Κόσμος | 08.07.2024 21:19

Γαλλία: Πώς το ακροδεξιό «κύμα» έπνιξε την Λεπέν - Η απογοήτευση και η παρακαταθήκη για τις προεδρικές εκλογές

Newsroom

Ο ακροδεξιός σχηματισμός της Μαρίν Λεπέν που είχε κερδίσει τον πρώτο γύρο των εκλογών στη Γαλλία και αναμενόταν να κάνει «περίπατο», συνετρίβη την Κυριακή των επαναληπτικών καλπών καθώς βρέθηκε στην τρίτη θέση, πίσω και από το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Η συμμαχία της γαλλικής Αριστεράς Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που αποτελείται από πέντε κόμματα του χώρου της Αριστεράς και της Οικολογίας, κατέλαβε στην νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση 182 έδρες, οι βουλευτές της προσκείμενης στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξης θα είναι 162 και η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν θα έχει 143 βουλευτές, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα.

Ελεύθερη… πτώση

Το βράδυ της Κυριακής (7/7) το επιτελείο της Λεπέν, οι υποψήφιοι βουλευτές της και οι υποστηρικτές τους βρέθηκαν στα κεντρικά γραφεία του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) για να γιορτάσουν τον θρίαμβο τους, όπως έτσι πίστευαν τουλάχιστον, αλλά η εορταστική διάθεση μετατράπηκε γρήγορα σε δυσφορία όταν εμφανίστηκαν στις τηλεοπτικές οθόνες τα πρώτα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Μαρίν Λεπέν είχε προβλέψει με σιγουριά ότι το κόμμα της θα θριαμβεύσει με απόλυτη πλειοψηφία και ο «προστατευόμενός» της Τζόρνταν Μπαρντέλα θα γίνει πρωθυπουργός. Αντ' αυτού, ο Εθνικός Συναγερμός βρέθηκε στην τρίτη θέση, πίσω από μια αριστερή συμμαχία και το κεντρώο μπλοκ του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

«Απογοήτευση»

Το τελικό αποτέλεσμα έφερε τρικυμία σε κάτι που φαινόταν κάτι παραπάνω από δεδομένο…. Την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γαλλία, η οποία είχε σχεδιαστεί με μεθοδικότητα από τη Λεπέν και η οποία επεδίωκε να αξιοποιήσει τα παράπονα των ψηφοφόρων που ήταν θυμωμένοι για το κόστος διαβίωσης, τις επιβαρυμένες δημόσιες υπηρεσίες και τη μετανάστευση.

Σίγουρα, η Λεπέν και το κόμμα της έχουν υποστεί απογοήτευση και στο παρελθόν, με πιο πρόσφατη την ήττα της από τον Μακρόν το 2022 στις προεδρικές εκλογές ωστόσο κατάφεραν να επανέλθουν πιο δυναμικά από πριν. Αλλά προς το παρόν, το αποτέλεσμα ήταν ένα «πικρό χάπι» για να το καταπιεί κανείς, όπως αναφέρει το Reuters σε ανάλυσή του. «Τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά και δεν αντιπροσωπεύουν αυτό που θέλει ο γαλλικός λαός», δήλωσε η 18χρονη Ζοσελίν Κουζίν, η οποία είχε έρθει στα κεντρικά γραφεία του κόμματος περιμένοντας ένα πάρτι νίκης.

«Επαίσχυντη συμμαχία»

Η δυναμική του «RN» φαινόταν ασταμάτητη μετά την επικράτησή του επί των κεντρώων στις Ευρωεκλογές στις αρχές Ιουνίου και την πρώτη θέση, μπροστά από το «βιαστικά» συγκροτημένο αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο, στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο στις 30 Ιουνίου.

Η Λεπέν και ο Μπαρντέλα απέδωσαν την οπισθοχώρηση του κόμματός τους την Κυριακή σε αυτό που ο Μπαρντέλα αποκάλεσε «επαίσχυντη συμμαχία» των δυνάμεων κατά του «RN», οι οποίες, όπως είπε, είχαν καρατομήσει το κόμμα και δεν σεβάστηκαν τους ψηφοφόρους του.

