Κόσμος|08.07.2024 18:45

Η «μυστική βάση της Μοσάντ στην Κύπρο» ταράζει τον τουρκικό Tύπο

Μαρία Ζαχαράκη

Την Κύπρο και το ρόλο της στον πόλεμο στη Γάζα στοχεύουν σήμερα πάλι τα τουρκικά ΜΜΕ βασιζόμενα αυτή τη φορά σε δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro. Δημοσιεύματα σε ενημερωτικές ιστοσελίδες εθνικιστικής κατεύθυνσης (Haber7, Turkiye, TRHaber) αναπαράγουν και προβάλλουν σήμερα το περιεχόμενο δημοσιεύματος στη γαλλική εφημερίδα Figaro, σύμφωνα με το οποίο «αξιωματικοί των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών υποστηρίζουν πως η Μοσάντ δραστηριοποιείται μέσω μυστικής βάσης στην Κύπρο».

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, «μιλώντας στη γαλλική Le Figaro, αξιωματικοί των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν ότι το Ισραήλ θέλει να διαχύσει τον πόλεμο στη Μεσόγειο. Αποκαλύφθηκε ότι η Διοίκηση της Νότιας Κύπρου ενέκρινε επίσης τη δημιουργία βάσης της Μοσάντ στο νησί».

Πηγή των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών τόνισε στη Figaro ότι η Μοσάντ βρισκόταν ήδη σε στενή επαφή με τις ελληνοκυπριακές δυνάμεις ασφαλείας και πριν από τη δημιουργία βάσης στην Κύπρο.

«Το Ισραήλ βρισκόταν σε συνεργασία με τις νοτιοκυπριακές μυστικές υπηρεσίες πριν από τη δημιουργία τουλάχιστον μιας βάσης της Μοσάντ με αρκετές δεκάδες προσωπικό», δήλωσε ο Γάλλος πράκτορας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το άνοιγμα του κυπριακού εναέριου χώρου από τους Ελληνοκύπριους στα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη δίνει στα αεροσκάφη αυτά ευρύ πεδίο ελιγμών προκειμένου να αποφύγουν το σύστημα αεράμυνας.

Διπλωμάτης, που μίλησε στη Le Figaro, «προειδοποίησε» -κατά τα τουρκικά ΜΜΕ- την Κυπριακή Δημοκρατία να είναι προσεκτική απέναντι στις απειλές της Χεζμπολάχ και υποστήριξε ότι ο ισραηλινός στρατός «εξασκείται για εισβολή στον Λίβανο» σε ασκήσεις του στην Κύπρο από το 2022.

Ο Γάλλος διπλωμάτης, ο οποίος υπηρέτησε στη Λευκωσία στο παρελθόν, δήλωσε: «Το Ισραήλ, το οποίο ενίσχυσε τις σχέσεις του με την ελληνοκυπριακή διοίκηση, ιδιαίτερα την περίοδο μετά το 2020, μετέφερε στρατεύματα στη Νότια Κύπρο τον Μάιο του 2022 και πραγματοποίησε ασκήσεις υπό την επωνυμία “Άρματα Φωτιάς” από κοινού με τους Ελληνοκύπριους. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η Κύπρος θεωρείται ένα είδος ενδοχώρας για το Ισραήλ. Το Ισραήλ είχε διεξαγάγει ασκήσεις εισβολής στο κυπριακό έδαφος επειδή μοιάζει με αυτό του Λιβάνου».

Τα τουρκικά ΜΜΕ υπενθυμίζουν ότι στις 19 Ιουνίου, ο Χασάν Νασράλα, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, είχε δηλώσει ότι η «Νότια Κύπρος’ έχει γίνει η αυλή των Εβραίων» και είχε προειδοποιήσει τη Λευκωσία. «Το άνοιγμα των αεροδρομίων και των βάσεων της Κύπρου σε αεροπλάνα με στόχο τον Λίβανο σημαίνει ότι η Κύπρος εμπλέκεται στον πόλεμο».

Οι τίτλοι στον Τουρκικό Τύπο

«Ο σιωνιστικός κίνδυνος είναι επάνω μας! Η Μοσάντ στη Νότια Κύπρο», αναφέρει η Turkiye. 

Η TRHaber κάνει λόγο για «σοκαριστικές πληροφορίες από τη Le Figaro: Υπάρχει βάση της Μοσάντ στην Κύπρο, έκαναν άσκηση για εισβολή! Αν η Τουρκία επιτεθεί...»

«Ομολογία περί Ισραήλ και ‘Νότιας Κύπρου’από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες!», σχολιάζει η  Haber7

Ανάλυση Αναντολού: «Η Κύπρος δεν θα γλιτώσει από τη φωτιά»

Την ίδια ώρα, σε ανάλυση που φιλοξενεί σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, προειδοποιεί επίσης ότι, αν η Κύπρος γίνει βάση για επιθέσεις στη Γάζα, «δεν θα γλιτώσει από αυτή τη φωτιά».

«Δεν είναι δυνατόν να σκεφτεί κανείς ότι οι εξελίξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να πάρουν είτε τη μορφή ενός μεγαλύτερου πολέμου είτε τη μορφή μιας μεγαλύτερης ειρήνης, "θα παρακάμψουν" το νησί της Κύπρου, το οποίο απέχει μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από τη Μέση Ανατολή», υποστηρίζει ο καθηγητής Χιουσείν Ισικλάλ, ειδικός σύμβουλος του Τ/Κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ σε θέματα διεθνών σχέσεων και διπλωματίας, κρούοντας τον κώδωνα κινδύνου πώς η χρήση της Κύπρου ως βάσης από ορισμένες χώρες για την υποστήριξη του ισραηλινού στρατού θα μπορούσε να επηρεάσει το νησί και την περιοχή.

