Κόσμος|14.07.2024 15:47

Ανάλυση BBC: Πώς η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ αλλάζει την πορεία των εκλογών

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Οι εικόνες του Ντόναλντ Τραμπ να υψώνει τη γροθιά του στον αέρα, ενώ έχει αίμα στο πρόσωπό του, μετά την απόπειρα δολοφονίας του, δεν είναι απλώς ιστορικές, αλλά μπορεί να αλλάξουν την πορεία των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το BBC σε ανάλυσή του, η απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ θα έχει αναπόφευκτα αντίκτυπο στην προεκλογική εκστρατεία.

Οι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ πυροβόλησαν τον 20χρονο δράστη επί τόπου και η φωτογραφία -με έναν αιμόφυρτο Τραμπ, που σηκώνει την γροθιά του στον αέρα, ενώ τον απομακρύνουν πράκτορες είναι πρώτη παγκοσμίως.

«Αυτός είναι ο μαχητής που χρειάζεται η Αμερική», έγραψε σε ανάρτησή του ο γιος του, Έρικ Τραμπ.

Η στάση του Τζο Μπάιντεν μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε στην τηλεόραση λίγο μετά τους πυροβολισμούς και δήλωσε ότι δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για πολιτική βία όπως αυτή.

Εξέφρασε την ανησυχία του για τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του και δήλωσε ότι ελπίζει να μιλήσει μαζί του αργότερα μέσα στην ημέρα.

Η προεκλογική εκστρατεία του κ. Μπάιντεν διέκοψε όλες τις πολιτικές δηλώσεις και εργάζεται για να κατεβάσει τις τηλεοπτικές διαφημίσεις της το συντομότερο δυνατό, πιστεύοντας σαφώς ότι θα ήταν ακατάλληλο να επιτεθεί στον Ντόναλντ Τραμπ αυτή τη στιγμή και αντ' αυτού επικεντρώνεται στην καταδίκη των όσων συνέβησαν.

Παράλληλα, πολιτικοί από όλο το φάσμα ενώνονται για να εξαγγείλουν πως η βία δεν έχει θέση σε μια δημοκρατία. Οι πρώην πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Μπους, Μπιλ Κλίντον και Τζίμι Κάρτερ έσπευσαν να καταδικάσουν τη βία και δήλωσαν πόσο ανακουφισμένοι είναι που ο Τραμπ δεν τραυματίστηκε σοβαρά.

Κατηγορούν τον Μπάιντεν πως υποκίνησε «δολοφονία» του Τραμπ 

Ωστόσο, ορισμένοι από τους στενότερους συμμάχους και υποστηρικτές του Τραμπ κατηγορούν ήδη τον Μπάιντεν για τη βία, με έναν Ρεπουμπλικανό βουλευτή να κατηγορεί τον πρόεδρο ότι «υποκινεί μια δολοφονία» σε ανάρτησή του.

Ο γερουσιαστής Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος θεωρείται ότι βρίσκεται στη λίστα με τους υποψήφιους αντιπροέδρους του Τραμπ, δήλωσε ότι η ρητορική της εκστρατείας του Μπάιντεν οδήγησε άμεσα σε αυτό το περιστατικό.

Και άλλου Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν το ίδιο, με τους Δημοκρατικούς να είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταδικάσουν τα σχόλια αυτά ως εμπρηστικά, σε μια επικίνδυνη στιγμή της αμερικανικής πολιτικής.

Ήδη, όπως φαίνεται, οι γραμμές μάχης χαράσσονται με φόντο το σοκαριστικό περιστατικό, το οποίο θα αναδιαμορφώσει την προεκλογική εκστρατεία.