Κόσμος|11.07.2024 22:33

Εκλογές ΗΠΑ: Συνέντευξη Τύπου από Μπάιντεν, εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων για αποχώρηση

Newsroom

Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει ο Τζο Μπάιντεν στις 1:30 ώρα Ελλάδας, εν μέσω πιέσεων να αποχωρήσει από τη διεκδίκηση δεύτερης θητείας στο Λευκό Οίκο, αλλά και δημοσκόπησης που δείχνει προβάδισμα του Ντόναλντ Τραμπ.

Προς το παρόν είναι άγνωστο, το θέμα της συνέντευξης Τύπου, αν και όπως σημειώνει το AP, από το καταστροφικό ντιμπέιτ με τον Τραμπ και μετά, οι φωνές για αποχώρηση του Μπάιντεν ολοένα και πληθαίνουν, ανάμεσά τους και μέλη και γερουσιαστές των Δημοκρατικών.

Πιέσεις σε Μπάιντεν και από συνεργάτες του

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι New York Times αναφέρουν ότι ορισμένοι σύμβουλοι του Μπάιντεν καταστρώνουν στρατηγική για να πείσουν τον πρόεδρο ότι δεν μπορεί να κερδίσει την επανεκλογή του και ότι το να κάνει στην άκρη για να δώσει τη θέση του σε άλλον Δημοκρατικό είναι ο καλύτερος τρόπος για να εμποδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

«Ορισμένοι βοηθοί και σύμβουλοι του προέδρου Μπάιντεν έχουν πεισθεί όλο και περισσότερο ότι θα πρέπει να κάνει στην άκρη από την προεκλογική εκστρατεία και τις τελευταίες ημέρες προσπαθούν να βρουν τρόπους να τον πείσουν ότι πρέπει να το κάνει, σύμφωνα με τρεις ανθρώπους που έχουν ενημερωθεί για το θέμα», αναφέρουν οι ΝΥΤ και συνεχίζουν:

«Μια μικρή ομάδα συμβούλων του κ. Μπάιντεν στην κυβέρνηση και την προεκλογική εκστρατεία - τουλάχιστον δύο από τους οποίους έχουν πει σε συμμάχους τους ότι δεν πιστεύουν ότι πρέπει να συνεχίσει να προσπαθεί να διεκδικήσει δεύτερη θητεία - είπαν ότι θα πρέπει να πείσουν τον πρόεδρο για διάφορα πράγματα. Είπαν ότι πρέπει να πείσουν τον πρόεδρο, ο οποίος παραμένει πεπεισμένος για τη δύναμη της εκστρατείας του, ότι δεν μπορεί να κερδίσει τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τζ. Τραμπ. Πρέπει να τον πείσουν να πιστέψει ότι ένας άλλος υποψήφιος, όπως η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, θα μπορούσε να νικήσει τον κ. Τραμπ. Και πρέπει να διαβεβαιώσουν τον κ. Μπάιντεν ότι, σε περίπτωση που αποχωρήσει, η διαδικασία για την επιλογή άλλου υποψηφίου θα είναι ομαλή και δεν θα εξελιχθεί σε χάος στο Δημοκρατικό Κόμμα». Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διέψευσε το δημοσίευμα.

Δημοσκόπηση – κόλαφος για Μπάιντεν

Την ίδια στιγμή το Pew Research Center δημοσίευσε μια νέα δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι ψηφοφόροι ανησυχούν πολύ για την ηλικία του Μπάιντεν και γενικά για τον Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρική κούρσα.

Η έρευνα, που έγινε μετά το ντιμπέιτ τους στα τέλη Ιουνίου, στο οποίο ο Μπάιντεν φάνηκε να δυσκολεύεται να απαντήσει στις επιθέσεις του Τραμπ, έδειξε ότι μόλις το 24% των ψηφοφόρων περιγράφει τον πρόεδρο ως «πνευματικά οξυδερκή», ενώ υπερδιπλάσιος αριθμός αισθάνεται έτσι για τον Τραμπ. Η Pew σημειώνει ότι οι απόψεις για τον Μπάιντεν ως πνευματικά οξυδερκή έχουν μειωθεί σημαντικά από το 2020, και κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες μόνο από τον Ιανουάριο.

Και ενώ οι προεδρικές εκλογές θα κριθούν πιθανότατα σε μια χούφτα πολιτείες που θα κλονιστούν, η Pew διαπίστωσε ότι ο Τραμπ είχε προβάδισμα 4 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Μπάιντεν μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε εθνικό επίπεδο.

Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής Μπράντ Σνάιντερ ζήτησε την απόσυρση του Μπάιντεν. Σνάιντερ. Αφού υπογράμμισε την αγάπη και την ευγνωμοσύνη του στον πρόεδρο για όσα έχει προσφέρει στη χώρα, ο Σνάιντερ αναφέρει σε δήλωσή του πως «ήρθε η ώρα [ενν. ο Τζο Μπάιντεν] να παραδώσει ηρωικά τη δάδα σε μια νέα γενιά ηγετών που θα μας καθοδηγήσει στο μέλλον».

Τζο ΜπάιντενΝτόναλντ ΤραμπΗΠΑειδήσεις τώραεκλογές ΗΠΑδημοσκόπηση