Κόσμος|13.07.2024 01:31

Η αγκαλιά Ξαρχάκου - Σακελλαροπούλου, τα φλαμίνγκο στο Ναύπλιο, ο θρίαμβος της γαλλικής Αριστεράς: Η εβδομάδα σε φωτογραφίες

Newsroom

Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα που ξεχωρίσαμε την εβδομάδα που μάς πέρασε. 

Παρίσι, 07/07

Η Γαλλία έκανε αριστερή στροφή, πηγαίνοντας κόντρα στις δημοσκοπήσεις που μιλούσαν για «αδιαμφισβήτητη πρωτιά» της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν. Τελικά, η απόφαση των αριστερών δυνάμεων να συσπειρωθούν ως Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), απέδωσε. Στο Παρίσι, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Place de la Republique, στο κέντρο της πρωτεύουσας, για να γιορτάσουν τη νίκη της συμμαχίας της αριστεράς στις πρόωρες εκλογές, καθώς διέψευσε τα προγνωστικά που ήθελαν την ακροδεξιά παράταξη Εθνικός Συναγερμός (RN) να επικρατεί (ήρθε τρίτη). (Associated Press)

Τέξας, 08/07

Οικογένεια περπατά δίπλα στην προβλήτα του Pleasure Pier στο Γκάλβεστον που επλήγη από τηντροπική καταιγίδα Μπέριλ. Εκατομμύρια Αμερικανοί στο νοτιοανατολικό Τέξας βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλές θερμοκρασίες στις αρχές της εβδομάδας, χωρίς τη δυνατότητα του κλιματισμού, καθώς η καταιγίδα βύθισε στο σκοτάδι μεγάλο μέρος της περιοχής. Η τροπική καταιγίδα Μπέριλ έπληξε τη Δευτέρα το Τέξας, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 5 ανθρώπων, πλημμυρίζοντας λεωφόρους, καταστρέφοντας σπίτια και προκαλώντας ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. (Associated Press)

Γάζα, 09/07

Παλαιστίνιος τραυματισμένος από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στη Χαν Γιουνίς. Την ίδια ώρα το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι 38.295 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 88.241 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου. Μάλιστα, το τελευταίο 24ωρο, τουλάχιστον 52 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση. (Associated Press)

Προεδρικό Μέγαρο, 10/07

Ο Σταύρος Ξαρχάκος αγκαλιάζει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τη διάρκεια της απονομής του παράσημου του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε στην προσφώνησή της ότι τα τραγούδια του μεγάλου δημιουργού «βρίσκονται στα χείλη κάθε Έλληνα. Για να αναφέρω μόνο δύο έργα-σταθμούς στη μακρά σταδιοδρομία σας, συνεγείρατε το δημοκρατικό αίσθημα του λαού μας με τη μουσική σας για το “Μεγάλο μας τσίρκο”, τη θρυλική παράσταση των Καρέζη-Καζάκου σε κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη μεσούσης της δικτατορίας, με τραγούδια που έγιναν σύμβολο του αγώνα κατά της χούντας, και επανεπεξεργαστήκατε μουσικά το ρεμπέτικο τραγούδι αποδίδοντας εκπληκτικά το ήθος του στη μουσική σας για την ταινία “Ρεμπέτικο” του Κώστα Φέρρη. Ταυτόχρονα όμως, ως ενεργός πολίτης, προσφέρατε από δημόσιες θέσεις, διατηρώντας πάντοτε την ανεξαρτησία της σκέψης σας και την αυτονομία των επιλογών σας. Με το παράσημο αυτό, η Πολιτεία τιμά μια προσωπικότητα που σφράγισε με την παρουσία της πολλές δεκαετίες ελληνικής μουσικής, αφήνοντας ανεξίτηλο ίχνος στον χώρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας». (Eurokinissi)

Ναύπλιο, 10/07

Κοπάδι από φλαμίνγκο ξεκουράζεται στον υγροβιότοπο μεταξύ Ναυπλίου και Νέας Κίου. Τα φλαμίνγκο, τα καλοκαίρια αλλά και το φθινόπωρο, περνούν συχνά από το Ναύπλιο, προκειμένου να ξεκουραστούν πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για τον Νότο, και συγκεκριμένα την Αφρική όπου διαχειμάζουν. (Eurokinissi)

Ομόνοια, 10/07

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν πολίτες στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Ζακ Κωστόπουλος, την ημέρα της ανακοίνωσης της απόφασης του δικαστηρίου σε Β΄βαθμό για τους δολοφόνους, Σπυρίδωνα Δημόπουλο και Αθανάσιο Χορταριά. Νωρίτερα, ένταση σημειώθηκε στο δικαστήριο μετά την απόφαση να αναγνωριστούν ελαφρυντικά στο μεσίτη και τον κοσμηματοπώλη μετά την καταδίκη τους σε δεύτερο βαθμό για το λιντσάρισμα μέχρι θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου. Άπαντες παρακολουθούσαν την εξέλιξη της υπόθεσης και την εκδίκασή της σε δεύτερο βαθμό, όταν ξαφνικά κάποιοι άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα, κατά των καταδικασμένων όπως: «Στην Κόλαση να πας! Φονιάδες! Δολοφόνοι!». (Eurokinissi)

Λευκός Οίκος, 11/07

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στράμερ χάρισε μία φανέλα της Άρσεναλ στον Τζο Μπάιντεν στη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ηγετών του ΝΑΤΟ. Η συνάντηση του Στάρμερ με τον Μπάιντεν έγινε σε θερμό κλίμα. Οι δύο ηγέτες φωτογραφήθηκαν να γελούν. Η Ντάουνινγκ Στριτ διευκρίνισε ότι η φανέλα ήταν ένα προσωπικό δώρο στον Μπάιντεν από τον Κιρ Στράμερ, που είναι γνωστό ότι είναι ένθερμος υποστηρικτής της Άρσεναλ,  κι ότι του χάρισε, επίσης, ένα αντίγραφο της Ατλαντικής Χάρτας που άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία του ΝΑΤΟ. (Associated Press)

Σταύρος ΞαρχάκοςΝΑΤΟφλαμίνγκοειδήσεις τώραΖακ ΚωστόπουλοςακροδεξιάΓάζαΝαύπλιοΓαλλίαΚατερίνα ΣακελλαροπούλουΚιρ ΣτάρμερΤζο Μπάιντεν