Κόσμος | 08.07.2024 13:30

Γαλλία: O Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να διατηρήσει τον Γκαμπριέλ Ατάλ στην πρωθυπουργία

Newsroom

Ο Εμάνουελ Μακρόν, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ,  δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του  Γκαμπριέλ Ατάλ από Πρωθυπουργό.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ  μετέβη το πρωί της Δευτέρας στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων προκειμένου να ζητήσει από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να εγκρίνει την παραίτησή, ωστόσο ο Μακρόν δεν την έκανε δεκτή. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Μακρόν σημειώνεται πως«ζήτησε από τον Γκαμπριέλ Ατάλ να παραμείνει πρωθυπουργός προς το παρόν προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της χώρας». 

Κατά την ομιλία του μετά τη χθεσινή ήττα είχε δηλώσει πως θα υποβάλει την παραίτησή του, αναγνωρίζοντας πως «το πολιτικό μου στρατόπεδο δεν έχει πλειοψηφία απόψε».

Ο συνασπισμός της Αριστεράς Λαικό Μέτπο  αναδείχθηκε χθες σε νικητή, καταλαμβάνοντας 182 έδρες, στη δεύτερη θέση βρέθηκε το κόμμα του Μακρόν και στην τρίτη το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

Μετεκλογικά παζάρια με φόντο τον σχηματισμό κυβέρνησης

Κανένα κόμμα δεν κέρδισε την απολυτή πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση. Μια τέτοια κατάσταση απαιτεί από τους νομοθέτες να οικοδομήσουν συναίνεση μεταξύ των κομμάτων για να συμφωνήσουν στις κυβερνητικές θέσεις και τη νομοθεσία. Η διχασμένη πολιτική της Γαλλίας και οι βαθιές διαιρέσεις σχετικά με τους φόρους, τη μετανάστευση και την πολιτική του Μεσανατολικού καθιστούν αυτό το εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο.

Αυτό σημαίνει ότι οι κεντρώοι σύμμαχοι του Μακρόν δεν θα μπορέσουν να εφαρμόσουν τις φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές τους, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης για αναθεώρηση των επιδομάτων ανεργίας. Θα μπορούσε επίσης να καταστήσει πιο δύσκολη την ψήφιση ενός προϋπολογισμού.

Μπορεί ο Μακρόν να κάνει συμφωνία με την Αριστερά;

Ο Μακρόν μπορεί να επιδιώξει μια συμφωνία με τη μετριοπαθή αριστερά για τη δημιουργία μιας κοινής κυβέρνησης. Τέτοιες διαπραγματεύσεις, αν γίνουν, αναμένεται να είναι πολύ δύσκολες, επειδή η Γαλλία δεν έχει παράδοση σε τέτοιου είδους συμφωνίες. Η συμφωνία θα μπορούσε να λάβει τη μορφή μιας χαλαρής, άτυπης συμμαχίας που πιθανότατα θα είναι εύθραυστη.

Ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι δεν θα συνεργαστεί με το σκληροαριστερό κόμμα France Unbowed, αλλά θα μπορούσε ενδεχομένως να απλώσει το χέρι στους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους. Ωστόσο, μπορεί να αρνηθούν να το δεχτούν.

Η κυβέρνησή του ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα ένα διάταγμα που θα μείωνε τα δικαιώματα των εργαζομένων στα επιδόματα ανεργίας, κάτι που ερμηνεύτηκε ως χειρονομία προς την Αριστερά.

Εάν δεν μπορεί να κάνει πολιτική συμφωνία, ο Μακρόν θα μπορούσε να ορίσει μια κυβέρνηση εμπειρογνωμόνων που δεν θα συνδέονται με πολιτικά κόμματα. Μια τέτοια κυβέρνηση πιθανότατα θα ασχοληθεί κυρίως με τις καθημερινές υποθέσεις της διατήρησης της λειτουργίας της Γαλλίας.

Περιπλέκοντας τα πράγματα: Οποιαδήποτε από αυτές τις επιλογές θα απαιτούσε κοινοβουλευτική έγκριση.

Είναι διχασμένη η Αριστερά;

Η Αριστερά έχει διχαστεί τους τελευταίους μήνες, ιδίως μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Η France Unbowed δέχθηκε έντονη κριτική από άλλους πιο μετριοπαθείς αριστερούς για τη στάση της στη σύγκρουση. Οι ηγέτες της σκληρής Αριστεράς έχουν καταδικάσει σθεναρά τη διεξαγωγή του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς και το κατηγόρησαν ότι επιδιώκει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων. Έχουν αντιμετωπίσει κατηγορίες για αντισημιτισμό, τις οποίες αρνούνται σθεναρά.

Οι Σοσιαλιστές κατέβηκαν αυτόνομα στις εκλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον περασμένο μήνα, κερδίζοντας περίπου το 14% των ψήφων, όταν οι Ανυπότακτοι της Γαλλίας πήραν λιγότερο από 10% και οι Πράσινοι 5,5%.

Ωστόσο, η κίνηση του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές ώθησε τους ηγέτες της Αριστεράς να συμφωνήσουν γρήγορα στη δημιουργία ενός νέου συνασπισμού, του Νέου Λαϊκού Μετώπου.

Η κοινή τους πλατφόρμα υπόσχεται να αυξήσει τον κατώτατο μισθό από τα 1.400 στα 1.600 ευρώ, να αποσύρει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μακρόν που αύξησε την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη και να παγώσει τις τιμές των βασικών τροφίμων και της ενέργειας. Όλα αυτά έχουν ανησυχήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Τι γίνεται με τον Μακρόν;

Η θητεία του προέδρου διαρκεί μέχρι το 2027 και ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν θα παραιτηθεί πριν από το τέλος της. Χωρίς πλειοψηφία και χωρίς δυνατότητα να εφαρμόσει τα δικά του σχέδια όμως ο Μακρόν βγαίνει αποδυναμωμένος από τις εκλογές.

Σύμφωνα με το σύνταγμα της Γαλλίας, εξακολουθεί να έχει κάποιες εξουσίες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ευρωπαϊκών υποθέσεων και άμυνας και είναι υπεύθυνος για τη διαπραγμάτευση και την επικύρωση διεθνών συνθηκών. Ο πρόεδρος είναι επίσης ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και κατέχει τους πυρηνικούς κώδικες.

Υπάρχει το ενδεχόμενο ο νέος πρωθυπουργός να μην είναι σε θέση ή να μην επιθυμεί να αμφισβητήσει σοβαρά τις εξουσίες του Μακρόν στον τομέα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής και να επικεντρωθεί αντ' αυτού στην εσωτερική πολιτική.

Ο πρωθυπουργός λογοδοτεί στο κοινοβούλιο, ηγείται της κυβέρνησης και εισάγει νομοσχέδια.

εκλογέςΕμανουέλ ΜακρόνΓαλλίαειδήσεις τώρα