Αλλά ο δημοσκόπος της IPSOS Μπρις Τειντουριέρ επισήμανε τις ίδιες τις αδυναμίες του «RN», συμπεριλαμβανομένων των αποκαλύψεων πριν από τον επαναληπτικό γύρο ότι αρκετοί από τους υποψηφίους του είχαν εκφράσει ξενοφοβικές απόψεις, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το αν το κόμμα είχε πραγματικά ξεφορτωθεί το πιο τοξικό παρελθόν του.

«Αυτό που συνέβη είναι επίσης ότι οι ίδιοι οι υποψήφιοι του RN έδειξαν σε αυτή την εκστρατεία ότι είτε δεν ήταν έτοιμοι, είτε είχαν στις τάξεις τους υποψηφίους που είναι αντισημίτες, ξενοφοβικοί ή ομοφοβικοί», δήλωσε ο Τειντουριέρ στην τηλεόραση France 2.

«Η παλίρροια δεν ανέβηκε αρκετά ψηλά αυτή τη φορά»

Ο Φλορέντ ντε Κερασόν, υποψήφιος του «RN» στη Βρετάνη στη δυτική Γαλλία, αναγνώρισε ότι η πτώση ήταν επιζήμια. Αλλά είπε επίσης ότι οι ψηφοφόροι μπορεί να αισθάνθηκαν ότι το κόμμα ήταν αλαζονικό όταν προέβλεπε απόλυτη πλειοψηφία.

«Μου φάνηκε περίεργο που το είπαν αυτό», δήλωσε ο Κερασόν, ο οποίος έχασε τον αγώνα του από έναν υποψήφιο υπέρ του Μακρόν. «Φαινόταν σαν κάτι που ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί».

Ο Μπαρντέλα και η Λεπέν προσπάθησαν να παρουσιάσουν ένα γενναίο πρόσωπο στο αποτέλεσμά τους. Το κόμμα είχε αυξήσει το ποσοστό των εδρών του στην Εθνοσυνέλευση σε επίπεδο ρεκόρ, σημείωσαν, υποσχόμενοι να συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι να κερδίσουν την εξουσία.

«Η παλίρροια ανεβαίνει, αλλά δεν ανέβηκε αρκετά ψηλά αυτή τη φορά», δήλωσε η Λεπέν, η οποία είναι πιθανό να ξεκινήσει την τέταρτη προεδρική της εκστρατεία το 2027. «Η νίκη μας απλώς καθυστέρησε».

«Βλέπω τη νίκη μας να έρχεται»

Παρόμοια η αίσθηση που επικρατούσε μεταξύ πολλών υποστηρικτών που συγκεντρώθηκαν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Παρίσι. «Βλέπω τη νίκη μας να έρχεται. Ο κόσμος θα καταλάβει ότι ο Εθνικός Συναγερμός δεν είναι τόσο φρικτός. Πιστεύω ότι θα συμβεί το 2027. Έχω πολλές ελπίδες και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι», δήλωσε η 17χρονη Έλεα ντα Κούντσα.

Ο Φρεντερίκ Πιερέ Βος, στενός συνεργάτης της Λεπέν και πρώην δικηγόρος του κόμματος «RN» που εκλέγεται σε εκλογική περιφέρεια βόρεια του Παρισιού, δήλωσε ότι το κοινοβούλιο που εκλέχθηκε την Κυριακή (7/7) θα σημάνει μια ακυβέρνητη Γαλλία, παρέχοντας νέες ευκαιρίες για το «RN» το 2027. Ωστόσο, παρά τα «αγωνιστικά» λόγια του κόμματος, το αποτέλεσμα της Κυριακής ήταν μια σαφής οπισθοδρόμηση. Η επιχειρηματική εφημερίδα Les Echos κυκλοφόρησε σε πρωτοσέλιδο που έδειχνε ένα βλοσυρό πρόσωπο του Bardella με τον τίτλο «la claque» ή «το χαστούκι».

ΓαλλίαΕμανουέλ Μακρόνεκλογέςειδήσειςειδήσεις τώρα