Κόσμος|11.07.2024 19:49

Κύπρος: Επιδεικτικές εκδηλώσεις της Τουρκίας στα κατεχόμενα για την 50ή επέτειο της εισβολής

Μαρία Ζαχαράκη

Με πομπώδεις εκδηλώσεις και τόνους επίδειξης, η Τουρκία προετοιμάζεται να τιμήσει την 50ή επέτειο της εισβολής στην Κύπρο το 1974.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αρχιπλοίαρχος Ζεκί Ακτούρκ, παρουσίασε λεπτομερώς τα σχέδια για αυτές τις εορταστικές εκδηλώσεις στα Κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, οι οποίες στοχεύουν για άλλη μια φορά στην ενίσχυση της εθνικής υπερηφάνειας και της προπαγάνδας περί «ειρήνης» και «σταθερότητας».

Οι εορταστικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν υπό τον συντονισμό του Τουρκικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Τ/Κ αρχών, περιλαμβάνουν επίσημες τελετές, πορείες μνήμης, και επισκέψεις σε ηρώα. Ειδικά, μια ναυτική παρέλαση με 50 πλοία, επίσκεψη του αεροπλανοφόρου ANADOLU και ακροβατικές επιδείξεις της ομάδας Τουρκικά Αστέρια αναμένεται να εντυπωσιάσουν τους συμμετέχοντες. Επιπλέον, η ρίψη 50 πυρών πυροβολικού και συναυλίες με στρατιωτικές και οθωμανικές μπάντες, καθώς και διάσημους καλλιτέχνες θα εμπλουτίσουν τις εκδηλώσεις.

Επίσης, θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια, συνέδρια, και συμπόσια για την επιχείρηση «Ειρηνευτική Επιχείρηση», όπως την ονομάζουν οι Τούρκοι, διαγωνισμοί άρθρων, αθλητικοί διαγωνισμοί, δενδροφύτευση, προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών, και εκδηλώσεις αδελφών χωρών. Για την επέτειο, θα εκδοθούν ειδικά αναμνηστικά γραμματόσημα και κέρματα, ενώ η διοργάνωση μιας «Έκθεσης για την 50ή επέτειο» στο «Μουσείο Τουρκικής Ιστορίας, Πολιτισμού και Εθνικού Αγώνα» στη Λευκωσία από τις 20 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου αναμένεται να προσελκύσει πλήθος επισκεπτών. Στις 19 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Παρακολούθηση της Αυγής» στην Παραλία Απόβασης Yavuz στην Κερύνεια.

ΚύπροςΤουρκίατουρκική εισβολήειδήσεις τώρα