Κόσμος|07.07.2024 19:00

Εκλογές Γαλλία: «Βουλιάζουν» τα εκλογικά κέντρα - Πέντε σενάρια για το μετεκλογικό τοπίο

Newsroom

Ουρές κάνουν οι Γάλλοι στα εκλογικά κέντρα για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, με το ποσοστό συμμετοχή μέχρι τις 17:00 τοπική ώρα να φτάνει το 59,71% για πρώτη φορά μετά το 1981 ενώ η συμμετοχή την ίδια ώρα στον πρώτο γύρο την προηγούμενη Κυριακή ήταν στο 59,39%.

Η τελική συμμετοχή στον δεύτερο γύρο εκτιμάται ότι θα φθάσει το 67% από τα ινστιτούτα Ipsos και Opinionway, το 67,1% από το Elabe και το 67,5% από το Ifop, έναντι 66,7% στον πρώτο γύρο. Αυτό το ποσοστό θα συνιστούσε ρεκόρ μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του 1997.

Πάντως, σύμφωνα με την Μαρία Αρώνη και την τηλεόραση του OPEN, η μεγάλη συμμετοχή φαίνεται να απομακρύνει το ενδεχόμενο να πάρει πλειοψηφία η άκρα δεξιά καθώς δεν είναι σαφές τι θα ψηφίσουν όσοι ψήφιζαν κόμματα που αποχώρησαν στον α' γύρο. Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις κανένα κόμμα δεν θα έχει πλειοψηφία άρα θα ξεκινήσουν από αύριο συζητήσεις για το ποια κόμματα θα σχηματίσουν κυβέρνηση.

Πότε θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα

Με βάση αυτό το ποσοστό εκτιμάται ότι η αποχή θα είναι η μικρότερη των τελευταίων δεκαετιών στην Γαλλία. 'Αγνωστη εξάλλου είναι προς το παρόν η ώρα που μετά βεβαιότητας θα γίνει γνωστή η ακριβής σύνθεση της νέας Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Στις μεγάλες γαλλικές πόλεις οι κάλπες θα κλείσουν στις 21.00 ώρα Ελλάδας. Στις μικρότερες πόλεις και στις αγροτικές περιοχές θα κλείσουν στις 19.00 ώρα Ελλάδας και εκεί θα ξεκινήσει αμέσως η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Τούτου δοθέντος στις 21.00 τα Ινστιτούτα δημοσκοπήσεων θα προβλέψουν πόσες έδρες πάνω κάτω λαμβάνει το κάθε κόμμα βασιζόμενα εν πολλοίς στα πραγματικά αποτελέσματα των εκλογικών τμημάτων που έκλεισαν νωρίς και στις εκτιμήσεις ψήφου των εκλογικών τμημάτων που έκλεισαν αργότερα. Κατά πάσα πιθανότητα τα Ινστιτούτα θα ανακοινώσουν δύο αριθμούς εδρών για κάθε κόμμα, τον ελάχιστο και τον μέγιστο. Αν ο μέγιστος αριθμός εδρών του πρώτου κόμματος (που όπως πιθανολογείται θα είναι ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός), είναι μικρότερος από 289 αυτό θα σημαίνει, ότι κατά πάσα πιθανότητα κανένα κόμμα δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, που συνολικά είναι 577.

Το διακύβευμα

Τα διεθνή βλέμματα είναι στραμμένα στα αποτελέσματα, που φαίνονται αμφίρροπα. Ο Εμάνουελ Μακρόν κινδυνεύει να χάσει τμήματα των κεντρώων συμμάχων του στο κοινοβούλιο και να αναγκαστεί να περάσει τα υπόλοιπα τρία χρόνια της προεδρικής του θητείας σε μια «δύσκολη συγκατοίκηση» με την ακροδεξιά. Αφού πήρε το προβάδισμα στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας την περασμένη Κυριακή, η Εθνική Συσπείρωση – με επικεφαλής τον 28χρονο Ζορντάν Μπαρντέλα υπό το άγρυπνο βλέμμα της Μαρίν Λεπέν – είναι πιο κοντά στην εξουσία από ποτέ άλλοτε. Ωστόσο, η τεράστια συμμετοχή στην κάλπη ενδεχομένως να ανατρέψει το υφιστάμενο πολιτικό σκηνικό.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει ακροδεξιά αυτοδυναμία, και την ανά συνιστώσα κατανομή των εδρών στο πλαίσιο του Νέου Λαϊκού Μετώπου της Αριστεράς, όπου κατά πάσα πιθανότητα τους περισσότερους βουλευτές θα εκλέξει η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν και στη συνέχεια οι σοσιαλιστές, οι οικολόγοι και οι κομμουνιστές. Η κατάσταση πάντως αναμένεται ότι σταδιακά θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει αργά το βράδυ σήμερα. Αν ωστόσο η κατάσταση είναι οριακή, δηλαδή παίζεται η αυτοδυναμία σε μια χούφτα έδρες, τότε ενδέχεται να μην έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα ούτε τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο.

Τα 5 επικρατέστερα σενάρια

Τα πέντε επικρατέστερα σενάρια μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία είναι τα εξής σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ:

Πρώτον, η Εθνική Συσπείρωση να έχει απόλυτη πλειοψηφία και σε αυτήν την περίπτωση, ο Εμανουέν Μακρόν θα αναθέσει στον Μπαρντελά την πρωθυπουργία. Ο τελευταίος. με τη σειρά του, θα την αποδεχτεί και αυτόματα θα ξεκινήσει μία παρατεταμένη περίοδος συγκατοίκησης με τις δυνάμεις του κυβερνητικού τόξου να βρίσκονται σε τροχιά προστριβών.

Το δεύτερο σενάριο θέλει το κόμμα του Μπαρντελά κερδίζει τις περισσότερες έδρες, αλλά όχι τόσες ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Ο Μακρόν θα ζητήσει από τον Μπαρντελά να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά εκείνος πιθανόν να αρνηθεί γνωρίζοντας ότι θα ανατραπεί στην πρώτη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.

Στη συνέχεια, θα ξεκινήσουν οι προσπάθειες για τον σχηματισμό ενός νέου συνασπισμού που θα προϋποθέτει την επίτευξη συναίνεσης από το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων μέχρι την κεντροαριστερά.

Οι συνομιλίες για την επίτευξη κυβέρνησης συνασπισμού πιθανόν να διαρκέσουν εβδομάδες και να μην έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το τρίτο σενάριο εμφανίζει το αριστερό NPF να πετυχαίνει μια νίκη-έκπληξη και το τέταρτο τον Μακρόν να διορίζει τεχνοκρατών κυβέρνηση.

Το πέμπτο ενδεχομένως να αφορά σε μία μεγάλη νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης που θα οδηγήσει σε παραίτηση τον Μακρόν

εκλογικά κέντραΕμανουέλ ΜακρόνΜαρίν Λεπένβουλευτικές εκλογέςΓαλλίαειδήσεις τώραΖαν-Λυκ Μελανσόν