Κόσμος|10.07.2024 20:04

Οι λεπτομέρειες της αποστολής F-16 στην Ουκρανία: To βαθύτερο μήνυμα του ΝΑΤΟ και η αναμονή... για τη στάση της Ρωσίας

Newsroom

«Πράσινο φως» για μια τεράστια οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία έδωσε το ΝΑΤΟ, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στη Μόσχα ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το Κίεβο.

Θα πετούν στον ουρανό μέχρι το καλοκαίρι

Μάλιστα, σύμφωνα με το OPEN και τη Γεωργία Γκαραντζιώτη υπάρχει πληροφορία ότι τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 είναι καθ' οδόν προς την Ουκρανία από τη Δανία και την Ολλανδία αυτή τη στιγμή, και θα πετούν στους ουρανούς της Ουκρανίας αυτό το καλοκαίρι. 

Επιπλέον, το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει το Κίεβο με συστήματα αεράμυνας από της ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Ρουμανία ενώ ήδη μαχητικά αεροσκάφη F-16 όπως ανακοίνωσαν πηγές του ΝΑΤΟ βρίσκονται καθ'οδόν προς το Κίεβο.

Μάλιστα, και εκτός από την Δανία και την Ολλανδία και η Νορβηγία δεσμεύτηκε να στείλει έξι F16 ενώ έχει δεσμεύσει 87 τα οποία θα σταλούν εν καιρώ στην Ουκρανία.

Η ενίσχυση της αεράμυνας είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία. Η Μόσχα ανανέωσε τις εναέριες επιθέσεις της στο εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας την άνοιξη, προκαλώντας σαρωτικές διακοπές ρεύματος. Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ήθελε να διπλασιάσει την ικανότητα αεράμυνας της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ότι η χώρα του χρειάζεται τουλάχιστον επτά επιπλέον συστήματα Patriot για να προστατευτεί.

Σύμφωνα με τη Γεωργία Γαραντζιώτη, αυτό που ώθησε τις χώρες του ΝΑΤΟ να πάρουν άμεση απόφαση να στείλουν F-16 στην Ουκρανία, ήταν το τελευταίο ρωσικό χτύπημα στο Κίεβο με αρκετούς νεκρούς και τραυματίες.


Νέα στρατιωτική διοίκηση στη Γερμανία

Ο σύμβουλος ασφάλειάς του Λευκού Οίκου δήλωσε σύμφωνα με το OPEN ότι θα ανακοινωθούν μια σειρά μέτρων μετά το πέρας της Συνόδου για την ενίσχυση της Ουκρανίας. Θα ανακοινωθεί, ειδικότερα, μια νέα στρατιωτική διοίκηση στη Γερμανία για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό ουκρανικών στρατευμάτων ενώ το ΝΑΤΟ θα διορίσει έναν εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία για να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους, ενώ προχωράει η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ κάτι που επιβεβαίωσε και ο Άντονι Μπλίνκεν.

Στόλτενμπεργκ: Ουσιαστικό πακέτο που θα περιλαμβάνει 5 μέρη

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφωνούν σε «ουσιαστικό» πακέτο για την Ουκρανία, είπε από την πλευρά του ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. «Αυτή θα είναι μια ιστορική Σύνοδος Κορυφής», είπε, προσθέτοντας ότι «η συμμαχία θα κάνει περισσότερα από το να γιορτάσει την 75η επέτειό της, αλλά θα λάβει σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον».

«Σχετικά με την Ουκρανία, αναμένω ότι οι σύμμαχοι θα συμφωνήσουν σε ένα ουσιαστικό πακέτο», είπε και σημείωσε ότι αυτό θα περιλαμβάνει πέντε μέρη:

  1. Η διοίκηση του ΝΑΤΟ θα παράσχει βοήθεια και εκπαίδευση στον τομέα της ασφάλειας
  2. Μακροπρόθεσμη δέσμευση για τη συνέχιση της υποστήριξης
  3. Νέες ανακοινώσεις για άμεση υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της αεράμυνας
  4. Νέες διμερείς συμφωνίες ασφαλείας
  5. Εντατικοποίηση των εργασιών για τη διαλειτουργικότητα
«Όλα μαζί, αυτά τα πέντε στοιχεία αποτελούν μια ισχυρή γέφυρα για την Ουκρανία προς την ένταξη στη συμμαχία και είμαι βέβαιος ότι οι σύμμαχοι θα επαναλάβουν στη συνέχεια τη δέσμευση ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Μόσχα: Τα νέα όπλα θα έχουν την τύχη των παλιών

Από την άλλη η Μόσχα διαμηνύει ότι τίποτα δεν θα αλλάξει στην πορεία του πολέμου όπως δεν άλλαξε και με άλλα όπλα ή τα πολυδιαφημισμένα Patriot. Ειδικότερα, ο ανταποκριτής του OPEN, Θανάσης Αυγερινός μεταδίδει ότι «η Μόσχα είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι αντιμετωπίζει ως απειλή στρατηγικού χαρακτήρα τα F-16 καθώς μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα».

Και πρόσθεσε: «δεν υπάρχουν επίσημες αντιδράσεις μετά την απόφαση του ΝΑΤΟ καθώς η εξέλιξη για παράδοση F-16 μέσα στο καλοκαίρι ήταν γνωστή στη Μόσχα. Ρώσοι αναλυτές λένε ότι το ΝΑΤΟ προσθέτει ανασφάλεια όπου εμπλακεί και ότι αυταπατώνται ότι θα αλλάξει το παιχνίδι με τα F-16. Το μόνο που θα συμβεί είναι να μακρύνει η διάρκεια του πολέμου ενώ μόνο προβλήματα θα προσθέσουν τα F-16 καθώς υπάρχουν προβλήματα με την υποστήριξη και την εκπαίδευση του προσωπικού. Τα νέα όπλα θα έχουν την τύχη των παλιών διαμηνύει η Μόσχα και κάνει αναφορά στα πολυδιαφημισμένα Patriot, θεωρούν ότι τα όπλα αυτά ενώ έχουν τόσο προβληθεί δεν πρόσφεραν τίποτα στον στρατό του Κιέβου».

ΝΑΤΟF16ΗΠΑΟυκρανίαειδήσεις τώρα