Κόσμος | 10.07.2024 17:19

Συμφώνησαν τα μέλη του ΝΑΤΟ για το κείμενο - «Στέλνουμε τώρα F16 στην Ουκρανία», είπε ο Μπλίνκεν

Newsroom

Τα μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν για την κοινή δήλωση της Συνόδου Κορυφής , στην οποία περιλαμβάνεται η δέσμευση της συμμαχίας να στηρίζει την Ουκρανία «στον δρόμο της προς την πλήρη ευρωατλαντική ολοκλήρωση, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης στο ΝΑΤΟ», σύμφωνα με την πηγή του. . . ΝΑΤΟ που επικαλείται το Reuters.

Στην κοινή δήλωση θα αναφέρεται επίσης ότι το ΝΑΤΟ «θα είναι σε θέση να απευθύνει πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη στη συμμαχία όταν συμφωνούν οι σύμμαχοι και πληρούνται οι όροι», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 είναι καθ' οδόν προς την Ουκρανία από τη Δανία και την Ολλανδία αυτή τη στιγμή, προσθέτοντας ότι θα πετούν στους ουρανούς της Ουκρανίας αυτό το καλοκαίρι

Ο Μπλίνκεν τόνισε ότι «επιτυχία θα είναι μια ισχυρή, ανεξάρτητη Ουκρανία» που «θα είναι σε θέση να σταθεί στα πόδια της» και «ολοένα και περισσότερο να ενσωματωθεί» με τους οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Τα F-16 θα πετάξουν στην Ουκρανία αυτό το καλοκαίρι

« Είμαι επίσης στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η μεταφορά των αεροσκαφών F-16 βρίσκεται σε εξέλιξη, που έρχονται από τη Δανία, που έρχονται από την Ολλανδία», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

«Και αυτά τα αεροσκάφη... θα πετάξουν στον ουρανό της Ουκρανίας αυτό το καλοκαίρι για να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία θα συνεχίσει να μπορεί να αμύνεται αποτελεσματικά απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα».

Η ενίσχυση της αεράμυνας είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία. Η Μόσχα ανανέωσε τις εναέριες επιθέσεις της στο εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας την άνοιξη, προκαλώντας σαρωτικές διακοπές ρεύματος.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ήθελε να διπλασιάσει την ικανότητα αεράμυνας της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ότι η χώρα του χρειάζεται τουλάχιστον επτά επιπλέον συστήματα Patriot για να προστατευτεί.

Στόλτενμπεργκ: Ουσιαστικό πακέτο που θα περιλαμβάνει 5 μέρη

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφωνούν σε «ουσιαστικό» πακέτο για την Ουκρανία, είπε από την πλευρά του ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. «Αυτή θα είναι μια ιστορική Σύνοδος Κορυφής, είπε, προσθέτοντας ότι η συμμαχία θα κάνει περισσότερα από το να γιορτάσει την 75η επέτειό της, αλλά «θα λάβει σημαντικές αποφάσεις» για το μέλλον.

«Σχετικά με την Ουκρανία, αναμένω ότι οι σύμμαχοι θα συμφωνήσουν σε ένα ουσιαστικό πακέτο», είπε και σημείωσε ότι αυτό θα περιλαμβάνει πέντε μέρη:

  1. Η διοίκηση του ΝΑΤΟ θα παράσχει βοήθεια και εκπαίδευση στον τομέα της ασφάλειας
  2. Μακροπρόθεσμη δέσμευση για τη συνέχιση της υποστήριξης
  3. Νέες ανακοινώσεις για άμεση υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της αεράμυνας
  4. Νέες διμερείς συμφωνίες ασφαλείας
  5. Εντατικοποίηση των εργασιών για τη διαλειτουργικότητα

«Όλα μαζί, αυτά τα πέντε στοιχεία αποτελούν μια ισχυρή γέφυρα για την Ουκρανία προς την ένταξη στη συμμαχία και είμαι βέβαιος ότι οι σύμμαχοι θα επαναλάβουν στη συνέχεια τη δέσμευση ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

ειδήσεις τώραΝΑΤΟΑντονι ΜπλίνκενΓενς ΣτόλτενμπεργκΟυκρανίαF16