Κόσμος|13.07.2024 12:42

Πώς θα επηρεάσουν οι εκλογές στη Βρετανία την Τουρκία;

Μαρία Ζαχαράκη

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Βρετανίας εδώ και αρκετό καιρό, βρίσκονται σε εξαιρετικά θετική τροχιά σε σύγκριση με τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αναπτύσσεται σε πολλούς τομείς. Παράλληλα με τον όγκο συναλλαγών των 26 δισεκατομμυρίων λιρών, η Βρετανία είναι επίσης ο πέμπτος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πρόσφατη συμφωνία που συνήψε η Turkish Airlines, η Rolls Royce με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο θα προμηθεύσει τους κινητήρες για 220 αεροσκάφη που θα προμηθευτεί η Τουρκία από την Airbus. Παράλληλα, πέρυσι, το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι θα παράσχει χρηματοδότηση ύψους 1 δισεκατομμυρίου λιρών για το έργο ηλεκτρικού σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας Yerkoy-Kayseri μήκους 140 χιλιομέτρων στην Τουρκία.

Για την Τουρκία, ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που θα πρέπει να παρακολουθήσει μετά την επικράτηση των Εργατικών θα είναι η επικαιροποίηση της Συμφωνίας Ελεύθερων Συναλλαγών. Οι διαπραγματεύσεις θα άρχιζαν στις 10 Ιουνίου, ωστόσο, οι εκλογές έβαλαν φρένο στη διαδικασία.

Η Τουρκία ευελπιστεί ότι θα συνεχίσει να είναι ένας ελκυστικός εταίρος για τη Βρετανία, ενώ ποντάρει πολλά και στον νέο υπουργό Εξωτερικών, David Lammy. Το μανιφέστο εξωτερικής πολιτικής των Εργατικών παρουσιάζει για την Άγκυρα ένα ρεαλιστικό όραμα εξωτερικής πολιτικής και αξιολογεί με βάση τις σημερινές συνθήκες τις συμμαχικές σχέσεις, όπως με την Τουρκία.

ειδήσεις τώραΚιρ ΣτάρμερΤουρκίαΒρετανία