Κόσμος|08.07.2024 22:00

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Η δήλωσή του «Κατοχική Δύναμη η Τουρκία», ξυπνά τα εθνικιστικά αντανακλαστικά του τουρκικού Τύπου

Μαρία Ζαχαράκη

Η ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στην 47η Κληρικολαϊκή Συνέλευση στο Σαν Ντιέγκο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στον εθνικιστικό τύπο της Τουρκίας. Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε την Τουρκία ως «κατοχική δύναμη» στην Κύπρο, ανακινώντας νέο κύμα αντιδράσεων.

Η εθνικιστική, ισλαμική εφημερίδα Αϊντινλίκ ξεσπά ξανά κατά του Αρχιεπισκόπου Αμερικής και με τίτλο «Ο ανεπίσημος εκπρόσωπος του Πατριαρχείου υπερέβη τα όριά του! Ανακήρυξε την Τουρκία κατακτητή» αναφέρει ότι τόλμησε να θυμίσει στον κόσμο ότι η Τουρκία εισέβαλε και κατέχει το ένα τρίτο της Κύπρου εδώ και πενήντα χρόνια.

«Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε για την 50ή επέτειο της Ειρηνευτικής Επιχείρησης για την Κύπρο, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας των ΗΠΑ υποστήριξε ότι η Κύπρος βρίσκεται υπό κατοχή και δήλωσε ότι δεν θα περιμένουν άλλα δέκα χρόνια για μια λεγόμενη λύση στο νησί».

Η παρουσία επίσης διπλωματών από την Ελλάδα και την Κύπρο στην εκδήλωση ενίσχυσε τη βαρύτητα της δήλωσης για την Αϊντινλίκ.

«Στις 3 Ιουλίου, μετά τη συνάντηση πραγματοποιήθηκε συναυλία και έγιναν ομιλίες κατά της Τουρκίας. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Λος Άντζελες Χριστίνα Μπαλασοπούλου και ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στο Λος Άντζελες Ανδρέας Κυπριανίδης», σημειώνει η Αϊντινλίκ.

«Δεν θα αφήσουμε άλλη μια δεκαετία να περάσει»

Η ίδια εφημερίδα παραθέτει τις δηλώσεις του Ελπιδοφόρου για την Κύπρο για να καταδείξει το «σκανδαλώδες» ύφος του Αρχιεπισκόπου.

«Ο Ελπιδοφόρος υποστήριξε ότι «πενήντα χρόνια έχουν περάσει από τότε που τα τουρκικά στρατεύματα κατέλαβαν παράνομα και κατέλαβαν το ένα τρίτο αυτού του κυρίαρχου νησιωτικού κράτους. Δεν πρέπει να αφήσουμε τον κόσμο να το ξεχάσει αυτό: Η Κύπρος είναι και θα παραμείνει πάντα ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής ταυτότητας και του πολιτισμού».

Ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε επίσης από τους παρευρισκόμενους να μοιραστούν «την υπόθεση της Κύπρου για δικαιοσύνη» με τον κόσμο και είπε: «Δεν θα επιτρέψουμε να περάσει άλλη μια δεκαετία χωρίς την αποδοχή μιας ειρηνικής, δίκαιης και ισότιμης λύσης. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να αγνοηθεί, πολύ περισσότερο να ξεχαστεί, η 10.000χρονη ιστορία της Κύπρου. Αυτή είναι η ιστορία μας, η αφήγησή μας και κανείς δεν θα μας την πάρει».

Δεν είναι η πρώτη δήλωση

Η εθνικιστική εφημερίδα φτιάχνοντας «φάκελο» με τις αντι-τουρκικές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αμερικής υπενθυμίζει ότι είχε δηλώσει ξανά ότι η Τουρκία είναι εισβολέας στην Κύπρο κατά την 47η επέτειο, τον Ιούλιο του 2021 και ότι είναι χρέος προς το παρελθόν να αγωνιστούν κατά της κατοχής της Κύπρου.

Επίσης, είχε πει ότι δεν θα ξεχάσουν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αλλά και ότι "καλωσορίζουν" τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων το 2021.

Τι αναφέρουν άλλα Τουρκικά ΜΜΕ

«Σκανδαλώδες ξέσπασμα του εκπροσώπου στην Αμερική: «''Κατοχική Δύναμη η Τουρκία"... Δεν είναι η πρώτη φορά» είναι ο τίτλος στην Odatv και αναφέρει: «νέο σκάνδαλο με την υπογραφή του Ρωμαίικου Πατριαρχείο του Φαναρίου, το οποίο επανήλθε στο προσκήνιο με τις συζητήσεις περί οικουμενικότητας. Ο ανεπίσημος εκπρόσωπος του Πατριαρχείου, Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας των ΗΠΑ, υποστήριξε ότι η Κύπρος βρίσκεται υπό κατοχή και δήλωσε ότι δεν θα περιμένουν άλλα δέκα χρόνια για τη λεγόμενη λύση στο νησί».

Από την πλευρά της, η Haber Aktuel σχολιάζει «Δήλωση σοκ από τις ΗΠΑ: Η Κύπρος τελεί υπό κατοχή!» και η Bursadabugun «Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας των ΗΠΑ: Η Κύπρος υπό κατοχή».

ΕλπιδοφόροςΤουρκίαΑρχιεπισκοπή ΑμερικήςΑρχιεπίσκοπος Αμερικήςειδήσεις τώρα