Κόσμος|14.07.2024 01:31

Ιράν: Δεν υποκύπτουμε στην πίεση των ΗΠΑ - Κίνα και Ρωσία στάθηκαν πλάι μας σε δύσκολες εποχές

Newsroom

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να συνειδητοποιήσει πως το Ιράν δεν θα υποκύψει σε οποιαδήποτε πίεση του ασκείται, τόνισε ο εκλεγμένος πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν σε ανακοίνωσή του, στην οποία εξήρε επίσης τις φιλικές σχέσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας με την Κίνα και με τη Ρωσία.

Ο κ. Πεζεσκιάν, που θεωρείται μετριοπαθής και κέρδισε σκληροπυρηνικό υποψήφιο στις εκλογές, επαναβεβαίωσε εξάλλου πως η Τεχεράνη δεν έχει σκοπό να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώξει να επεκτείνει και να βελτιώσει τις σχέσεις της με κράτη της περιοχής και με την Ευρώπη.

«Το αμυντικό μας δόγμα δεν συμπεριλαμβάνει τα πυρηνικά όπλα»

«Οι ΗΠΑ (...) πρέπει να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα και να κατανοήσουν, μια για πάντα, ότι το Ιράν δεν υποκύπτει —ούτε θα υποκύψει— σε πιέσεις» και ότι «το αμυντικό δόγμα του Ιράν δεν συμπεριλαμβάνει τα πυρηνικά όπλα», τόνισε ο κ. Πεζεσκιάν σε «μήνυμά του προς τον νέο κόσμο» που δημοσιεύθηκε στην ιρανική αγγλόφωνη εφημερίδα Tehran Times.

Ο Μασούντ Πεζεσκιάν, καρδιοχειρουργός, 69 ετών, έχει υποσχεθεί ότι θα ασκήσει πραγματιστική εξωτερική πολιτική, αποκλιμακώνοντας τις εντάσεις, ιδίως όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις που έχουν σκοπό να επανέλθει σε ισχύ η διεθνής συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας (επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, ή ΚΟΣΔ). Έχει επίσης υποσχεθεί να προωθήσει κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν περισσότερες ελευθερίες και περισσότερο πολιτικό πλουραλισμό.

Διατυπώνονται πάντως αρκετές αμφιβολίες, ιδίως στο εσωτερικό, για το κατά πόσον ο νέος πρόεδρος θα μπορέσει να αλλάξει δραματικά την πολιτική του Ιράν, καθώς αυτός που κρατά στα χέρια του την εξουσία είναι ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο αγιατολάς Αλί Χαμενεΐ.

Στο κείμενό του, ο κ. Πεζεσκιάν τονίζει ακόμη πως «η Κίνα και η Ρωσία στάθηκαν πλάι μας με συνέπεια σε δύσκολες εποχές» και προσθέτει ότι «θεωρούμε εξαιρετικά πολύτιμη» τη φιλία τους.

«Πολύτιμος σύμμαχός μας η Ρωσία»

Η Ρωσία είναι «πολύτιμος σύμμαχος και γείτονας του Ιράν» και «η κυβέρνησή μου θα παραμείνει δεσμευμένη στην επέκταση και στη βελτίωση της συνεργασίας μας», αναφέρει ο κ. Πεζεσκιάν, ωστόσο ταυτόχρονα υπόσχεται να «υποστηρίξει ενεργά πρωτοβουλίες για την ειρήνη» στην Ουκρανία.

«Ο ιρανικός λαός μου ανέθεσε τη σθεναρή εντολή να επιδιώξω (...) εποικοδομητική συνεργασία στη διεθνή σκηνή επιμένοντας ταυτόχρονα στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, της αξιοπρέπειάς μας και του ρόλου που αξίζουμε στην περιφέρεια και στον κόσμο», προσθέτει ο Μασούντ Πεζεσκιάν απευθύνοντας «ανοικτή πρόσκληση σε όσους θέλουν να μας συνοδεύσουν στο ιστορικό εγχείρημα αυτό».

ΗΠΑΡωσίαΚίναΙράνειδήσεις τώρα