Κόσμος|14.07.2024 05:33

Λετονία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο επικύρωσε την κατάργηση των ρωσικών στα ρωσόφωνα σχολεία

Newsroom

Το λετονικό Συνταγματικό Δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση να παραδίδονται πλέον μαθήματα στα λετονικά στα ως τώρα ρωσόφωνα σχολεία, αποφαινόμενο ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι σύμφωνη προς το Σύνταγμα της βαλτικής χώρας και προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της.

Γιατί καταργήθηκαν τα ρωσικά

Όταν ανεξαρτητοποιήθηκε από τη σοβιετική ένωση το 1991, η Λετονία κληρονόμησε μεγάλη ρωσική μειονότητα, που διαθέτει δικά της σχολεία και διακριτό εκπαιδευτικό σύστημα, κάτι με αποτέλεσμα ιδίως οι ρωσόφωνοι μαθητές να φέρνουν κακά αποτελέσματα στις εθνικές κατατακτήριες εξετάσεις, καθώς, σύμφωνα με τη νομοθεσία, αυτές γίνονται αποκλειστικά στα λετονικά.

Μεταρρύθμιση του συστήματος παιδείας της χώρας, που άρχισε το 2019, οδήγησε στη μετατροπή όλων των ρωσόφωνων σχολείων, όπως και εκείνων άλλων μειονοτικών γλωσσικών ομάδων, ώστε η διδακτέα ύλη να παραδίδεται στα λετονικά, διατηρώντας πάντως μαθήματα γλώσσας, ιστορίας και λογοτεχνίας για τις μειονοτικές ομάδες.

Η μεταρρύθμιση ωστόσο αμφισβητήθηκε ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

150 ρωσόφωνα σχολεία στη χώρα 

Υπάρχουν περίπου 150 ρωσόφωνα σχολεία και 90 δίγλωσσα στη χώρα των 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων.

Συνολικά, μια μέση σχολική χρονιά και στο σύνολο των περίπου 200.000 μαθητών, 140.000 ανήκουν σε λετονικές οικογένειες, 50.000 σε ρωσόφωνες και κάπου 10.000 που ανήκουν σε οικογένειες άλλων μειονοτικών ομάδων (Ρομά, Πολωνών, Ουκρανών, Εβραίων...).

«Οι εκπαιδευτικοί, τα παιδιά και οι γονείς τους είχαν άφθονο χρόνο να προετοιμαστούν. Το Συνταγματικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι σωστές από νομική άποψη», διαβεβαίωσε η Ιβέτα Ρατινίκα, εκπαιδευτικός και δημοτική σύμβουλος παιδείας της πόλης της Ρίγας, το Γαλλικό Πρακτορείο.

ΡωσίαΛετονίαειδήσεις τώρασχολείο