάκι με στολή της ναζιστικής Luftwaffe. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε τέτοια πράγματα», δήλωσε ο Philippe Chapron, το τοπικός επικεφαλής του κόμματος. «Αποσύρεται για να μην προκαλέσει προβλήματα στο [Εθνικό Συναγερμό] και στους υποψηφίους του».

Αλλά στις περισσότερες άλλες περιπτώσεις η προσέγγιση είναι να ανασηκώνονται οι ώμοι, να ελαχιστοποιούνται και να αναλαμβάνεται δράση μόνο όταν ο έλεγχος έχει γίνει πολύ άβολος για το κόμμα του "νέου τύπου" Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν. Ερωτηθείς εάν οι υποψήφιοι αυτοί θα αντιμετώπιζαν συνέπειες για περιπτώσεις ρατσισμού συγκεκριμένα, ο εν δυνάμει πρωθυπουργός Τζορνταν Μπαρντελά, δήλωσε στο BFMTV ότι δεν θα δυσκολευόταν αποσύρει τις εγκρίσεις από τέτοιους υποψηφίους, τους οποίους συνέκρινε με «μαύρα πρόβατα». Αλλά ο πήχης για να χαρακτηριστεί κάποιος ως μαύρο πρόβατο φαίνεται να είναι αρκετά ψηλά - πράγματι, στο επίπεδο ενός σκούφου της Luftwaffe.

Πάντως Λεπέν και Μπαρντέλα όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν προσπαθήσει να παρουσιάσουν το κόμμα τους ως λογικό στο πρότυπο της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, μιας δεξιάς που εντυπωσίασε τους ομολόγους της, καθώς δεν γύρισε την πλάτη στη Δύση από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2022.

ειδήσεις τώραεκλογέςΜαρίν ΛεπένΓαλλίαΕμανουέλ Μακρόν