Κόσμος|14.07.2024 07:00

Σοκ στις ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε oμιλία του Τραμπ - «Ένιωσα τη σφαίρα να διαπερνά το δέρμα»

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Σε σοκ είναι οι ΗΠΑ, μετά τους πυροβολισμούς που έπεσαν σε συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσιλβάνια, με τον πρώην πρόεδρο να απομακρύνεται τραυματίας από τη σκηνή από το προσωπικό ασφαλείας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο 20χρονος δράστης φέρεται να είναι νεκρός. 

Στα πλάνα που μετέδωσαν όλα τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να σκύβει την ώρα που εκφωνούσε ομιλία πιάνοντας το αυτί του. Γρήγορα περικυκλώθηκε από τους άνδρες της μυστικής υπηρεσίας και έμεινε κάτω για περίπου ένα λεπτό περικυκλωμένος από τα σώματά τους.

Στη συνέχεια σηκώθηκε όρθιος και σήκωσε τη γροθιά του στον αέρα, προτού τον συνοδεύσουν από τη σκηνή σε ένα όχημα και στη συνέχεια απομακρυνθεί από τη σκηνή με μεγάλη ταχύτητα. Το βίντεο και οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν δείχνουν αίμα στο αυτί του καθώς απομακρυνόταν. Ο πρώην πρόεδρος φάνηκε να κρατάει το πλάι του κεφαλιού του καθώς έπεφτε στο έδαφος.

Η ανάρτηση Τραμπ μετά το συμβάν

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε δήλωση μετά τον πυροβολισμό. Ο πρώην πρόεδρος και νυν υποψήφιος είπε ότι «πυροβολήθηκε» στο «πάνω μέρος του δεξιού μου αυτιού» και «έτρεξε πολύ αίμα».

Στην ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στη Μυστική Υπηρεσία και τις αρχές επιβολής του νόμου για την «ταχεία ανταπόκρισή τους».

«Το πιο σημαντικό, θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του ατόμου στη συγκέντρωση που σκοτώθηκε, καθώς και στην οικογένεια ενός άλλου ατόμου που τραυματίστηκε σοβαρά».

Ο Τραμπ συνέχισε: «Είναι απίστευτο ότι μια τέτοια πράξη μπορεί να γίνει στη χώρα μας. Τίποτα δεν είναι γνωστό αυτή τη στιγμή για τον δράστη, ο οποίος είναι πλέον νεκρός.

Με πυροβόλησαν, μια σφαίρα μου τρύπησε το πάνω μέρος του δεξιού μου αυτιού. Ήξερα αμέσως ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν άκουσα έναν ήχο, πυροβολισμούς και αμέσως ένιωσα τη σφαίρα να σκίζει το δέρμα.

"Έτρεξε πολύ αίμα, οπότε κατάλαβα τι συνέβαινε. Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΕΥΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ!"

Επικοινωνία Μπάιντεν με Τραμπ

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τραμπ μερικές ώρες μετά την απόπειρα κατά της ζωής του Ρεπουμπλικάνου, έκανε γνωστό αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Νωρίτερα, η προεδρία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο κ. Μπάιντεν θα επιστρέψει απόψε εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον από την κατοικία του στο Ρεχόμποθ Μπιτς (Ντέλαγουερ) μετά την απόπειρα.

Ο πρόεδρος συνομίλησε επίσης με τον κυβερνήτη της Πενσιλβάνιας Τζος Σαπίρο και τον δήμαρχο της πόλης Μπάτλερ, τον Μπομπ Νταντόι, πρόσθεσε ο αξιωματούχος της αμερικανικής προεδρίας.

Το FBI επιβεβαιώνει πως είναι απόπειρα δολοφονίας

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) επιβεβαίωσε ότι οι πυροβολισμοί που δέχθηκε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Πενσιλβάνια το Σάββατο ήταν «απόπειρα δολοφονίας».

«Σήμερα το βράδυ σημειώθηκε αυτό που χαρακτηρίζουμε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Πρόκειται για μια ενεργή σκηνή εγκλήματος», τόνισε ο Κέβιν Ροζέκ, ειδικός πράκτορας επικεφαλής του γραφείου του FBI στην Πενσιλβάνια, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Ροζέκ επεσήμανε ότι το FBI δεν είναι έτοιμο να ανακοινώσει τα στοιχεία της ταυτότητας του δράστη, ενώ πρόσθεσε ότι προτεραιότητα τώρα είναι να εντοπιστεί το κίνητρό του και να διευκρινιστεί αν εμπλέκονται και άλλοι στην απόπειρα.

Από την επίθεση, στην οποία ο Ντόναλντ Τραμπ τραυματίστηκε στο αφτί, σκοτώθηκε ένας άνθρωπος, ενώ ακόμη δύο έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Και τα τρία θύματα είναι ενήλικες και άνδρες.

Ωστόσο ο αξιωματούχος του FBI υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ενεργή απειλή.

πυροβολισμοίΝτόναλντ ΤραμπΗΠΑειδήσεις τώραεκλογές