«Βλέπουμε ότι η συμμαχία ΕΔΝΚ-Ελλάδας-Ισραήλ, η οποία σχηματίστηκε υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ, ενισχύεται μέρα με τη μέρα. Ο κύριος σκοπός αυτού του σχηματισμού είναι να περιορίσει την Τουρκία, τη χώρα με την ισχυρότερη και μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, στον κόλπο της Αττάλειας και να απομακρύνει την τουρκική πλευρά από τις πολιτικές και ενεργειακές γεωπολιτικές εξισώσεις στην ανατολική Μεσόγειο με τη διάλυση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Η «στρατηγική Κύπρος»

Η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια της υποδοχής του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, αποτελεί την απόδειξη για τους αναλυτές των τουρκικών ΜΜΕ για το ρόλο που αποδίδεται στην Κύπρο.

«Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έκανε δήλωση κατά τη διάρκεια της υποδοχής του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, αναφερόμενος στην ημερομηνία έναρξης της εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα: «Τους τελευταίους 8 μήνες, οι ΗΠΑ έμαθαν τη στρατηγική αξία της Κύπρου όσον αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις». Η δήλωση του Μπλίνκεν εγείρει φυσικά ερωτήματα στα οποία η ελληνοκυπριακή ηγεσία δεν μπόρεσε ποτέ να απαντήσει, όπως τι είναι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις με βάση την Κύπρο, πώς χρησιμοποιούνται οι βρετανικές βάσεις στο νησί σε αυτές τις επιχειρήσεις και αν οι στρατιωτικές βάσεις χρησιμοποιούνται επίσης σε αυτές τις επιχειρήσεις».

 «Η χρήση της Κύπρου ως Βάση θα Ανοίξει μέτωπο στην περιοχή»

Η τουρκική ανάλυση αντιδρά με... προειδοποίηση στους ισχυρισμούς περί χρήσης της Κύπρου ως στρατιωτικής βάσης, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε επικίνδυνες συνέπειες για ολόκληρη τη Μεσόγειο. Οι επιπτώσεις αυτής της στάσης στην ασφάλεια και την οικονομία της Κύπρου αναμένεται να είναι βαθιές και ευρείες, απειλώντας τις ζωές και τις κοινωνικοοικονομικές δραστηριότητες και των δύο κοινοτήτων στο νησί.

«Το γεγονός ότι το GCASC, το οποίο είναι ένθερμος υπερασπιστής της κυβέρνησης Νετανιάχου, υπόκειται όλο και περισσότερο στις ΗΠΑ και εμπλέκεται στους εξοπλισμούς και τα στρατιωτικά συστήματα της Ανατολικής Μεσογείου προκειμένου να εξυπηρετήσει το Ισραήλ, αναμφίβολα δεν θα καταστήσει το νησί πιο ασφαλές. Αντιθέτως, η στάση της ΕΔΝΚ θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της ζωής των δύο λαών που ζουν στο νησί και θα διαταράξει τους τομείς του τουρισμού, της εκπαίδευσης και των υπηρεσιών, που αποτελούν τις οικονομικές ζωτικές γραμμές των δύο κρατών της Κύπρου».

Η τρέχουσα περιφερειακή κρίση και ο αναδυόμενος -κατά την Τουρκία- ρόλος της Κύπρου «αποκαλύπτει» τη σημασία της «κυριαρχίας» των Τουρκοκυπρίων στο νησί, υποστηρίζει ο Τούρκος αναλυτής στο Αναντολού. Αυτή η κρίση αποδεικνύουν την αναγκαιότητα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους, όχι μόνο για τον τουρκικό κόσμο, αλλά και για την ειρήνη, την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

«Συμπερασματικά, κάθε περιφερειακή κρίση που αφορά την Κύπρο αποκαλύπτει πόσο ζωτικής σημασίας είναι η έννοια της "κυριαρχίας" για τη ζωή και την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων στο νησί. Αυτά και παρόμοια περιστατικά δείχνουν πόσο απαραίτητη είναι η αναγνώριση της ΤΔΒΚ όχι μόνο για τον τουρκικό κόσμο αλλά και για την ειρήνη, την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Ο Μουτζαχεντίν Τουρκοκυπριακός Λαός, ο οποίος βίωσε προσωπικά μεταξύ 1963-1974 τις απόπειρες γενοκτονίας που υφίσταται σήμερα ο Παλαιστινιακός λαός, δεν θα γίνει ποτέ συνένοχος στη σφαγή της Γάζας, όπου τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας συνεχίζονται με πλήρη ταχύτητα ανεξαρτήτως χρόνου, και δεν θα πάρει το ίδιο μέρος με τα μέρη που άμεσα ή έμμεσα συμβάλλουν σε αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Η ανειλικρινής, αντιφατική, υπερβολική και γελοία πολιτική της ελληνοκυπριακής διοίκησης που βασίζεται στην πεποίθηση ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην περιοχή, θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης», αναφέρει ο Χιουσείν Ισικλάλ.

ΚύπροςΤουρκίαειδήσεις τώραΙσραήλΜοσάντ