Κόσμος|11.07.2024 16:41

Γαλλία: Η ιστορία του ναού της Ρουέν που έπιασε φωτιά – Διαμάντι γοτθικής αρχιτεκτονικής

Newsroom

Δεν φαίνεται να υπάρχουν σημάδια καπνού στο πύργο του ιστορικού καθεδρικού ναού της Ρουέν, ο οποίος πήρε φωτιά το μεσημέρι της Πέμπτης. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έλαβε το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού, η πυρκαγιά προκλήθηκε από λάθος εργατών στο εργοτάξιο αποκατάστασης του καμπαναριού του καθεδρικού ναού, το οποίο «είναι κατασκευασμένο από μέταλλο» και έχει ύψος 151 μέτρα. Εν αναμονή περαιτέρω πληροφοριών, οι αρχικές αναφορές έκαναν λόγο για πυρκαγιά στις σκαλωσιές, η οποία είχε εκδηλωθεί κυρίως στους προστατευτικούς μουσαμάδες του εργοταξίου.

Μνήμες από τη φωτιά στην Παναγιά των Παρισίων

Σε εικόνες που μεταδόθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης στη γαλλική τηλεόραση φαίνονταν ο καπνός να υψώνεται πάνω από τους πύργους του γοτθικού ναού ενώ πολίτες κοιτούν έντρομοι.

Η σκηνή θυμίζει στους Γάλλους πολίτες την καταστροφική πυρκαγιά στον καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων το 2019.

Νεότερες εικόνες δείχνουν ότι πλέον από τον ναό δεν αναδύεται πυκνός καπνός.

Στον ναό του 12ου αιώνα γίνονταν οι στέψεις Γάλλων μοναρχών, ενώ κάποιες από τις ζωγραφιές του έχουν φιλοτεχνηθεί από τον Γάλλο Ιμπρεσιονιστή ζωγράφο Κλοντ Μονέ το 19ο αιώνα.

Ποια η ιστορία του ναού της Ρουέν: Ένα αριστούργημα γοτθικής αρχιτεκτονικής και ιστορικής σημασίας

Ο καθεδρικός ναός της Ρουέν, που βρίσκεται στη Ρουέν της Νορμανδίας, Γαλλία, αποτελεί έναν από τους πιο εμβληματικούς καθολικούς ναούς της χώρας. Ο ναός αυτός, έδρα του Αρχιεπισκόπου της Ρουέν και προκαθήμενου της Νορμανδίας, ξεχωρίζει για τους τρεις πύργους του, οι οποίοι είναι χτισμένοι σε διαφορετικά αρχιτεκτονικά στυλ, αναδεικνύοντας την ποικιλομορφία και την πολυπλοκότητα της αρχιτεκτονικής του.

Η κατασκευή του καθεδρικού ναού ξεκίνησε τον 12ο αιώνα και συνεχίστηκε για περισσότερα από οκτακόσια χρόνια, αντικατοπτρίζοντας την εξέλιξη από την πρώιμη γοτθική έως την ύστερη φλαμπουαντική και την αναγεννησιακή αρχιτεκτονική. Ο καθεδρικός ναός έχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία της τέχνης, καθώς αποτέλεσε θέμα μιας σειράς ιμπρεσιονιστικών πινάκων του διάσημου Γάλλου ζωγράφου Κλοντ Μονέ τον 19ο αιώνα.

Μέχρι το 1880, ο καθεδρικός ναός της Ρουέν κατείχε τον τίτλο του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο, ένα επίτευγμα που αναδεικνύει την πρωτοποριακή του αρχιτεκτονική. Στο εσωτερικό του, βρίσκεται ο τάφος που περιέχει την καρδιά του Ριχάρδου Α', γνωστού και ως Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, βασιλιά της Αγγλίας από το 1189 έως το θάνατό του το 1199. Ο καθεδρικός ναός αποτέλεσε επίσης τον τόπο στέψης των δούκων της Νορμανδίας, ενισχύοντας έτσι την ιστορική του σημασία.

Τα τελευταία χρόνια, έλαβαν χώρα εκτεταμένες οικοδομικές εργασίες, στο πλαίσιο ενός έργου ύψους 1,33 εκατ. ευρώ (1,12 εκατ. λίρες), σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde. Για αρκετές εβδομάδες, ο ναός ήταν περιβλημένος από σκαλωσιές και ένα λευκό στέγαστρο, ενώ οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δεν υπήρξαν θύματα και η έκταση των ζημιών παραμένει ασαφής.

Ο καθεδρικός ναός της Ρουέν συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα πιο επισκέψιμα αξιοθέατα της Ρουέν, προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουν την πλούσια ιστορία και την απαράμιλλη αρχιτεκτονική κληρονομιά της Νορμανδίας.

φωτιάναόςειδήσεις τώραπυρκαγιάΓαλλία