Κόσμος|16.07.2024 12:30

Τουρκία και Λιβύη σε συζητήσεις για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις

Μαρία Ζαχαράκη

Συζητήσεις μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις έλαβαν χώρα κατά την επίσκεψη του Τούρκου αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας, Μετίν Γκιουράκ, στην Τρίπολη, υποδηλώνοντας εκ νέου την εμβάθυνση των δεσμών τους και την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας.

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας, Μετίν Γκιουράκ, είχαν πρόσφατα συνάντηση στην Τρίπολη, όπου συζήτησαν προγράμματα συνεργασίας μεταξύ των Γενικών Επιτελείων των δύο χωρών και το θέμα των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων. Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της λιβυκής κυβέρνησης, ο Στρατηγός Γκιουράκ μετέφερε το μήνυμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον πρωθυπουργό Ντμπεϊμπά, τονίζοντας τις ιστορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν προγράμματα συνεργασίας και εκπαίδευσης μεταξύ των υπουργείων Άμυνας και των γενικών επιτελείων των δύο χωρών και κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Η επίσκεψη του στρατηγού Γκιουράκ στη Λιβύη περιλάμβανε επίσης συναντήσεις με τον πρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Αλ Μένφι και τον αρχηγό του λιβυκού γενικού επιτελείου Μοχάμεντ Χαντάντ. Επιπλέον, ο στρατηγός επισκέφθηκε την τουρκική πρεσβεία στην Τρίπολη.

Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που βρίσκονται υπό συζήτηση μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης καταδεικνύουν τη συνεχιζόμενη επιρροή της Τουρκίας στη Λιβύη, καθώς και την βούληση των δύο χωρών να συνεργαστούν στενότερα σε τομείς στρατιωτικής και αμυντικής πολιτικής.

Τουρκίαειδήσεις τώραΛιβύηστρατιωτικές ασκήσεις