Κόσμος|12.07.2024 22:00

Εκλογές ΗΠΑ: Μεγάλοι δωρητές πάγωσαν εισφορές 90 εκατ. δολαρίων στην καμπάνια του Μπάιντεν – Κλιμακώνονται οι πιέσεις

Newsroom

Ασφυκτική γίνεται η πίεση που ασκείται στον Τζο Μπάιντεν, από τους Δημοκρατικούς για να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση δεύτερης θητείας στο Λευκό Οίκο στις εκλογές των ΗΠΑ. Καθώς ο ένας μετά τον άλλο βουλευτές αποσύρουν τη στήριξή τους στον Μπάιντεν, οι New York Times αποκάλυψαν πως μεγάλοι δωρητές του κόμματος σχεδιάζουν να «παγώσουν» περί τα 90 εκατομμύρια δολάρια.

Η παύση των συνεισφορών - στις οποίες περιλαμβάνονται πολλαπλές οκταψήφιες δεσμεύσεις, ανέφεραν πηγές των Times - ακολουθεί μια καταστροφική εμφάνιση του προέδρου στο ντιμπέιτ τον περασμένο μήνα και έναν αυξανόμενο κατάλογο δημοκρατικών αξιωματούχων που τον καλούν να αποχωρήσει.

Οι Times ανέφεραν επίσης ότι ένας άλλος δωρητής δήλωσε οι Δημοκρατικοί τον προσέγγισαν πολλές φορές μετά το ντιμπέιτ, αλλά ο ίδιος «κρατάει στάση αναμονής». Ένας σύμβουλος της ομάδας δωρητών Future Forward δήλωσε ότι η ομάδα αναμένει ότι οι δωρεές θα συνεχιστούν όταν επιλυθεί η αβεβαιότητα γύρω από την υποψηφιότητα.

Ο Μπάιντεν έχει ορκιστεί να συνεχίσει την εκστρατεία επανεκλογής του και το επιτελείο του παραμένει δημοσίως ανένδοτο ότι θα παραμείνει στην κούρσα. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη, ο Μπάιντεν δήλωσε: «Υπάρχει πολύς δρόμος να διανύσουμε αυτή την εκστρατεία και έτσι θα συνεχίσω να κινούμαι».

Δεν έδωσε στήριξη στον Μπάιντεν ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή

Την ίδια στιγμή, το CNN αποκάλυψε πως ο επικεφαλής της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Χακίμ Τζέφρις κατά τη συνάντηση που είχε με τον Μπάιντεν και που έμεινε κρυφή, δεν παρείχε στήριξη στον πρόεδρο της χώρας.

Η συνάντηση έγινε αφού περισσότερες από δώδεκα Δημοκρατικοί βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων κάλεσαν δημοσίως τον πρόεδρο να τερματίσει την υποψηφιότητά του για επανεκλογή μετά την καταστροφική εμφάνισή στο πρώτο τους ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ. Το ραντεβού έρχεται καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο υποψήφιος των Δημοκρατικών καταγράφει σαφές προβάδισμα έναντι του Μπάιντεν.

Ο Τζέφρις είχε υποσχεθεί ότι θα μιλούσε με τον Μπάιντεν αφού είχε μιλήσει και με τους 213 Δημοκρατικούς της Βουλής των Αντιπροσώπων και, σε επιστολή του προς τους νομοθέτες σήμερα, ανέφερε ότι το έκανε, χωρίς να διευκρινίσει την απάντηση του Μπάιντεν.

Η είδηση αυτή έγινε γνωστή, καθώς ακόμη μια βουλευτής των Δημοκρατικών, η Μπρίτανι Πίτερσεν ζήτησε από τον Μπάιντεν να αποχωρήσει.

Λίγο αργότερα και ο Μάικ Λέβιν από την Καλιφόρνια ανακοίνωσε πως αποσύρει τη στήριξη του στον Μπάιντεν.

Η επιστολή του Τζέφρις προς τους βουλευτές:

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων συμμετείχαν σε μια προσεκτική και εκτεταμένη συζήτηση για το μέλλον της χώρας μας, σε μια εποχή που η ελευθερία, η δημοκρατία και η οικονομική ευημερία των καθημερινών Αμερικανών διακυβεύονται. Η συζήτησή μας ήταν ειλικρινής, ξεκάθαρη και περιεκτική.

Εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ζήτησα και μου παραχωρήθηκε ευγενικά μια ιδιωτική συνάντηση με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ. Στη συζήτησή μου με τον Πρόεδρο, εξέφρασα άμεσα όλο το εύρος, των ειλικρινών προοπτικών και των συμπερασμάτων σχετικά με την πορεία προς τα εμπρός που μοιράστηκε η κοινοβουλευτική ομάδα κατά τον πρόσφατο χρόνο που περάσαμε μαζί.

Όπως έκαναν οι Δημοκρατικοί της Βουλής καθ' όλη τη διάρκεια αυτού του Κογκρέσου, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς το συμφέρον των καθημερινών Αμερικανών. Σας ευχαριστούμε για τη συνεχή ηγεσία σας στην υπηρεσία των κοινοτήτων που έχουμε το προνόμιο να εκπροσωπούμε».

Ντόναλντ ΤραμπΗΠΑΤζο Μπάιντενεκλογές ΗΠΑειδήσεις τώρα