Κόσμος|14.07.2024 21:54

ΗΠΑ: Αριστούχος μαθητής και οπαδός των όπλων ο επίδοξος δολοφόνος του Τραμπ - Μυστήριο με το κίνητρο του 20χρονου

Newsroom

Το FBI κατονόμασε τον άνδρα που πυροβόλησε τον Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης ως τον Τόμας Μάθιου Κρουκς. Ο Κρουκς φέρεται να άνοιξε πυρ ενώ ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ μιλούσε σε πλήθος στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να σκοτωθεί και άλλοι δύο να τραυματιστούν σοβαρά.

Ο 20χρονος εργάτης μαγειρείου έπεσε νεκρός στη σκηνή από ελεύθερο σκοπευτή της Μυστικής Υπηρεσίας, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Σε ανακοίνωσή του, το FBI ανέφερε ότι ο Κρουκς ήταν το «εμπλεκόμενο υποκείμενο» στην απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου και ότι διεξάγεται ενεργή έρευνα.

Ποιος ήταν ο νεαρός που πυροβόλησε τον Τραμπ

Ο Τόμας Κρουκς δεν είχε μαζί του ταυτότητα, οπότε οι ερευνητές χρησιμοποίησαν DNA για να τον ταυτοποιήσουν, ανέφερε το FBI.

Ήταν από το Μπέθελ Παρκ στην Πενσιλβάνια, περίπου 70 χιλιόμετρα (43 μίλια) από τον τόπο της απόπειρας δολοφονίας, και αποφοίτησε το 2022 από το Λύκειο του Μπέθελ Παρκ με βραβείο 500 δολαρίων για μαθηματικά και επιστήμες, σύμφωνα με τοπική εφημερίδα.

Ο Κρουκς εργαζόταν σε κουζίνα τοπικού γηροκομείου σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο από το σπίτι του, σύμφωνα με το BBC.

Τα πολιτειακά αρχεία ψηφοφόρων δείχνουν ότι ήταν εγγεγραμμένος Ρεπουμπλικάνος, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Αναφέρεται επίσης ότι έχει δωρίσει 15 δολάρια στη φιλελεύθερη προεκλογική ομάδα ActBlue το 2021.

Σύμφωνα με αναφορές των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, ο Κρουκς φορούσε ένα μπλουζάκι από το Demolition Ranch, ένα κανάλι στο YouTube γνωστό για το περιεχόμενο με όπλα και κατεδαφίσεις. Το κανάλι έχει εκατομμύρια συνδρομητές και παρουσιάζει βίντεο με διάφορα όπλα και εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Το όπλο και τα εκρηκτικά

Οι αρχές επιβολής του νόμου πιστεύουν ότι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε για να πυροβολήσει τον Ντόναλντ Τραμπ αγοράστηκε από τον πατέρα του Κρουκ, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δύο αστυνομικοί δήλωσαν στο AP ότι ο πατέρας του Κρουκς αγόρασε ένα όπλο πριν από τουλάχιστον έξι μήνες.

Την επομένη των πυροβολισμών, πηγές των αρχών επιβολής του νόμου δήλωσαν επίσης στο CBS, τον αμερικανικό εταίρο του BBC, ότι στο όχημα του Κρουκς βρέθηκαν ύποπτες συσκευές.

Σύμφωνα με το CBS, ο ύποπτος είχε ένα κομμάτι εμπορικά διαθέσιμου εξοπλισμού που φαινόταν ικανό να πυροδοτήσει τις συσκευές. Στο σημείο κλήθηκαν πυροτεχνουργοί για να ασφαλίσουν και να ερευνήσουν τις συσκευές.

Ποιο ήταν το κίνητρό του;

Αφού διαπιστώθηκε η ταυτότητα του Κρουκς, η αστυνομία και οι υπηρεσίες ερευνούν το κίνητρό του. «Προς το παρόν δεν έχουμε εντοπίσει κάποιο κίνητρο», δήλωσε ο Κέβιν Ρότζεκ, ειδικός πράκτορας του FBI στο Πίτσμπουργκ, σε ενημέρωση το βράδυ του Σαββάτου.

Η έρευνα για το τι συνέβη θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες και οι ερευνητές θα εργαστούν «ακούραστα» για να εντοπίσουν ποιο ήταν το κίνητρο του Κρουκς, δήλωσε ο κ. Ρότζεκ.

Μιλώντας στο CNN, ο πατέρας του, Μάθιου Κρουκς, δήλωσε ότι προσπαθεί να καταλάβει «τι συμβαίνει», αλλά θα «περιμένει μέχρι να μιλήσω με τις διωκτικές αρχές» προτού μιλήσει για τον γιο του.

Υπήρχε σχέδιο

Η αστυνομία απέκλεισε το δρόμο προς το σπίτι όπου ζούσε ο Crooks με τους γονείς του, αναφέρει το CBS News.

Μια γειτόνισσα δήλωσε στο CBS ότι οι αστυνομικοί την εκκένωσαν στη μέση της νύχτας χωρίς προειδοποίηση. Η αστυνομία του Μπέθελ Παρκ δήλωσε ότι διεξάγεται έρευνα για βόμβα γύρω από το σπίτι του Κρουκς.

Η πρόσβαση στην περιοχή παραμένει αυστηρά ελεγχόμενη με αστυνομικά οχήματα να έχουν αποκλείσει τους δρόμους. Μόνο στους κατοίκους έχει επιτραπεί η είσοδος ή η έξοδος.

Πηγές της αστυνομίας δήλωσαν στο CBS ότι πιστεύουν ότι υπήρχε κάποιος βαθμός σχεδιασμού πριν από τους πυροβολισμούς. Ωστόσο, το πόσος χρόνος δαπανήθηκε σε αυτόν τον σχεδιασμό παραμένει αντικείμενο έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η αστυνομία πιστεύει ότι έδρασε μόνος του, αλλά συνεχίζει να ερευνά αν τον συνόδευε στη συγκέντρωση.

Ντόναλντ Τραμπόπλοειδήσεις τώραΠενσυλβάνιαFBI