Κόσμος|07.07.2024 14:18

Βαρκελώνη: «Να πάνε σπίτια τους» - Διαδηλωτές έβρεξαν τουρίστες με νεροπίστολα

Newsroom

Χιλιάδες διαδηλωτες διαμαρτυρήθηκαν το Σάββατι στη Βαρκελώνη κατά του υπερτουρισμού βρέχοντας μάλιστα τουρίστες με νεροπίστολα για να φύγουν καθώς δεν αντέχουν άλλο το κόστος της διαβίωσης στην πόλη τους που έχει εκτοξευθεί.

Με το Airbnb να βασιλεέυει, το κόστος στέγασης έχει αυξηθεί κατά 68% τα τελευταία 10 χρόνια στην πρωτεύουσα της Καταλονίας, ασκώντας πίεση στον τοπικό πληθυσμό που πλέον δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα.

«Η Βαρκελώνη δεν πωλείται»

Χθες διαδήλωσαν περίπου 2.800 άνθρωποι ενάντια στον υπερτουρισμό με συνθήματα  «η Βαρκελώνη δεν πωλείται» και «οι τουρίστες να πάνε σπίτι τους». Ορισμένοι διαδηλωτές έβρεξαν με νεροπίστολα τουρίστες ή επιχείρησαν να τους εμποδίσουν να μπουν στα ξενοδοχεία τους. 

Τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 18% τον Ιούνιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα σε τουριστικές πόλεις όπως η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη, σύμφωνα με τον ιστότοπο ακινήτων Idealista. 

Ο δήμαρχος της Βαρκελώνης, Jaume Collboni, ανακοίνωσε τον Ιούνιο ένα σχέδιο για τη σταδιακή κατάργηση όλων των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέχρι το 2028, μια απροσδόκητα δραστική κίνηση από τις αρχές που προσπαθούν να συγκρατήσουν την εκτίναξη του κόστους στέγασης και να καταστήσουν την πόλη βιώσιμη για τους κατοίκους.

Δεν αντέχουν άλλο οι κάτοικοι

Ο κάτοικος της Βαρκελώνης Isa Miralles απογοητευμένος από την κατάσταση δήλωσε ότι «τα τοπικά καταστήματα κλείνουν για να δώσουν τη θέση τους σε καταστήματα που δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των γειτονιών. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν τα ενοίκια τους».

Από την πλευρά του ο  Jordi Guiu, ένας 70χρονος κοινωνιολόγος, σημείωσε: «Δεν έχω τίποτα εναντίον του τουρισμού, αλλά εδώ στη Βαρκελώνη υποφέρουμε από την υπερβολή του τουρισμού που έχει κάνει την πόλη μας αβίωτη».

Βαρκελώνητουρίστεςδιαδηλωτέςειδήσεις τώρα