Κόσμος|13.07.2024 12:50

Γάζα: Μεγάλη επίθεση στην Χαν Γιουνίς με νεκρούς και τραυματίες - Πύραυλοι χτύπησαν εκτοπισμένους

Newsroom

Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στη Γάζα, με το Al Jazeera να μεταδίδει πως ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εκτόξευσαν πέντε πυραύλους που έπληξαν σκηνές εκτοπισμένων ανθρώπων στην πόλη Χαν Γιουνίς.

Περισσότεροι από 70 νεκροί και 100 τραυματίες

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι περισσότεροι από 71 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ ότι ο αριθμός των τραυματιών ανήλθε σε 289.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως τα θύματα είναι μικρά παιδιά, αθώοι πολίτες, γυναίκες και ηλικιωμένοι.

Στην περιοχή είχαν δημιουργηθεί χιλιάδες πρόχειρα καταλύματα 

Το νοσοκομείο al-Kuwaiti μαζί με τις ιατρικές εγκαταστάσεις Nasser έχουν κατακλυστεί από τραυματίες.

Οι άνθρωποι είναι τρομοκρατημένοι καθώς δεν έχουν ασφαλές μέρος. Στην περιοχή είχαν αναζητήσει καταφύγιο πολλές χιλιάδες Παλαιστίνιοι και είχαν δημιουργηθεί εκεί πρόχειρα καταλύματα

Σημειώνεται πως αυτή η ζώνη χαρακτηρίστηκε ως «ασφαλής» και από τον ισραηλινό στρατό.

Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες προκειμένου να τους μεταφέρουν στα νοσοκομεία, με τον αριθμό των θυμάτων να αναμένεται να αυξηθεί. 

Στόχος υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς

Σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο, το Ραδιόφωνο του Ισραηλινού Στρατού μετέδωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις στοχοθέτησαν έναν στρατιωτικό αρχηγό της Χαμάς.

Στο μεταξύ, ένα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς χαρακτήρισε ως «ανοησία» την αναφορά αυτή.

«Όλοι οι μάρτυρες, είναι άμαχοι κι αυτό που συνέβη ήταν μία δραματική κλιμάκωση του πολέμου της γενοκτονίας, με αμερικανική υποστήριξη και παγκόσμια σιωπή», δήλωσε στο Reuters ο Αμπού Ζουχρί, προσθέτοντας ότι η επίθεση έδειξε ότι το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

«Οι ρουκέτες έπεσαν πάνω στους πολίτες βίαια και αδιακρίτως»

Ο δημοσιογράφος Firas Abu Sharkh, ο οποίος τραυματίστηκε καλύπτοντας τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «στόχευσαν άμεσα» τις ομάδες της πολιτικής άμυνας και του υπουργείου Υγείας.

«Όταν φτάσαμε στο σημείο, οι ομάδες της πολιτικής άμυνας και του υπουργείου Υγείας αποτέλεσαν άμεσο στόχο. Οι ρουκέτες έπεσαν πάνω στους πολίτες βίαια και αδιακρίτως. Προσπαθήσαμε να τους σώσουμε. Οι σκηνές είναι γεμάτες από εκτοπισμένους ανθρώπους, και αυτό υποτίθεται ότι ήταν ένα ασφαλές μέρος», δήλωσε ο δημοσιογράφος.

επίθεσηΙσραήλΓάζαΛωρίδα της Γάζας