Κόσμος|11.07.2024 19:46

Ένταση στο Αιγαίο: Τουρκικοί ισχυρισμοί για επίθεση ελληνικής ακτοφυλακής σε τουρκικό αλιευτικό

Μαρία Ζαχαράκη

Η Ζουράφα έχει μπει στο στόχαστρο τώρα του τουρκικού λιμενικού. Ένα ακόμη φερόμενο «περιστατικό» στο Αιγαίο προβάλλει σήμερα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak. Ρεπορτάζ με τίτλο «Ελληνικά στοιχεία προκάλεσαν ζημιές σε σκάφος ψαρά στα ανοικτά των ακτών της Ίμβρου», αναφέρει ότι σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής εμβόλισε και προκάλεσε ζημιές σε τουρκικό αλιευτικό, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές και τραυματισμούς στο πλήρωμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το περιστατικό έλαβε χώρα στην περιοχή των βράχων Ζουράφα, κοντά στις ακτές της Ίμβρου. Ο Ilker Ozdemir, ψαράς με το αλιευτικό σκάφος του, βρισκόταν σε διεθνή ύδατα όταν, σύμφωνα με τις καταγγελίες του, σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής εμβόλισε το σκάφος του, προκαλώντας σοβαρές ζημιές.

Ο Ozdemir δήλωσε ότι ενώ ψάρευε στα ανοιχτά, το ελληνικό σκάφος προσέγγισε και χτύπησε το δικό του, προκαλώντας ρωγμές και σπασίματα στο αλιευτικό. Ο ίδιος και ο γιος του, Efe Ozdemir, κάλεσαν αμέσως την γραμμή έκτακτης ανάγκης 112 για βοήθεια. Στην περιοχή έφτασαν τρία σκάφη της Τουρκικής Ακτοφυλακής για να παράσχουν υποστήριξη.

Αντιδράσεις και Ενέργειες

Το τουρκικό πλήρωμα προσπάθησε να αποστραγγίσει το νερό από το σκάφος, το οποίο άρχισε να παίρνει νερό λόγω της πρόσκρουσης. Οι ομάδες της Τουρκικής Ακτοφυλακής που έφτασαν στο σημείο παρείχαν πρώτες βοήθειες στον Ilker και τον Efe Ozdemir, οι οποίοι τραυματίστηκαν ελαφρά από τα σπασμένα τζάμια.

Το αλιευτικό σκάφος "K?z?lelma-1" ρυμουλκήθηκε τελικά προς το λιμάνι Κάστρο της Ίμβρου από δύο σκάφη της Τουρκικής Ακτοφυλακής.

Ψαράς: Είμαστε στη Γαλάζια Πατρίδα

Σε βίντεο που κοινοποίησε ο Ilker Ozdemir, δήλωσε: «Το ελληνικό σκάφος χτύπησε το σκάφος μας με το ίδιο του το σκαρί. Δόξα τω Θεώ το σκάφος μας δεν παίρνει νερό σε αυτή την κατάσταση. Βρισκόμαστε 4 μίλια μακριά από τους βράχους Ζουράφα. Είμαστε στη «Γαλάζια Πατρίδα», είμαστε σε διεθνή ύδατα. Ήρθαν, δεν μπόρεσαν να το χωνέψουν και μας χτύπησαν. Είμαστε σε αυτή την κατάσταση που μας ρυμουλκούν και αυτοί διέφυγαν. Δυστυχώς, το σκάφος μας χτυπήθηκε, δεν μπορούμε να κινηθούμε».

Η αντίδραση της τουρκικής ακτοφυλακής

Η αντίδραση της Τουρκικής Ακτοφυλακής ήταν άμεση, καθώς τέσσερα σκάφη της έσπευσαν στην περιοχή. Διαπιστώθηκε ότι το σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής απομακρύνθηκε γρήγορα από το σημείο, ενώ δεν υπήρχαν άλλα ελληνικά σκάφη στην περιοχή κατά τη διάρκεια των ερευνών.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι έρευνες σχετικά με το περιστατικό βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, ενώ οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν να συλλέγουν στοιχεία και μαρτυρίες για να διαλευκάνουν πλήρως τις συνθήκες του συμβάντος.

Η συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον είχε στόχο να προωθήσει τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Ωστόσο, περιστατικά όπως αυτό δείχνουν ότι οι προκλήσεις σε ένα νέο νησί τώρα παραμένουν.

Λιμενικό Σώματουρκική ακτοφυλακήΊμβροςειδήσεις τώραΑιγαίο