Κόσμος|10.07.2024 19:42

Γαλλία: Η πρώτη δήλωση του Μακρόν μετά τις εκλογές θα φέρει αντιδράσεις - «Δεν κέρδισε κανείς»

Newsroom

Μπορεί ο αριστερός συνασπισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου να κατέλαβε απροσδόκητα την πρώτη θέση στις πρόσφατες πρόωρες εκλογές της Γαλλίας, αλλά σύμφωνα με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αυτό δεν αποτελεί νίκη. «Κανείς δεν κέρδισε» στις εκλογές της Κυριακής, έγραψε ο Μακρόν σε επιστολή του που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στον γαλλικό Τύπο, σχολιάζοντας για πρώτη φορά τα αποτελέσματα.

«Καμία πολιτική δύναμη δεν πέτυχε από μόνη της επαρκή πλειοψηφία», εξήγησε ο πρόεδρος. «Τα μπλοκ ή οι συνασπισμοί που προέκυψαν από αυτές τις εκλογές αντιπροσωπεύουν όλα μια μειοψηφία».

Το NFP κέρδισε λίγο κάτω από 200 έδρες στην γαλλική Εθνοσυνέλευση, μπροστά από τον συνασπισμό Ensemble του Μακρόν που κατέλαβε τη δεύτερη θέση και τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό, ο οποίος τερμάτισε τρίτος αν και έμοιαζε το μεγάλο φαβορί για τη νίκη.

Αναμένονται αντιδράσεις από την αριστερά

Παρόλα αυτά, η δήλωση του προέδρου αναμένεται να προκαλέσει σάλο στην αριστερά, η οποία καταδικάζει τη συμπεριφορά του Μακρόν μετά τις εκλογές της Κυριακής και τον κατηγορεί ότι αρνείται να αναγνωρίσει την ήττα του, καθώς δεν τους έχει κάνει κάλεσμα για να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση.

Ο Μακρόν κυβερνά χωρίς πλειοψηφία στη γαλλική Κάτω Βουλή από το 2022, αν και με περισσότερες έδρες στο σώμα από όσες κέρδισε η Αριστερά την Κυριακή.

Καλεί σε διάλογο ο Μακρόν

Χωρίς καμία παράταξη να πλησιάζει τις 289 έδρες, ο Μακρόν στη δήλωσή του κάλεσε «όλες τις πολιτικές δυνάμεις που ταυτίζονται με τους δημοκρατικούς θεσμούς, το κράτος δικαίου, τον κοινοβουλευτισμό, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και την υπεράσπιση της γαλλικής ανεξαρτησίας, να συμμετάσχουν σε έναν ειλικρινή και πιστό διάλογο για τη δημιουργία μιας σταθερής πλειοψηφίας».

Οι συνομιλίες για συνασπισμό εξουσίας έχουν γίνει το βασικό χαρακτηριστικό της γαλλικής πολιτικής από την Κυριακή, ένα σπάνιο γεγονός σε μια χώρα που συνήθως απολαμβάνει σταθερές μονοκομματικές πλειοψηφίες. Οι βουλευτές στο στρατόπεδο του ίδιου του Μακρόν έχουν διαφωνήσει σχετικά με τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί, με ορισμένους να προτρέπουν τη συνεργασία με τους συντηρητικούς στην Εθνοσυνέλευση για τη δημιουργία ενός δεξιού μπλοκ που θα υπερκεράσει τους αριστερούς, και άλλους να υποστηρίζουν μια συνεργασία με μετριοπαθείς τόσο στην αριστερά όσο και στη δεξιά.

«Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο είναι αναμφισβήτητα η πρώτη δύναμη στη νέα Εθνοσυνέλευση», έγραψε το NFP σε ανακοίνωσή του την Τρίτη. «Εάν ο πρόεδρος επιμείνει στην άρνηση να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής, αυτό θα αποτελούσε προδοσία του πνεύματος του Συντάγματος».

ΓαλλίαΕμανουέλ Μακρόνειδήσεις τώραεκλογές